Menu
JA, MAMA

Mama, čitaj mi…

Iako Lota još uvijek nije izgovorila rečenicu koju mnogi roditelji žele čuti, itekako pokazuje ljubav prema knjigama već u ovako ranoj životnoj fazi. Svakodnevno pročitamo barem nekoliko slikovnica, a i često ju ulovimo kako sam lista iste te slikovnice i razgovara s likovima i ponavlja neke zanimljive sekvence poput Bu!, Vau, vau i slično… Prekrasno je vidjeti dijete koje pokazuje ljubav prema knjigama i definitivno se pripremam čitati joj prije spavanja, tj. kada god poželi jer smatram da se na taj način razvija dječja mašta, a i vokabular i da iz knjiga mogu naučiti samo dobro. Bio to Pale sam na svijetu ili Mali princ. S obzirom na to da je Lota još u fazi Piko ide na spavanje i Krava šminkerica, s Malim princom ćemo pričekati, ali sam si dala truda istražiti koliko je dobro čitanje klincima i kada s tim krenuti.

Ono što me također jako motivira da krenemo s čitanjem je činjenica da iz knjiga zaista može naučiti sve one bitne vrijednosti koje će moći prakticirati u bilo kojem kolektivu, krenuvši od dijeljenja, tolerancije, nagona da štiti slabije i mlađe od sebe, a i da pokazuje i kontrolira svoje emocije. Istraživanja kažu da ona djeca kojoj se čitalo u najmlađoj dobi puno lakše i sami savladavaju čitanje, a kasnije i školsko gradivo. Isti ti znanstvenici kažu kako će djetetu biti puno zanimljivije i dinamičnije ako oživimo likove u knjigama, neka svaka životinja, osoba ili stvar ima drugu boju glasa ili intonaciju, poslužite se plišanim igračkama i odglumite neku bitnu situaciju i na taj način će dijete biti koncentrirano i uživati u svakoj novoj stranici, a i samo se uključiti oponašajući vas, tj. najdraže likove.

Kažu da samo 15 minuta dnevno čitanja na glas pomaže djetetovom cjelokupnom razvoju. Super je stvar što čitati ne morate samo vi mame ili tate, mogu se uključiti i bake i djedovi, tetke, ujaci, kumovi, ma tko god tko želi s djetetom ostvariti jedan poseban odnos i prenijeti mu svoju ljubav prema knjigama. Istraživanja također kažu kako čitanje malim bebama pomaže da ih se umiri i iako one ne razumiju pročitano, ali čuju i shvaćaju promjenu tona i boje glasa i volumena i reagiraju na svoj jedinstveni način – osmijehom ako im se sviđa ili plakanjem ako ih baš gnjavite. Dok s druge strane već veći klinci uživaju u čitanju i možete napraviti odličan potez ako im samima date da izaberu knjigu jer će se na taj način osjećati posebno i sami sudjelovati u knjizi koju su izabrali. Pustite djetetu da samo okreće stranice jer će se na taj način osjećati vrlo važno i to će još više vaš odnos učiniti prisnijim. Kada već malo porastu i krenu shvaćati, uključite ih u priču i ispitujte ih o radnji, likovima i pokazujte ilustracije. Čitajte im iste knjige i nekoliko puta kako bi im poboljšali pamćenje.

Sjećam se riječi svoje razrednice iz osnovne škole koja nam je prije nego smo dobili Malog princa za lektiru rekla – ovo je knjiga kojoj ćete se svi uvijek vraćati, ako ne u nekoj bližoj budućnosti, onda kad budete imali svoju djecu. Nama je svima to bilo super smiješno i blesavo jer imali smo 12, 13 godina i knjige nam nisu bile ni na kraju pameti, a danas kada pogledam Lotinu policu s knjigama, uvijek i zauvijek na prvom mjestu bit će Mali princ. Knjiga za koju kažu da je najbolje pročitati ju barem tri puta u životu – jednom kada moraš za lektiru, jednom kada si u fazi odrastanja i stasanja u mladu osobu i jednom kada si već odrastao jer svaki puta ćeš ju shvatiti na drugačiji način.
Iako smo mi još daleko od faze Malog princa i trenutno nas jako zabavljaju Stanko gusjenica i Pas Piko, veselim se danu kada ćemo se smjestiti u neki mekani kutak u njezinoj sobi i uz zvijezde koje joj već sada krase zid sobe, čitati najljepšu knjigu na svijetu i uživati u našim malim ritualima.

Odrasli vole brojeve… Kada im kažeš da si stekao novog prijatelja, nikada ne pitaju ništa važno. Ne pitaju – kako mu zvuči glas, koje igre voli… Umjesto toga, pitaju – koliko ima godina, koliko je težak, koliko mu otac zarađuje? I samo iz tih brojeva, misle da su saznali išta o njemu.

Mali princ, Antoine de Saint-Exupéry.

Ostanimo djeca zauvijek…