Menu
LIFESTYLE

La Casa de Papel: 5 stvari koje niste znali o vašoj omiljenoj seriji

Pola svijeta je tijekom izolacije ekspresno izbingealo 38 epizoda i 4 sezone Netflixove senzacije La Casa de Papel (poznat i kao Money Heist). Prema komentarima na društvenim mrežama, dobili smo dojam da ovu seriju ili voliš ili mrziš, ali te definitivno ne ostavlja ravnodušnim. Kako bilo, oni koji su je dočekali s oduševljenjem, sad s nestrpljenjem iščekuju što će se dogoditi u petoj sezoni.

U nastavku je 5 zanimljivih činjenica koje možda niste znali o vašoj omiljenoj seriji.

Grad kao ime

Prva lekcija koju je Profesor (Álvaro Morte) naučio svoje ”učenike”: nema pravih imena i nema osobnih veza. Ok, sudeći prema raspletu događaja, kako to i obično bude u školi, lekcija je možda ipak ušla na jedno, a izašla na drugo uho, ali nećemo sad spoilati…Kako nema korištenja pravih imena, svatko je odabrao ime prema nekom gradu. Tako smo, gledajući seriju, zavoljeli Rija, Denvera, Tokyo, Helsinkija, Nairobi… Iako ideja da likove nazovu prema gradovima izgleda kao dobro promišljena genijalnost, zapravo je stvar slučajnosti. Naime, redatelj Álex Pina jednog se dana sreo s producentom serije noseći majicu na na kojoj je pisalo Tokyo. Ostalo je povijest…

Tokyo

Ako vam se čini da ste lik Tokyo (Úrsula Corberó) već negdje vidjeli, vrlo je moguće da vas njezin izgled podsjeća na Matildu iz filma ”Leon: The Professional“, koju je prije 26 godina maestralno odglumila tada 13-godišnja Natalie Portman. Upravo je ona, priča se, bila inspiracija za obožavanu, neustrašivu, eksplozivnu… Tokyo.

Foto: Pinterest
Osuđeni na propast, ali…

Prva sezona serije La Casa de Papel prikazivala se na španjolskoj nacionalnoj televiziji u nepopularnom terminu, zbog čega joj se početna gledanost drastično smanjivala sa svakom novom epizodom. Budžet za prve dvije sezone bio je toliki da ekipa serije nije otišla dalje od Madrida. Nakon što su se udružili s Netflixom, razlika u budžetu je očigledna, pa su treća i četvrta sezona snimane na Karibima, Tajlandu, u Italiji i drugim dijelovima svijeta, a u zraku iznad Madrida lete cepelini, policijski helikopteri…

Glumci iz Hrvatske i regije u glavnoj postavi

Profesorovi pomagači iz sjene koji uvijek spašavaju stvar u posljednjem, odlučujućem trenutku su Srbi, što je oduševilo gledatelje iz cijele regije. I dok Profesorovi “Srbi” zapravo uopće nisu Srbi, nego uglavnom Španjolci, u glavnoj postavi je Srbin Darko Perić, koji utjelovljuje omiljenog Helsinkija i čije psovke definitivno nisu naučene… Ono što je još ugodno iznenađenje jest činjenica da se u ovoj genijalnoj grupi našao i jedan domaći glumac. Riječ je o Luki Perošu koji glumi Marsellu, ubojicu mekog srca i borca za prava životinja.

Reference iz popularne kulture

Maske koje oživljavaju lik i djelo Salvadora Dalíja, “Bella Ciao”, Tarantino… Serija je prepuna referenci iz popularne kulture. Dodatno je začinjena referencama na ekonomsku i društvenu klimu u Španjolskoj od 2008. naovamo.