Menu
KULTURA

Kulturna manifestacija “Bijela noć” treći put obojila ulice i trgove Zagreba

Inicijativa “Nuit Blanche” prvi je put održana 2002. godine u Parizu, a tijekom petnaest godina obojila je ulice i trgove gradova diljem svijeta, među kojima Rim, Prag, Madrid, Bruxelles, Rigu pa čak i Melbourne. Svjetski uspješan projekt proteklog je vikenda treći put održan u Zagrebu, a manifestacija je svečano zaključila „Rendez-vous“ festival Francuske u Hrvatskoj. Posjetitelji su imali priliku uživati u audiovizualnim projekcijama i kulturnim događanjima na čak trinaest lokacija u gradu. Za ispunjavanje noći izložbama, koncertima i svjetlosnim instalacijama zaslužni su organizatori u Turističkoj zajednici grada Zagreba te mnoge gradske institucije i kulturne ustanove.

U subotnjim večernjim satima započela su događanja u Hrvatskom narodnom kazalištu, Paviljonu na Zrinjevcu, Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, trgu Josipa Jurja Strossmayera, trgu kralja Tomislava, Francuskom paviljonu i Teslinoj ulici.

Hrvatsko narodno kazalište ovog se vikenda transformiralo u „Trg u D-duru“ zahvaljujući kreativnosti dvaju umjetnika; Alena Sinkauza i Igora Pauške. Arhitektura kazališta istaknuta je s dvjesto svjetlosnih tijela koja su osvjetljavala zgradu iz njezine unutrašnjosti. Stvorena je time posebna atmosfera na trgu Republike Hrvatske koji i inače slovi za najljepši zagrebački trg. U zrinjevačkom Paviljonu mogli smo svjedočiti nesvakidašnjoj  suradnji dvoje glazbenika. Radi se o hrvatskoj udaraljkašici Kaji Farzsky koja je perkusijama stvorila sasvim novi doživljaj slušanja elektronske glazbe skladatelja Nenada Sinkauza. Priča o važnosti kulture i umjetnosti iznesena je projekcijom na fasadi HAZU-a i kipu Josipa Jurja Strossmayera uz dojmljivu glazbenu pozadinu. Prostorom trga kralja Tomislava nadvio se oblak dima koji dolazi iz „Začarane šume“ gdje se prema idejama organizatora zahvaljujući modernoj tehnologiji pojavljuju mnoga neobična bića. Francuski paviljon u Savskoj poslužio je kao pozornica švedskom umjetniku zvuka B.J. Nilsenu i kanadskom filmskom umjetniku Karlu Lemieuxu koji su ispričali priču o jednom napuštenom kineskom gradu stvorenom s tendencijom da postane istočni Manhattan. Naposljetku, unatoč početničkim tehničkim problemima, ispred kipa Nikole Tesle performer Ivor Benko uspio je prikazati snagu Teslinih munja kroz „Munjevitu borbu“ u Teslinoj ulici.

Manifestaciju su podržale i ostale kulturne ustanove; Muzej za umjetnost i obrt, kino Europa, Arheološki muzej i Hrvatski školski muzej gdje smo naišli na otvorena vrata za sve one koji žele razgledati stalne postave muzeja ili sudjelovati u nekoj od organiziranih radionica. U sklopu „Bijele noći“ održao se i „Dan otvorenog trga“; događaj koji za cilj ima prezentirati rad obrazovnih i kulturnih institucija trga Republike Hrvatske. Stoga je nedjelja bila rezervirana za operne arije, hrvatske narodne napjeve i baletne vježbe u izvedbi polaznika Muzičke akademije i članova ansambala HNK-a.

U nastavku donosimo pregled ove noći kulture kroz fotografije koje smo zabilježili našom kamerom u obilasku manifestacije…

Zagrebačke ulice

Fotografije: Tea Mihanović

Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta

Otvoreni dan i radionice u muzejima

Trg Josipa Jurja Strossmayera i zgrada HAZU-a

“Začarana šuma” na Tomislavcu

Koncert u Paviljonu u Zrinjevcu