Menu
INTERVJU / JA, MAMA

Mia Biberović: Majčinstvo nam omogućuje da vidimo sasvim neočekivane prilike na tržištu

Kraj ožujka redakcija Collagea rezervirala je za već  tradicionalnu konferenciju Ladies of New Business, posvećenu razvoju karijera žena u IT i digitalnoj industriji, Sedmo izdanje bit će posvećeno majčinstvu, temi o kojoj odnedavno i sami više pišemo jer je u našim redovima od prošlog proljeća i jedna mama. Zato nam je važno čuti i više  pričati  o izazovima koje majčinstvo i roditeljstvo općenito donose u kombinaciji s razvojem karijere, ali i kako digitalne tehnologije na to utječu.
U programu konferencije sudionice će se dotaknuti tema poput balansa između majčinstva i posla, majčinstva kao inspiracije za pokretanje novog biznisa, prednostima i izazovima koje donosi kombinacija tehnologije i roditeljstva te, opet, prednostima, ali i toksičnosti koju znaju stvoriti online grupe majki. Više mi je rekla Mia Biberović, organizatorica konferencije Ladies of New Business.

Foto: Mario Poje

Što nam, u jednoj rečenici, donosi sedma po redu konferencija Ladies of New Business?

Hajd u nekoliko rečenica. 🙂 Konferencija nam donosi iskrene razgovore o karijerama majki u dinamičnoj digitalnoj i tehnološkoj industriji. Istraživanja pokazuju da je jedan od glavnih razloga u razlici u plaćama, koja ide u korist muškaraca, najčešće uzrokovana time što žene stavljaju svoje karijere “na čekanje” kad se posvećuju djeci.

U tehnološkoj i digitalnoj industriji dodatan je izazov to što je ona dinamična, brzo se mijenja i stavljanje karijere “na čekanje” znači i propuštanje mnoštva novosti i trendova.

Želimo vidjeti kako se majke, ali i poneki očevi koji su se odlučili više posvetiti obiteljskom životu, suočavaju s tim izazovima, kao i svim ostalima koje donosi digitalno doba u kombinaciji s roditeljstvom.

Konferencija će okupiti brojne zanimljive govornice iz različitih poslovnih sfera. Koga ćemo sve imati prilike poslušati i koje će teme otvoriti?

Nastavno na temu konferencije, radimo istraživanje u suradnji s Hendalom o tome kako koristimo digitalne alate za vrijeme rodiljnog i roditeljskog dopusta za ostanak u tijeku s novostima u industriji, stoga ćemo time i otvoriti konferenciju. Nastavit ćemo je raspravom o online zajednicama roditelja, gdje ćemo ugostiti neke od moderatorica poznatih Facebook i drugih zajednica za mame, poput one o dojenju kojom upravlja udruga RODA, čija će nam Mirela Blažanović objasniti kako pristupaju tako osjetljivoj temi, a pridružit će joj se Sandra Simonović, koja upravlja nekolicinom sličnih grupa, i Sonja Švajhler s portala Supermame.hr.

Posebno se izdvaja razgovor s Irenom Orlović koja je pronašla snagu u majčinstvu i pokrenula cijeli biznis posvećen odgoju djece, odnosno izdavačku kuću Harfa i web-aplikaciju Pametnica.

O temi kako majčinstvo može biti inspirativno za pokretanje novog biznisa govorit će i Manuela Šola, direktorica i osnivačica poznate PR agencije Komunikacijski Laboratorij, a koju je majčinstvo potaknulo da s partnerom Nikolom Žinićem pokrene i trgovinu dječjom odjećom Ne.Ne.Ne. Pridružit će joj se i dizajnerica dječje odjeće pod brendom Sweet Beat, Nika Valentić, potom suosnivačica portala Supermame.hr Martina Friganović te blogerica Lidija Tomas Matijević.

Za kraj, pričat ćemo o tome kako “preživjeti” rane dane majčinstva i vratiti se na posao, gdje ćemo ugostiti Anitu Cvetić Oreščanin, suosnivačicu Poslovne inteligencije, poduzetnicu i YouTubericu Ivana Blažoti Mijoč, Dijanu Kobas Dešković, MAMFORCE, predstavnike tvrtke A1 i Algebre.

A sve će voditi Ida Prester koja i sama zna koliko je izazovno uskladiti majčinstvo i karijeru u digitalno doba.

Kako bi iz vlastitog iskustva opisala majčinstvo u digitalno doba?

Ono donosi i izazove i prednosti na koje nisam računala. Od izazova bih svakako izdvojila taj strah da ću nešto propustiti dok sam se više posvećivala majčinstvu. Također, tu je zagušenost informacijama kojima sada roditelji imaju pristup zahvaljujući tehnologiji – dok je veća dostupnost informacija odlična stvar, postoji i mnoštvo krivih ili poluinformacija, stoga je važno obraćati se relevantnim izvorima.

Što se tiče prednosti, zahvaljujući tehnologijama moj rad je fleksibilniji, stoga je moguće raditi i od kuće i drugih lokacija, komunicirati s timovima na daljinu pa čak i, uz njihovu ogromnu pomoć, organizirati konferenciju u Zagrebu iz Osijeka. 🙂

Da ne otkrivaš sve, ali da ipak daš naslutiti – koja je to prednost (ili koje su to prednosti) majčinstva u razvoju karijere o kojoj dosad nismo razmišljali?

Pronašli smo mnoštvo žena koje su pokrenule nove biznise nakon što su postale majke.

Majčinstvo nam daje i inspiraciju i snagu za koju nismo znali da imamo u sebi, a očito nam omogućuje da svijet oko sebe pogledamo iz druge perspektive te vidimo neke prilike na tržištu koje do tada možda nikad nismo imali na umu.

A nauči nas i da više cijenimo vrijeme koje imamo i bolje ga rasporedimo. Osobno, mislim da nikad nisam bila toliko organiziranija nego sada, jednostavno zato što drugačije nije moguće postići sve što želim u jednom danu.

Koji je tebi i tvom timu bio najveći izazov prilikom organizacije sedmog izdanja konferencije?

Okupiti sve te divne žene na jednom mjestu! Sve su one pretrpane obvezama koje su često nepredvidive i mijenjaju se u zadnji tren. Zbog toga smo, u suradnji s Algebra LABom, organizirali i paralelni program za djecu, tako da bar dijelu posjetiteljica olakšamo organizaciju oko dolaska na događaj, a za one koji neće moći doći organizirali smo i video prijenos događaja uživo.

Zašto bi sve mame s karijerom u digitalnoj i tehnološkoj industriji 26. ožujka od 17 do 20:30 sati trebale biti prisutne u Algebra LABu?

Zbog zanimljivih priča naših sudionica, razmjene iskustava, pronalaska odgovora na pitanja koja ih muče, druženja i, vjerujem, odlične atmosfere koju smo vidjeli na prethodnih šest konferencija Ladies of New Business.