Menu
INTERVJU / KULTURA

Maja Posavec: Scena je moj radni stol, ja na sceni dobijem krila

Foto: Iva Canki

Maja Posavec u svom životu balansira između kazališnih dasaka i mikrofona. Posljednjih osam godina radila je na svom prvom samostalnom albumu “Kada ne bih imala strah”, a danas je sve spremno za promociju albuma početkom svibnja. Detaljnije o Majinom koncertu možete saznati i u najavi.

Prije nego što zakorači na pozornicu Male dvorane KD Vatroslava Lisinskog, htjeli smo saznati malo više o albumu, o tome kakav je osjećaj pripremati promociju istoga i još nekoliko zanimljivosti o Maji iz svijeta glazbe.

Majo, nećemo te pitati jesi li uzbuđena, jer vjerujemo da itekako jesi. Ali možeš li nam riječima opisati taj osjećaj – kako je to kada se nakon toliko godina rada pripremaš za veliko predstavljanje svog albuma prvijenca? 🙂

Istina je, jako sam uzbuđena i sretna. Stvarno sam dugo pripremala ovaj album i uz mnoge druge stvari koje sam radila, odužilo se to. Sada kada je album vani i spremam koncert u Malom Lisinskom  sa svojim bendom čini mi se sve odjednom tako blizu. Ali zapravo već neko vrijeme zajedno sviramo i imali smo par probnih koncerata, usvirani samo i jedva čekamo taj datum 9. svibnja, Lisinski. Ivan Kapec, Vinja Marino, Damir Mihaljević i Franjo Klinar su supertalentirani momci i velika su mi podrška iza leđa na sceni.

Foto: Iva Canki

Foto: Iva Canki

Postoji li neka poruka koju želiš prenijeti svojim albumom? Ako da, koja je to?

Ime albuma sam izvukla iz pjesme “Kada ne bi imao strah.” U nazivu sam tu rečenicu obrnula u prvo lice. Tako sam htjela nekako stvoriti komunikaciju sa osobom koja to čita ili vidi. Što kada ne bi imala strah… Što bi učinila? Iza toga se možda krije neka poruka, ali to nije moja namjera.

Za mene su emocije poruke, a svaka emocija ima neku poruku. Ali ta poruka je osobna i moja glazba ili glas su samo nježni podsjetnici. Sama na taj način doživljavam glazbu i puno puta sam kroz glazbu dobila “poruku”.

Koje su prve tri riječi koje ti padaju na pamet kada pomisliš na svoj album?

Roza – jer je unutrašnjost albuma prljavo ružičast, inače složen od jednog mog kolaža.
Laboš – Višeslav Laboš je producent albuma, glazbeni znalac i veliki frend.
Napokon – bilo je to jedno duže putovanje.

Tko ti je bio najveća podrška svih ovih godina i tvoj najveći navijač u glazbenoj karijeri?

Zapravo je cijela moja okolina od obitelji, prijatelja, kolega moja velika pordška i navijači. Imam  puno prijatelja koji se bave istim ili sličnim stvarima i međusobno se pratimo i podržavamo. Oni su tu i kad je najteže i kad je najbolje. Važnu ulogu je imala i moja radna oklina, moji kolege u kazalištu te bivši ravnatelj Duško Ljuština koji je shvaćao da se ja osim glumom bavim i glazbom i puno puta mi izašao u susret. I moja obitelj, oni su tu uvijek kao bezuvjetna podrška.

A imaš li svoje glazbene uzore koji su utjecali na tvoj glazbeni stil? 

Gillian Welch je country kantautorica koju sam puno slušala, njezina jednostavnost i iskrenost me opuštala. Coco Rosie su dvije sestre koje sam otkrila dok sam studirala glumu. Bila sam oduševljena njihovom glazbom, scenskim nastupom i pojavom. Joan Wasser ili Joan as Police Woman, ona me inspirirala na puno načina, i njezin sam veliki fan. Nedavno sam bila na njenom koncertu i poklonila sam joj svoj CD, iz zahvalnosti što se tako iskreno i beskompromisno bavi glazbom. Kada kažem beskompromisno ne mislim na kompromis prema publici već prema sebi.

Foto: Iva Canki

Koje bi trenutke u svojoj karijeri izdvojila kao ključne trenutke koji su te doveli do izdavanja svog prvog samostalnog albuma?

Mislim da je jedan ključan, kada sam se odlučila na samostalnu karijeru. Tada sam se potpuno posvetila svojim pjesmama i albumu.

Koji ti je sljedeći korak nakon albuma?

Promocija albuma. 🙂 Vrlo važan korak. Žive svirke su žive svirke. Ja ih jako volim i veselim se svakoj. One čine cjelinu jedne glazbene priče, barem ove moje!

Osim toga, ja sam glumica i prema tome, scena je moj radni stol. Ja na sceni dobijem krila.

I za kraj, budući da voliš mitove i bajke, s kojim bi se likom u ovom životnom trenutku poistovjetila?

Obožavam bajke i mitove i sve što silazi u podsvijest. Ali sada sam predana vanjskom svijetu jer želim pokazati svima svoj album. Ja sam astrološka bikica, a sunce je već ušlo u bika, vladar bika je Venera, planet  ljubavi i umjetnosti. Skladna Venera koja uživa u proljeću. Evo me….