Menu
JA, MAMA

Ljubavi, mama treba svojih pet minuta

Prije nego sam rodila nisam cijenila trenutke koje sam provodila sama i nekako sam uvijek tražila društvo za ispijanje kava, odlazak u kino ili kazalište, a danas, mojih pet minuta u danu nekada ne potraju ni dvije minute, no naučila sam ih cijeniti. Pod pojmom maminih pet minuta ne smatram ono vrijeme koje utrošimo na peglanje, čišćenje, pospremanje ili kuhanje, nego na onih pet minuta koje potrošimo na ono što najviše volimo raditi sami i što nas opušta, bila to kava, kupka ili slušanje omiljene pjesme tako je nebitno. Svaka mama zaslužuje i treba svaki dan svojih pet minuta jer bi inače pregorila. Mame uzmite si svojih zasluženih pet minuta i uživajte u njima maksimalno.
Ovaj neobičan uvod dovodi nas do današnje teme, a to je idealan poklon za jednogodišnjake kako bi mame mogle imati svojih pet minuta.

Šarene loptice
Odličan odabir ako ne mislite potrošiti puno novca. Mogu se pronaći u bilo kojem većem dućanu s igračkama i neke čak dolaze i u setu s bazenom. Ove loptice dati će vam i više vremena za vas, pogotovo ako im date prazan bazen, kutiju, kadicu, što god u što ih mogu bacati i pokažete kako je zabavno svih 100 loptica ubaciti unutra, ali jednu po jednu.

 

Šareni smokići
Tako ih ja zovem, a to su vam zapravo oni mali tipsi u raznim bojama koji u dodiru s vodom se mogu lijepiti jedni za druge ili za neku podlogu i na taj način stvaraju sliku ili oblik. Odlični su za razvijanje kreativnosti i pružit će djetetu efektivnu zabavu na neko vrijeme dok vi uživate u svojim malim ritualima.

Kuhinja i kuhinjski pribor
Dječje kuhinje su danas postale jako aktualne i na svim mama grupama su tražene barem jednom dnevno. Uz kuhinju može se kupiti pribor kakvog vi nemate ni u velikoj kuhinji. Apsolutno sve što postoji za kuhanje postoji i u malenoj verziji. Zabavno je, daje im mogućnost da se sami igraju i super je veselo kada im dođu prijatelji pa se zajedno bace na „kuhanje“.

Kolica
Bilo kakav oblik kolica je super odabir za poklon. Kolica za bebu, kolica za kupovinu, drvena kolica, kolica za igračke – sve što ima kotače prolazi. Još ako se unutra mogu ugnijezditi i njihove male guze, sreći nema kraja.

Lutka i alat
Nisam kao Kate Hudson da ću dati djetetu na izbor da si odabere spol kad odraste, ali nisam ni za to da se igračke dijele na one za curice i na one za dečke. Ako se curica voli igrati sa alatom, a dečko s lutkom budite sretni jer evo vama vaših pet minuta. Idealne su lutke one s kosom jer im to daje priliku da ih češljaju i kopiraju nas dok češljamo njih ili im suše kosu s baby fenom koji je još jedna super stvar za zanimaciju malih znatiželjnika. Što se tiče alata – što više zvukova proizvodi to bolje.

Telefon
Iako se stalno grabaju za naše telefone, plastične verzija s puno svjetlećih gumbića super je odabir za sve one koji telefoniraju i na daljinski. Zvukovi će vam nakon već tri minute ići jako na živce jer su iznimno glasni i iritantni (sjetite se samo polifonih melodija na Nokiji 3310), ali što je to ako vi time dobijete svojih pet minuta?!

Plišanac koji priča i pjeva
Ima ih raznih vrsta, medeka, pasa, mački, tako je nebitno. Bitno je da pjeva, da govori i da se jednostavno pali, a sve ostalo prepustite mališanima da istraže.

Foto: Pinterest

Šator
Iako su šatori u zadnje vrijeme postali iznimno popularni i nema Instagram dječje sobe koja ga nema – zaista su i super poklon. Danas ih možete naći u raznim vrstama, bojama i oblicima. U šator će moći pobjeći kada njima treba njihovih pet minuta i razgovarati s omiljenim plišancima, listati slikovnice ili voditi super ozbiljne telefonske razgovore.

3D knjiga
Iako vam se čini da je možda prerano za knjige – nikada nije rano da se dijete zaljubi u maštoviti svijet knjiga. Super su za učenje boja, životinja i nekih svakodnevnih oblika, a to što su 3D daje mališanu priliku da se uključi i sam otkriva ono što se skriva iza raznih oblika.

Glazbeni instrument
Bile to klavijature, def, gitara, ksilofon ili nešto deseto super je zabavno. Glasno je, najčešće svijetli i idealno je sve one koji na prve taktove uvodne špice Peppe Pig ili Miše i Robina mrdaju svojim malim guzama. Pripazite samo da ne izaberete neki od puhaćih instrumenata jer još su mali i ne mogu puhati toliko jako pa ih to vrlo ljuti – na kraju ćete vi svojih pet minuta provesti puhajući u trubu dok vaše maleno pleše oko vas. Oh da – govorim iz vlastitog iskustva.