Menu
JA, MAMA

Mama, a što je ovo?

Prošla godina za nas je bila puna novih stvari i puna svačeg prvog. Prvih riječi, koraka, novih naučenih stvari, ali i selidba u novi stan i tu kreće novo poglavlje našeg života. Kada je renovacija stana bila pri kraju i selidba na pomolu, nekoliko puta je Lota s nama došla samo onako da se upozna s novim prostorom i da selidba za nju ne bude apsolutni šok. To dijete nas je oduševilo – kada je vidjela svoje igračke koje su gotovo tri mjeseca bile zapakirane i čekale preseljenje počela ih je sve grliti i ljubiti kao da je susrela stare prijateljice koje nije vidjela godinama, no ono što nas je najviše u cijelom tom procesu iznenadilo je njezina znatiželja i činjenica da u sve mora i želi biti uključena. Od vađenja namirnica iz vrećica do postavljanja slavine s tatom gdje je uredno sa svojih 17 mjeseci dodavala odvijače, kliješta i gumice koje su ju iznimno veselile pa si je i prisvojila nekoliko komada na našu žalost jer smo ih narednih dva sata tražili i kada smo ju nakon dva sata ipak pitali da zna li gdje su gumice, uredno ih je izvadila iz svojih igračaka i dala tati kako bi mogao završiti posao.

S obzirom na njezinu radoznalost i fazu a što je ovo koja nam predstoji vrlo brzo, odlučila sam malo istražiti dječje faze i u kojem razdoblju postavljaju najviše pitanja i zapravo pripremiti nas na sva ta pitanja na koja ćemo morati dati odgovor, a ako već odgovaramo pa neka bude i točno. Vrlo je bitno mame da budete svjesne da je vaše dijete jedinka sama za sebe i da činjenica da mala od susjeda već zna 16 riječi, a mlađa je od vašeg mališana, ne znači ništa. Čekajte kad krenu s pitanjima pa ćete se htjeti vratiti u fazu – moj mali još ne priča.

Kažu da djeca najčešće propričaju oko druge godine i svakim danom upijaju sve više i više riječi i oko treće godine postanu pravi mali brbljavci kojima mozak radi na 200 posto i 24 sata je zaista premalo za sve što bi oni voljeli reći, učiniti ili pitati. Iako sam ja već sada oduševljena Lotinom znatiželjom, ona prava kreće tek iza treće godine, a po istraživanjima četverogodišnje djevojčice su najznatiželjnije i dnevno postave i do 390 pitanja. Ako računamo da su djeca budna dnevno otprilike 14 sati, to znači da svake dvije minute postave novo pitanje, a na većinu vjerojatno nećete znati odgovor. Definitivno je vrijeme da uzmemo svu moguću literaturu i pripremimo se na policijsko ispitivanje jer ih odgovor ne znam neće zadovoljiti. Istraživanja također pokazuju kako su majke najčešće na tapeti i kako godišnje odgovore na preko 105 tisuća pitanja!

Djeca zaista svašta pitaju, a ovo su neka od najzanimljivijih pitanja: Zašto je voda mokra? Od čega su sastavljene sjene? Od kuda dolazi vjetar? Zašto trepćeš? Zašto je nebo plavo?
Kao male spužve samo upijaju svijet oko sebe, oponašaju nas i pokušavaju dobiti odgovore na sve nedoumice koje ih krenu mučiti već od treće godine. Ponekad se pitam kako majke blizanaca ili djece bliske životne dobi uspijevaju uopće sve stići, organizirati i odgovoriti na toliki broj pitanja i utažiti svu tu dječju znatiželju, a onda samo onako krajičkom uha čujem da je sve stvar organizacije pa zaključim ako je stvar organizacije pa da te mame malo bacimo u politiku, ako mogu hendlati male znatiželjnike, mogu voditi i državu! #mompower