Menu
KULTURA

Pogledali smo: Manchester by the Sea

 Napisala: Katarina Dropulić

Manchester by the Sea u kinima se počeo prikazivati u veljači. Nominiran za Oscara  u šest kategorija (najvažnija je ona za najbolji film), film redatelja Kennetha Lonergana poziva na gledanje. Sjajna drama bavi se realnim prikazom života, punim emocija i tmurnih događaja s elementima komičnih situacija. Sreća i tuga, bijeg od problema, vraćanje u prošlost, suočavanje s duhovima iz prošlosti te naposljetku rješenje navode nas na zaključak da se svatko može pronaći u ovom filmu. Sjajni Casey Affleck (nominiran za najbolju  glavnu mušku ulogu),  u filmu glumi Leeja Chandlera, emotivno “oštećenog” i introvertiranog muškaraca srednjih godina koji dolazi u gradić na obali nakon smrti svog brata, te  doznaje da je postao skrbnikom njegova sina Patricka. Pred Leejem je težak zadatak. Vratiti svoj život na pravi put i ujedno pomoći nećaku u osjetljivom razdoblju u kojem se nalazi.

Film počinje prikazom malog gradića na obali čiji se stanovnici bave ribarstvom, a brodovi imaju ogromnu ulogu  u njihovim životima. Radnja se ubrzo prebacuje na život Leeja Chandlera. On živi u Bostonu, samotnim životom. Rezerviran je i udaljen od ljudi, a preživljava radeći kao domar. Ubrzo dobiva poziv i saznaje za smrt svog brata, uzima slobodne dane i kreće u svoj rodni kraj. Radnja filma je u početku usporena, lagano nas uvodi u život glavnog lika postupno nam otkrivajući detalje iz njegovog života.

Za Leeja slijedi još jedan šok kada saznaje da je postao skrbnik bratovom sinu. Patrick je tipični srednjoškolac. Trenira hokej i košarku, svira u bendu i ima dvije cure. Majka mu je alkoholičarka koja nakon boravka u umobolnici ima novi život i novog supruga. Film zahtjeva stalnu pažnju gledatelja jer se radnja prebacuje iz prošlosti u sadašnjost da bi dobili uvid u ponašanje glavnog lika,  traumatične događaje koji su ga obilježili na način da nam pomalo i ide na živce zbog svoje ravnodušnosti i nezainteresiranosti za trenutno stanje.

Casey Affleck kvalitetan je i kompletan glumac kojeg smo već imali prilike gledati  u ”Nestaloj bez traga” i ” Ubojstvo Jesseja Jamesa od kukavice Roberta Forda”. Kako filmski kritičari navode, u ulozi Leeja Chandlera ostvario je ulogu karijere. Uspio je utjeloviti kompleksnost lika, ekspresijama lica dočarati borbu koju vodi sam sa sobom, te bol s kojom se suoči nakon dugo vremena. Mladi glumac Lucas Hedges, koji glumi Patricka i Michelle Williams svoje su uloge odigrali maestralno i emotivno iako se Michelle pojavljuje u samo par scena u filmu.

Uz La la land i Moonlight, definitivno s razlogom najiščekivaniji film godine pogledala sam s užitkom i preporučujem ga svakome tko želi pogledati emocijama nabijen, jednostavan,  a istovremeno kompleksan film nakon kojeg će vam priča ostati u mislima još dugo vremena.