Menu
LJEPOTA

Luka Lubina: Stomatolog zbog kojeg se putuje daleko, ali s osmijehom

Razgovarala: Jelena Duvančić

Čak 90 posto stanovnika svijeta u opasnosti je od nekog oblika bolesti zuba tijekom, a te je opasnosti moguće izbjeći uz veću podršku lokalnih vlasti, zdravstvenih stručnjaka i društva u cjelini, kao i kroz provedbene  programe prevencije, otkrivanja oralnih bolesti i njihovog liječenja. U borbi protiv te opasnosti postoji jedan „junak“ kod kojeg se dolazi i odlazi s osmijehom. Ordinacija mu je smještena u Kninu, pacijenti mu dolaze iz svih dijelova Hrvatske, a mi smo od njega pokušali dobiti nekoliko savjeta vezanih uz oralnu higijenu.

Dr.med.dent. Luka Lubina završio je Stomatološki Fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a zbog viske pozicije na prijemnom ispitu studirao je uz potporu Ministarstva obrazovanja te je dobitnik državne stipendije Ministarstva obrazovanja. Za vrijeme fakulteta je obavljao dužnosti demonstratora na zavodima za fiksnu i mobilnu protetiku te je bio glavni urednik studentskog časopisa nagrađenog rektorovom nagradom “Sonda”. Već za vrijeme studija je bio koautor poster prezentacije na internacionalnom kongresu stomatološke protetike. Po završetku studija zajedno uz potporu Hrvatske komore dentalne medicine pokreće sada vodeći stomatološki internetski portal gdje obnaša dužnost glavnog urednika. Autor je i koautor više znanstvenih članaka iz područja stomatološke protetike i funkcijske dijagnostike. Dobitnik je posebnog priznanja “Zahvalnice Hrvatske Komore Dentalne Medicine” za promicane oralnog zdravlja u Republici Hrvatskoj. Redovito drži predavanja na internacionalnim kongresima.

Član je akademije Cambridge i Hrvatske Komore Dentalne Medicine. Redovito posjećuje radne tečajeve i kongrese te se neprestano educira iz svih područja dentalne medicine.

Zašto ste se odlučili baviti ovim poslom?

Pa zapravo nisam ni sam siguran, znam samo da sam uvijek želio biti stomatolog, želja se javila još u vrijeme osnovne škole. Moja stomatologinja je bila jako simpatična i stvorila mi je ljubav prema tom poslu.

Jeste li razmišljali o odlasku iz Hrvatske?

Nikad mi to nije bio prioritet niti želja, radio sam u Zagrebu, ali uvijek sam se želio vratiti u svoj Knin. Ovdje sam našao najbolji omjer kvalitete života, zarade i slobodnog vremena. No moram priznati da ponude za inozemstvo često stižu pa kad vam netko ponudu mjesečnu plaću u visini naše polugodišnje plaće, zamislite se. Za sada ostajem u Kninu.

Kakvo je stanje oralne higijene u Hrvatskoj i zašto je bitna?

Stanje oralne higijene u Hrvatskoj je loše, jako jako loše. Zdravlje počinje od usta i prehrane, ako nam je narušen ulaz u probavni sustav onda sve ostalo pati, ljudski organizam je jedna cjelina i ne možete odvojiti zube od ostalih organa. Gubitkom zubi uvelike narušavamo probavu hrane što rezultira mnogim bolestima.

Po vašem mišljenju, koliko mladi brinu o zubima?

Popravljamo se svakako ali da bi moglo bolje, moglo bi.

Što biste im savjetovali?

Nema tu puno filozofije, četkajte zube 5 minuta dnevno (u komadu) koristite interdentalne četkice između svih zubi i dođite na pregled svako 5 mjeseci. Statistički smo katastrofalni, prosječno četkamo oko 50 sekundi dnevno.

Najgore što netko može napraviti za svoje zube?

Odlučiti da se zub izvadi bez “borbe”. I najgori zub koji se može spasiti je bolji od najboljeg umjetnog. I naravno ne četkati zube.

Što vam je veći kompliment: priznanje kolega ili zadovoljstvo pacijenata?

Svakom doktoru bi zadovoljstvo pacijenata trebalo biti na prvom mjestu. Priznanje kolega je velika čast, pogotovo za nas mlade stomatologe. No meni je u fokusu pacijent, sve se vrti oko pacijenta, edukacija, znanje i sve ostalo su produkti želje za što kvalitetnijom uslugom pacijentima. Tako da moram priznati da mi više znaci zadovoljstvo pacijenata.

Što biste savjetovali svojim mladim kolegama?

Krenuti step by step. Postaviti pravilne ciljeve, a to je zadovoljan pacijent i etičan rad. Sve ostalo će doći samo po sebi.

I za kraj, poruka našim čitateljima:

Perite zube, ne zamarajte se skupim i čudesnim četkicama i pastama, svaka četkica koju ćete redovito koristiti je dobra.