Menu
LIFESTYLE

Kolaž proslavio četvrti rođendan!

Prvog siječnja 2017. Collage je prestao biti ideja. Prvi tekst ikad objavljen na portalu bio je intervju s beogradskim uličnim umjetnikom Artezom koji je na neviđeno i bez oklijevanja pristao odgovoriti na pitanja za portal u nastajanju. Nije bilo linka koji sam mu mogla poslati, nije mogao vidjeti kako će naš intervju izgledati niti što će se još, osim njega, nalaziti na portalu. Nije ga bilo briga. Odgovarao je na pitanja kao da odgovara za već odavno etablirani magazin. Na tome ću mu zauvijek biti zahvalna.

Igrom slučaja, intervju je tada podijelila blogerica Alis Marić i Collage je, star tek nekoliko sati, ”pao” pod pritiskom ogromnog broja ljudi koji su stigli na naš mali web. Kako bismo se zahvalili Alis, naša Barbara Grgić napisala je intervju koji smo nazvali Čitaj knjigu: Evo tko stoji iza omiljene stranice ljubitelja dobre knjige. Bili smo, dakle, među prvima koji su pisali o fenomenu bloga “Čitaj knjigu” i osobi koja ga je pokrenula. Kasnije su svi, i mnogo dalje od granica Hrvatske, dobro znali sve o Alis. Ona je bila netko tko nas je podupirao od početka i dijeljenjem na Facebook stranici koja je tada okupljala preko 200 000 korisnika, davala nam itekako potreban vjetar u leđa. Alis je, nešto više od godinu dana kasnije, svojom preporukom, možda ni ne znajući, značajno utjecala na moj poslovni put. Nije potrebno ponavljati što se dogodilo krajem 2020. godine u kontekstu njezinih objava i koronakrize. Mnogi su mi se tada javili da me pitaju što mislim o cijeloj situaciji, dio njih vjerojatno i s namjerom da saznaju neki dobar trač ili detalj koji nije poznat javnosti. Nisam se o tome očitovala niti imam namjeru jer to nije tema ovog teksta. Mogu samo reći da prečesto zaboravimo da je odgovornost druga strana slobode govora i da je vrlo važno kako koristimo i usmjeravamo svoj utjecaj jer vrlo lako može otići u neželjenom smjeru.

U siječnju prve godine postojanja portala razgovarali smo i s Teom Zavacki, danas dobro poznatim imenom mladim poduzetnicama i poduzetnicima i onima koji, kako god to definirali, žele raditi po svom. Teu smo potom ugostili i godinu dana kasnije u intervjuu Kada radiš ono što voliš, najdraži trenuci se događaju u svakom danu. Ostalo je, kako bi se klišejizirano reklo, povijest. Tea je danas uspješna business trenerica koja živi u Madridu, a radi, jednim klikom miša, u bilo kojem dijelu svijeta.

Sretna sam što smo, uz ogromnu pomoć tima koji je od prvog dana neumorno stvarao najljepše lifestyle priče, među Collage retke smjestili mlade umjetnike i umjetnice, dizajnere i dizajnerice, pjevače i pjevačice, glumce i glumice, aktiviste i aktivistkinje, gastro, fashion, lifestyle, fitness… blogere i blogerice, poduzetnike i poduzetnice… Za mnoge od njih, Collage je bio prva stepenica prema uspjehu, prvi intervju, prva poslovna suradnja.

Izdvojila bih neke osobne favorite: intervjui s Lu Jakelić, Foodoris, Tamarom Kalinić, OKO, Jadrankom Ivaniš Yayom, Andreom Tintor, Vienna stories: Top 5 bečkih mjesta koja nećete naći u turističkim vodičima, tekst koji je moja prijateljica Anja Stević poklonila Collageu za što bolji start, cijelu kategoriju Ja, mama koju je Mia Svilar ispunjavala divnim tekstovima o majčinstvu…. Popis ovime nije ni približno konačan. Objavili smo stotine intervjua i nekoliko tisuća različitih tekstova, s više ili manje uspjeha. Važno je da su vas (i nas!) uvijek uveseljavali, ohrabrivali, inspirirali…

Zahvaljujem svima koji su barem kratko bili dijelom našeg puta. Ove godine, iz očitih razloga, nismo posebno obilježavali niti slavili, ali sretni smo što smo i dalje tu i što smo 2017. godine, bez obzira na sve, pritisnuli tu tipku ”Objavi”.

Ivona