Menu
KULTURA

20 godina filmskih projekcija u gradu Velog Jože

Ako već nekoliko sezona ˝hodočastite˝ u jedan od najljepših gradova u Istri na jedinstven filmski festival, onda ste sigurno rezervirali konac srpnja za ugodnu atmosferu, izvrsne i raznovrsne filmske projekcije, te sve ostalo što nudi Motovun film festival.

Fotografije: Službeni web & Facebook

Festival ˝s najljepšim pogledom na svijetu˝ ove godine slavi svoje 20. izdanje, a može se i dalje pohvaliti svojom jedinstvenošću, neukalupljenošću i i neupitnom kvalitetom. Počeo je kao mali i ostao mali, ali fascinantni festival koji već dugi niz godina ima tendenciju promicati filmove nastale u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama, a svake godine okupi brojne filmofile.
Na filmskom programu su kratkometražni i dugometražni, te dokumentarni filmovi koji se bave neupitnim društvenim vrijednostima i kontroverzama, stvarajući komunikaciju između samih autora i publike.  Ovogodišnje izdanje Motovun film festivala održava se od 25. do 29. srpnja i već tradicionalno započinje zadnjeg utorka u srpnju.

U glavnom programu je 18 filmova, od kojih je predstavljeno 17 u konkurenciji za glavnu motovunsku nagradu ˝Propeler˝, dok je 18. film još uvijek nepoznat. Glavni program donosi atrakcije svjetskih festivala gdje je jedan od konkurentskih filmova ˝Trg˝ Rubena Ostlunda već nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu, a manji, gotovo nepoznati filmovi čine nezanemarivu konkurenciju i pridonose kvaliteti filmskog programa poput ˝Pravog momka za Mary˝ Darrena Thorntona.

Među žanrovskim filmovima ističe se  epski western Brimstone Martina Koolhovena, u kojem glume Dakota Fanning, Kit Harington i Guy Pearce, te bizarni triler Bar Álexa de la Iglesije. Tu su i filmovi velikih autorskih imena kao što su Claire Denis i Agnieszka Holland.

A uz glavni program tu je i popratni koji donosi još niz kvalitetnih filmova. Doista pregršt projekcija za potpuni filmski ugođaj, k tome sve to uz zajamčenu vrhunsku atmosferu, u Motovunu, na križanju ˝zmajske brazde˝, kako kažu stara vjerovanja – na izvoru dobre energije.