Menu
KULTURA

Lauba slavi 6. rođendan uz izložbu Andrewa Salgadoa!

Piše: Paula Marasović

Kuća za ljude i umjetnost – Lauba svakako zna kako se organiziraju rođendanske proslave. Prošlogodišnji, 5. rođendan, obilježen je uz izložbu Siniše Majkusa, kojem je HDLU dodijelio nagradu za najbolju izložbu u 2016. godini.
Stoga se i ove godine, 6. rođendan ove istaknute kulturne ustanove, u suradnji s Veleposlanstvom Kanade u Zagrebu, obilježava izložbom kanadskog umjetnika Andrewa Salgadoa.

Njegove su slike portreti velikog formata u koje su utkani elementi apstrakcije i simboličkog značenja. Na tim velikim slikama Andrew Salgado istražuje koncepte koji se odnose na uništenje i rekonstrukciju identiteta – postupak koji on smatra ponovnim promišljanjem konvencija figurativnog slikarstva kroz težnju prema apstrakciji. Salgado dovodi u pitanje prirodu identiteta, pa čak i sam čin slikanja kao nešto monstruozno, alegorijsko ili simbolično.  Koristi se tehnikama kolaža, rukom obojenu i ručno šivanu tkaninu i platno, te mješovite medije.

Foto: Službeni Facebook Laube

Radovi koji će biti izloženi u Laubi producirani su isključivo za potrebe ove izložbe te će javnosti predstaviti jedan zanimljiv i inovativan pristup suvremenom slikarstvu koji nadilazi granice samog medija uz promicanje tolerancije, slobode i nediskriminacije.

Riječ je o do sada najvećoj izložbi ovog autora i njegovoj prvoj izložbi na ovom području. Na izložbi će biti predstavljeno preko 70 radova različitih formata od kojih je većina unaprijed rasprodana. Također, za potrebe izložbe u Laubi izgradit će se cijela scenografija; niz prostorija, pa čak i umjetna plaža. Kustos izložbe je Mario Guček Andromak.

Otvorenje izložbe započinje već tradicionalnim Laubatalkom, odnosno razgovorom s umjetnikom, a rođendanska proslava, osim izložbe, popraćena je i s prigodnim popratnim programom u unutrašnjem i vanjskom prostoru ljetnog vrta Laube. Očekuje nas niz DJ-eva i druženje do jutra, svakako dobra receptura za izvrsnu proslavu!