Menu
JA, MAMA

Ludilo zvano Frozen

Svaka generacija ima nešto za čime luduje i jednostavno se ne može othrvati tim ogromnim emocijama koje su vezane za neki film, knjigu ili igricu. U moje vrijeme to je bio Titanic. Ludili smo, vješali postere po zidu veće od samoga zida, ispisivali stihove „My heart will go on“ na svakom novom mjestu na kojem smo se našli, ljubili Leonarda na naslovnicama časopisa i jednostavno proživljavali svaki trenutak tog filma vrlo emotivno.

Iako je Frozen ludnica krenula prije šest godina, nekako sam se nadala da će nas zaobići jer je najjača kulminacija bila kada Lota još uvijek nije bila ni u planu. No onda, prije nekih šest mjeseci, Frozen se pojavio na nekom od naših programa, sinkorniziran i totalno „obuzeo“ našu djevojčicu koja sa svojih nešto više od godinu dana punih sat i pol nije trepnula i svaki trenutak proživljavala kao da je njezin.

U tom trenu sam se zapitala – why God, whyyy! Ne šalim se, ali me zaista zanimalo što je to u tom crtiću da klince ne ostavlja ravnodušnima i da i dalje osvaja generacije diljem svijeta. Tražila sam i pronašla psihološko istraživanje koje mi je odgovorilo na pitanje. Ovo je za sve vas koji svaki dan Puštate sve, ovo je za sve vas kojima hladnoća ne smeta i za sve vas koji znate što je prava ljubav.

Ono što je neminovno je da je crtić neizmjerno emotivan i glavni likovi se vode nekim instiktivnim nagonima, kao i klinci koji to gledaju i baš zato se mogu poistovjetiti s likovima. Ono što ih naravno osvaja je činjenica da glavna junakinja, Elsa, može sa svojim rukama u sekundi izgraditi cijelu palaču – wauu! Psihologice su uslijed istraživanja zaključile da je djeci crtić neizmjerno drag jer niti jedan lik nije vještica – a ona je u tom periodu njihovog života netko koga zaista ne žele u omiljenom animiranom filmu.

Nadalje, sama činjenica da su Elsa i Anna sestre koje su zapravo vrlo povezane i veže ih posebna ljubav, ono je što djecu vrlo veseli jer prikazuje jedan iskreni, obiteljski odnos koji oni imaju doma. Ljubav, zagrljaji, veselje.

Još jedna stvar koja ovaj crtić također čini neodoljivim je činjenica da ima dvije predivne princeze koje klinci obožavaju. Dvije snažne djevojke i super zabavne suputnike u obliku snjegovića Olafa, soba Svena i Svenovog vlasnika Kristofa, koji upotpunjuju jednu divnu sliku o prijateljstvu i obitelji. Također, sve pjesme su vrlo melodične i nadasve pjevljive i nakon samo nekoliko taktova, Let it go će vam se vrtjeti po mislima danima.


Iako su to sve legitimni odgovori na moje pitanje i nešto poput psihološkog istraživanja se baš teško pobija i dalje moram priznati da ne kužim u čemu je štos! Ali ni ne moram razumjeti, tu je ona da razumije i voli. I dok voli u razumnim granicama, čitaj jednom na dan dok je zdrava, 17 puta na dan dok je bolesna – neka voli. Elsa je njezin Leo, a Let it go je njezin My heart will go on i valjda to tako mora biti. Samo me malo strah, što kada se izliže cd?

Foto: IMDB