Menu
INTERVJU

LAJNAP – Smijehom do suza

Razgovarala: Jelena Duvančić

Ako ste obožavatelj hrvatske stand up scene, onda ste zasigurno čuli za LAJNAP.

LAJNAP čine komičari Aleks Curać Šaric, Tomislav Kozačinski, Vlatko Štampar i Goran Vugrinec, a uskoro kreću na svoju prvu stand up turneju u sklopu koje će održati više od 30 nastupa u 15 gradova. Dečki su u nekoliko mjeseci uspjeli rasprodati svoje nastupe i postigli su nevjerojatan uspjeh, te su čak i osigurali novim komičarima da se probiju na scenu sa svojim LAJNAP Open mic događanjima.

A ako niste već čuli za njih, vrijeme je da ih upoznate, evo što su nam oni otkrili o sebi.

Kako ste došli na ideju da pokrenete ovaj projekt?

LAJNAP je nastao iz ideje da smo htjeli napraviti nešto novo na sceni. Želja je bila podignuti stand up komediju na jednu novu razinu i približiti je što više ljudi po Hrvatskoj, a onda i regiji. Također želimo izgraditi brand koji će biti temelj za ostale kreativne projekte poput podcasta koji uskoro kreće.

S čim se bavite kada ne nastupate?

Odnedavno niti jedan član nema stalni posao. Zadnji koji je dao otkaz je Vlatko Štampar, a malo prije njega Goran Vugrinec. No to ne znači da besposličarimo. Vlatko se bavi crtanjem što možete vidjeti po njegovim profilima na društvenim mrežama, Tomislav je dizajner koji ujedno drži predavanja i radionice, Goran radi na više projekta od kojih svi imaju neke veze sa marketingom dok se Aleks najviše bavi pisanjem u svim mogućim formatima.

Zašto LAJNAP,a zašto Volare?

Tražili smo neko kratko ime, vezano za našu profesiju i zvučno. Mislim da je Vlatko predložio LAJNAP i to je od svih prijedloga najbolje nam pasalo. Volare je druga priča, već smo imali dogovoreno ime za prvu sezonu no na putu u Amsterdamu Aleksu je u glavi stalno bila pjesma Volare i nakon 3 dana nekako nam je Volare ušao u uho i odlučili smo da će to biti ime za prvu sezonu.

Što je bilo najteže pri pokretanju LAJNAP?

Najteže je bilo uvjeriti same sebe da mi to možemo. Da nam to stvarno može biti naš pravi posao,broj jedan fokus i da će biti uspjeh. Uvijek je tako kada pokrećeš nešto svoje, iako sa jedne strane si – ma biti će najbolje – opet sa druge si – a što ako ne bude?

Koliko dugo vam treba da pripremite novi materijal?

Pa materijal trenutno mjenjamo na dvomjesečnoj bazi – znači imamo 2 mjeseca da pripremimo novih 15-20min. No i to je premalo tako da nakon što ga osmislimo trebamo više mjeseci da ga ispoliramo da bi bili potpuno zadovoljni sa njime.

Planirate li možda  nastup u nekoj od velikih dvorana i slično?

Trenutno rasprodajemo sve dvorane u kojima organiziramo nastupa, koje su veličine od 300-600 ljudi. Veće od toga su jedino kazališta koja još nismo napali, ali i ona su na popisu. Naravno tu su i razne arene, ali to nas trenutno ne zanima, možda jednog dana.

Planirate li proširiti svoju grupu s nekim novim komičarom?

Doći će vrijeme i za to, no do toga još ima tako da te teme se uopće ne dotičemo.

Vaše mišljenje o ženskim stand-up komičarkama u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama?

Mišljenje o komičarkama je jednako kao i o komičarima. Podupiremo i cijenimo sve koji žele se baviti stand up komedijom i dodatno širiti scenu, bili oni stariji ili mlađi, muškarci ili žene.