Menu
LIFESTYLE

Koje su bile naše novogodišnje odluke i jesmo li ih već prekršile?

Često se spominje kako se novogodišnje odluke donešene krajem prosinca prekrše već sredinom siječnja. Bez obzira radi li se o zdravom načinu prehrane, redovnom odlasku u teretanu ili čitanju više knjiga, nerijetko nam pomno isplanirane odluke ekspresno padaju u vodu i nastavljamo sa starim navikama. Napravile smo mini – anketu unutar Collage redakcije i odlučile provjeriti kakvo je stanje kod nas. Odgovori su u nastavku!

SARA

Moj kalendar uvijek nekako završava kad završi ljeto i počinje s prvim jesenskim danima, tako da sam već tada imala nekakve odluke u vidu. No, budući da one najčešće ne opstanu dovoljno dugo, nisu dočekale “pravu” Novu godinu. Upravo zato sam ja ove godine odlučila donijeti novu odluku, a to je:
Želim moći računati na sebe i pridržavati se vlastitih pravila.
Što bi to trebalo značiti? Za početak da kada nešto odlučim, toga se i držim. Što si više to ponavljam, čini mi se da će mi postati životna mantra. Fingers crossed! 🙂

POLA

Jasne ciljeve koje želim i planiram ostvariti u 2018. godini postavila sam si još sredinom 2017. godine. Kako bih bila što motiviranija, prvi put sam napravila vision board na koji sam stavila sve vizuale, ciljeve u obliku fotografija za 2018. godinu. Novogodišnje odluke su nešto što bi svatko trebao zadržati za sebe tako da za Collage mogu reći samo dio svojih odluka koje se odnose na intenzivnije učenje i usavršavanje stranih jezika te zdrav život kroz zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu. Što smo stariji sve više shvaćamo kako nema vremena za propuste, prema tome kršenje odluka ne dolazi u obzir jer želja za njihovim ostvarenjem nikad nije bila veća.

LAURA

Nikada nisam donosila nikakve novogodišnje odluke, osim možda u stilu da nikada više neću proslaviti Novu u nekom klubu ili kupiti išta novo i posebno za tu jednu noć u godini. Ovu drugu, nažalost, redovno prekršim svakog prosinca.
U svakom slušaju, ne vjerujem u te odluke. Ne znam kako najdepresivniji mjesec u godini ikako može nekoga nagnati da bude pun energije i odluči okrenuti svoj život naglavačke, mene jedino motivira na što duži ostanak u krevetu, previše Alicie Keys i povremeno otvaranje knjige, ako baš moram, jer se kalendar lagano puni datumima ispita.
U svakom slučaju, za promjenu neke životne navike vjerojatno bi trebao postojati neki realan razlog, možda neki događaj ili samo saznanje o posljedicama koje će uslijediti ako se odluke ne donesu. Jedina razlika u nekom 28.12. i 3.1. je to što nam je tada sarme već preko glave, a novčanik nam je nešto tanji.

NORA

Iako sam svake godine do sada uporno gurala novogodišnje odluke (podsvjesno znajući da se vrlo vjerojatno neće ostvariti) ovaj sam se put odlučila za sljedeću: neću donositi novogodišnje odluke! Tvrdoglavo sam ušla u to, okružena brdom entuzijastičnih prijateljica kojima se divim, pa sam se na kraju našla na rubu toga da si ipak postavim jednu. Međutim, kako se siječanj udaljavao tako je većina njih, nažalost, strmoglavo pala u zaborav.
No, što to znači za mene: hej, uspjela sam barem jednu novogodišnju odluku održati!

MARINELA

Nisam imala nekih posebnih novogodišnjih odluka osim one općenite, raditi više stvari koje me vesele i stalno učiti nešto novo i zanimljivo. No, onda sam naišla na jedan tekst koji je progovarao u smislu kako bismo trebali biti prisutni što više u sadašnjem trenutku. Naime naglasio je važnost nemultitaskinga i koliko je bitno ne rasipati pažnju na sto strana pa, primjerice, ako jedemo samo jesti, ako šećemo vani, samo se posvetiti tome i biti prisutni u tom trenutku, ne “prčkati” po mobitelu. Tako mi se svidjela ta misao pa bih mogla reći da će moje novogodišnje odluke krenuti u tom smjeru.

KATARINA

Zadjih godina ne donosim odluke vezano za datume jer ih se nikad do sad nisam pridržavala,uvijek bih imala neke izgovore. Ono na čemu radim i radit ću i u ovoj godini je rad na sebi. U psihičkom i fizičkom smislu.

Jedina osoba s kojom cijeli život dijelimo sve,s kojom ustajemo i idemo spavati smo mi sami,pa zašto se onda ne potruditi i živjeti sa super zadovoljnom i zdravom osobom? 🙂

BARBARA J.

Moja novogodišnja odluka bila je vrlo jednostavna, a svakodnevno mijenja moj život i moje psihofizičko stanje na bolje.
Odlučila sam da ću redovito zahvaljivati svemiru na svim pozitivnim i negativnim događanjima iz svog života i to jednostavnom afirmacijom poput: “Hvala Ti, Svemire!”
Svaki put kad se dogodi neočekivana situacija ili bol, ja sam zahvalna, a iz te zahvalnosti proizlazi iskrena sreća i zadovoljstvo u svakom trenutku, bez obzira na bolne ili nelagodne okolnosti.
Novogodišnja odluka pomogla mi je da postanem svjesna da sami krojimo svoju sreću. Sreća je uvijek u nama, samo treba pažljivo slušati i promatrati sebe.

MAJA

Odlučila sam da ću ove godine na kraju svakog dana zapisati u bilježnicu na čemu sam zahvalna. So far, so good! (Okej, neke dane sam preskočila). Također sam odlučila da ću više putovati, pa su zasad u planu Split, Beograd i Hallstatt!

IVONA

Ovo je bila prva godina ikad u kojoj sam donijela novogodišnje odluke i, evo, prošao je siječanj, a ja ih se još uvijek pridržavam! 🙂 Odlučila sam svaki dan biti fizički aktivna, bez obzira što ta aktivnost uključivala. Tjedan mi ne može proći bez yin yoge i odlaska na Jarun, a u izvlačenju iz topline stana mi svakodnevno pomaže i moj pas. Prošla godina bila mi je jedan pravi reality check što se tiče povezanosti zdravlja i fizičke (ne)aktivnosti, pa ako mi se kojim slučajem nešto ne da, samo se sjetim 2017. i već sam na izlaznim vratima.

Također, vraćam se aktivnom čitanju jer bez mnogo čitanja ne možete ni (dobro) pisati. U siječnju sam iz oklade morala pročitati Faulknerov “Krik i bijes”, zatim bez ikakve oklade sjajnu, sjajnu, sjajnu biografiju Virginije Woolf, čija je autorica Alexandra Harris te jedan pomalo razočaravajući marketinški priručnik.

Zadnje, ali ne i manje važno, teška srca odlučila sam da više nikada neću ni pomisliti ući u moj omiljeni fast food restoran. 😉