Menu
LIFESTYLE

Mali TED(x) maraton: Dvadesete i što s njima

Dvadesete godine su nam sa sobom donijele takozvanu kvartalnu krizu. To znači da jedan dan znamo što želimo, a sve ostale dane ne znamo gdje nam je glava. Neki će je osjetiti više, a neki manje. Većina starijih generacija nije imala taj „luksuz“ prolaziti je na način na koji je mi danas prolazimo. Mame i tate su u našim godinama imali ili nas ili stalan posao.

Najčešće se javlja nakon 25. godine ili u ranim tridesetima. A razlog znate i sami. Izašli smo iz sustava u kojemu je sve tako jasno.

Osam godina osnovne škole, četiri godine srednje škole, eventualno pet (plus) godina fakulteta s velikim dodatkom prijatelja, ljubavi, putovanja i hobija.

To je sustav u kojem su nam ciljevi unaprijed definirani i ne trebamo se previše pitati gdje idemo. Onda dođu godine u kojima završimo školu i prvi put se susretnemo s pitanjem „A što sada?“.

Kriza dvadesetih je samo početak

To je zapravo vrijeme koje nam omogućuje da se preispitamo što želimo, da zamislimo svoj život onakvim kakvim ga želimo i onda korak po korak krenemo s ostvarivanjem svih svojih malih i velikih ciljeva. Možemo je prestati gledati kao “krizu” i početi gledati kao prvi ozbiljan korak u nadopunjavanju i ispunjavanju vlastite liste želja i ciljeva na svim područjima. To je ono što ćemo raditi u svakoj sljedećoj fazi svog života. Dvadesete su stoga samo početak na kojem stvaramo temelje za dalje.

Još jedna dobra stvar u ovoj situaciji je ta što imamo volje i vremena za upijanje bezbroj motivacijskih videa, čitanje blogova, filozofiranje s prijateljima…  Zato smo izdvojili nekoliko TED(x) videa za pogledati dok nam se u glavi vrti milijun pitanja i scenarija.

Nećete vjerovati, znanstvenici su otkrili tajnu sretnog života…

Ne morate kliknuti na video, spoilat ćemo ga i odmah otkriti rezultat velikog istraživanja koje je trajalo više od 70 godina: tajna je u dobrim odnosima s ljudima oko nas. Ovo uključuje obitelj i prijatelje, ali najviše osobu s kojom u nekom trenutku odlučite provesti ostatak života. Stoga je u dvadesetima idealno vrijeme za napraviti malu reviziju, zapitati se tko nas okružuje, tko su te osobe s kojima uživamo provoditi svaku sekundu i koje izvlače najbolje od nas? Kada shvatimo tko su, trebamo poduplati ulaganja u te odnose. Jer kada ćemo imati više vremena za to, ako ne sada?

Za one koji žele znati više, istraživanje i rezultat detaljno su objašnjeni u videu:

Ok, ulaganje u odnose… Ali nemam sada vremena za kave. A sutra pogotovo.

Iskreno, koliko ste to puta čuli i izrekli: „Ne mogu, zauzet sam, radim, nemam vremena…“ Zašto te riječi u nama izazivaju osjećaj zadovoljstva i uspjeha kada ih izgovorimo? Kao da je smrtni grijeh sjesti i odmoriti se. Nažalost, tek ćemo nakon nekoliko burnouta shvatiti ili početi shvaćati da baterije za sve svoje obaveze punimo upravo na suncu i kavi s dragom osobom, a nikako uz stalno ponavljanje “Nemam vremena.”. Također, iste one stvari koje želimo postići unutar onog „Nemam vremena.“ možemo postići i bez periodičnih burnouta. „Samo“ trebamo pametno birati svoje obaveze i znati si organizirati vrijeme.

Bethany je na zaista jednostavan način objasnila što i kako:

Jupi, diploma! Oook… A što sada s tim?

Ako već od prije ne znamo kako tu aktivnost koja nam oduvijek stvara leptiriće u trbuhu pretvoriti u karijeru, pred diplomom se osjećamo kao da ulazimo u Narniju. Naučeni smo da je ispravno (po mogućnosti odmah dan nakon obrane diplomskog) naći stalan posao, vjenčati se i živjeti sretno do kraja života. Za nekolicinu ovaj puteljak možda vrijedi, dok za druge ipak nije tako. Tea je u svom govoru odlično objasnila zašto je u redu skrenuti s ovog udobnog, sigurnog i ucrtanog puteljka i uzeti si vremena da razmislimo što želimo – a zatim to i stvoriti. Nakon videa ćeš jednostavno htjeti čuti više o ovoj temi, i zato je tu  Tein blog.

Ali želim… Puno toga!

Nakon Tee shvaćamo da želimo milijun stvari i već nam se okreću kotačići u glavi. Za kraj, Nada potvrđuje da je sasvim u redu željeti milijun stvari i da se uopće ne isplati živjeti bez te liste želja. Kaže također da su sve te želje itekako ostvarive. Važnu ulogu u njihovom ostvarivanju igraju upravo svi oni dragi ljudi s kojima smo okruženi. Dvadesete nam se stoga čine kao savršeno vrijeme za uzeti olovku i usvojiti Nadnu teoriju i praksu iz videa.