Menu
INTERVJU

Martina Rakić: Za mene, posao organizatora vjenčanja zaista jest posao iz snova

Priznajte, cure, nakon Jennifer Lopez u “Vjenčanju iz vedra neba” sve smo se vidjele u ovoj ulozi.

Martina Rakić je osoba zadužena za to da naš dan vjenčanja izgleda bajkovito i prođe bez stresa. Po struci je profesorica hrvatskog jezika i književnosti, a iza sebe ima deset godina iskustva i više od 350 organiziranih vjenčanja. U sklopu agencije Weddings in Croatia sa svojim je timom zadužena da vjenčanje iz snova pretvori u stvarnost. Certificirana od strane The Wedding and Event Institute otišla je i korak dalje – vodi Akademiju “Postani organizator vjenčanja” u sklopu koje obučava sve koji se vide u ovim vodama. Ono što ovu priču čini još bajkovitijom jest da Martina trenutno organizira i vlastito vjenčanje.

Stoga smo popričali s Martinom i saznali iz prve ruke kako zapravo izgleda život jedne organizatorice vjenčanja.

Je li organizacija vjenčanja zaista posao iz snova kao na filmu i kako izgleda tvoj radni dan? 

Za mene, posao organizatora vjenčanja zaista jest posao iz snova. Ipak, moram naglasiti da se uvelike razlikuje od onoga što smo vidjeli na ekranu, na terenu ipak nije toliko filmski.

Radni dan organizatora vjenčanja razlikuje se ovisno o sezoni. S obzirom da je agencija Weddings in Croatia specijalizirana za destinacijska vjenčanja stranih parova koji se žele vjenčati u Hrvatskoj, naša se sezona vjenčanja poklapa s turističkom sezonom. Od svibnja do listopada sam uglavnom na terenu: sastanci, degustacije menija (meni omiljeni dio), obilasci lokacija, finalne pripreme i realizacija vjenčanja koja smo pripremali cca 12 mjeseci. U zimskom periodu fokus je na marketingu, edukacijama, pregovorima s dobavljačima, kao i  samoj prodaji za nadolazeću sezonu.

Fotografije: Mihoci Studios

Što bi izdvojila kao tebi dobre, a što kao loše strane ovog posla?

Kao i svaki posao, posao organizatora vjenčanja ima i prednosti i nedostataka. Ako se odlučite raditi kao organizator vjenčanja, vjerojatno ćete biti sam svoj šef i moći samostalno odlučivati o vašem brandu i smjeru u kojem idete. S druge strane, nema timskog rada na dnevnoj bazi (osim prilikom izvedbe vjenčanja), nema fiksnog radnog vremena ni redovnih primanja (sezonalnost posla), a marketing je konstantan. Puno vremena provodite na terenu, radite vikendom, propuštate koncerte i druženja. Stoga je neophodno da volite vjenčanja i imate podršku najbližih.

Uspješno si odradila već više od 350 vjenčanja. U moru svih tih vjenčanja, koji bi trenutak izdvojila kao najdraži, a koji kao najstresniji?

Nakon deset godina organizacije vjenčanja žao mi je što nisam zapisivala anegdote, jer je nemoguće pamtiti sve dogodovštine koje nam se događaju. Koliko god mi se čini da neki događaj neću nikada zaboraviti, već se nakon nekoliko tjedana dogodi situacija koja nadmaši prethodnu.

Najstresnije situacije vezane su za vremenske uvjete. Kako organiziramo vjenčanja za strance, oni u većini slučajeva odabiru lokacije na otvorenom, uz more. Iako uvijek imamo spreman plan b za slučaj lošeg vremena, svejedno se zna dogoditi da moramo, na primjer, odgoditi polazak broda zbog jakog vjetra ili postavu stolova na terasi uz more, što nam komplicira daljnji protokol zbivanja. Uvijek se trudimo održati vjenčanje na originalno odabranoj lokaciji, što znači da ako vremenski uvjeti nisu idealni, uvijek maksimalno odgađamo postavu kako bi udovoljili mladencima i pripremili nezaboravno iskustvo za njihove uzvanike. Svima nam je na prvom mjestu zadovoljstvo mladenaca.

Najdraži dio posla organizatora vjenčanja svakako je uspješno odrađen projekt i zadovoljstvo mladenaca i njihovih najbližih. Često kažem da je ovo posao koji se ne radi zbog novca, nego zadovoljstva kojeg osjetite nakon uspješno organiziranog vjenčanja i zahvale mladenaca. Čast je sudjelovati u tako važnom danu jednoga para!

Osim što organiziraš vjenčanja, vodiš i Akademiju u sklopu koje možemo naučiti sve o organizaciji vjenčanja. Što bi savjetovala osobi koja želi započeti karijeru kao organizator vjenčanja? 

Akademiju smo pokrenuli prije četiri godine, s ciljem da senzibiliziramo javnost da je organizacija vjenčanja ozbiljan posao i profesionalna karijera, a ne hobi kako neki smatraju.

Svatko tko razmišlja raditi u branši vjenčanja, bilo kao organizator ili neki od pružatelja usluga, mora dobro razmisliti odgovara li mu takav lifestyle i je li spreman za rad u popodnevnim i večernjim satima, rad vikendima, terenske izvedbe na +40°C, neprospavane noći… Lude organizacijske sposobnosti ne trebam ni spominjati.

Ono što mi je izuzetno drago i čime se ponosim, jesu naši polaznici koji su prepoznali važnost edukacije, i upravo bi to trebao biti prvi korak ka uspješnom bavljenju organizacijom vjenčanja. Postoje i online tečajevi na engleskom jeziku, blogovi koje pišu profesionalci iz industrije… Izvora i inspiracije je bezbroj, a organizator vjenčanja neprestano se mora usavršavati i pratiti novosti na tržištu.

Naravno, nezaobilazan dio je praksa kojom stječete iskustvo. I dan danas, na svakom vjenčanju naučim nešto novo i prije odlaska kući sama sebi pošaljem mail s natuknicama što je bilo dobro, a na čemu se još može poraditi kako bi postali još bolji.

I za kraj, postoji li dio dana u kojem nisi u ulozi organizatorice vjenčanja? Ako da, što tada voliš raditi?

S obzirom da se posao organizatora vjenčanja ne može ukalupiti u radno vrijeme 9-17h, večernji sati su često rezervirani za sastanke s mladencima. Kada uzmemo u obzir vremensku razliku, jer naši parovi žive na svim stranama svijeta, to ponekad znači da sam na Skypeu do 22h.

Ipak, trudim se napraviti nešto za sebe prije dolaska u ured, pa tako tri do četiri puta tjedno odlazim u teretanu, a slobodne večeri i vikende koristim za nove gastro doživljaje. Veliki sam gurman tako da obožavam isprobavati nove gastronomske destinacije i drago mi je vidjeti u kojem smjeru se razvija ponuda na našem tržištu.

Osim toga, planiram i svoje vjenčanje i tada sam u dvostrukoj ulozi – organizatorica i mladenka.