Menu
GASTRO

Kad ti život da limun, ti napravi…

limun

…osim limunade, još neke sjajne stvari! Limun je koristi u ayurvedskoj medicini već više od 1000 godina za liječenje različitih tegoba. Svi znamo da je limun odlično ujutro popiti u čaši mlake vode. Ali, znate li da se njime prave najljepši sunčani pramenovi za kosu? O ovoj i još par korisnih načina uporabe limuna, pročitajte u nastavku.

limun

Limun je lijek za grlobolju

Čuli ste za korištenje soli u kombinaciji s toplom vodom. No, znate li da je limun isto vrlo učinkovit protiv grlobolje? Osim toga, ujedno pomaže i kod lošeg zadaha. Odličan 2 u 1 pomagač.

Prirodno sredstvo protiv kukaca

Ukoliko niste pobornici različitih kemikalija u obliku sprejeva, svijeća i mirisa koji se uključe u struju, kukce ćete odbiti i postavljanjem limunove kore na mjesta na kojima bi različiti kukci mogli ući u vaš životni prostor ili na mjesta na kojima se razmnožavaju.

limun

Napravite kućnu aromaterapiju

Dokazano je da miris ovog voća podiže raspoloženje te umiruje u   slučaju da se osjećate tjeskobno ili uznemireno. Eterično ulje limuna, uz brojne druge blagodati, pozitivno utječe na koncentraciju i pamćenje.

…ili lijek za želudac

Ukoliko vas boli želudac, limunski sok će vam pomoći da se riješite tog neugodnog osjećaja. No, pripazite – u takvim ga slučajevima ne konzumirajte na prazan želudac jer ćete još više pogoršati situaciju.

…a na ljeto i prirodne pramenove

Bliži se ljeto, a s njim i, kod brojnih žena, želja za promjenom frizure. Ako vam se ne eksperimentira s kemikalijama i želite prirodan izgled, prije sunčanja povucite krišku limuna preko nekoliko pramenova na kosi. Ukoliko to učinite nekoliko puta tijekom 10-ak dana, dobit ćete prirodne pramenove koji će savršeno “osunčati” vašu kosu.

limun

Dobar i kao čistilca voća i povrća

Nije nepoznanica da je kupovno voće i povrće puno pesticida. Kako biste ih pravilno očistili, upotrijebite ovaj jednostavan a učinkovit recept: pomiješajte žličicu limunovog soka, dvije žličice alkoholnog octa te jednu šalicu vode. Ulijte u bočicu s raspršivačem te raspršite po željenom voću i/ili povrću.