Menu
KULTURA

Koja iznenađenja nam donosi 4. Tjedan dizajna Zagreb?

Piše: Paula Marasović

Na prošlotjednoj konferenciji za novinare predstavljen je program za najveći događaj posvećen dizajnu, Tjedan dizajna Zagreb, koji će ove godine po četvrti put od 9. do 14. svibnja okupiti više od 300 izlagača i nekoliko tisuća posjetitelja na više od 50 lokacija.

Također, Austrija je predstavljena kao zemlja-partner, pa će se uz ostale dizajnere pronaći i austrijskih izlagača, a sve u cilju prenošenja raznolikosti i bogatstva austrijske kulture i umjetnosti koja se sa hrvatskom isprepliće još od davnih dana, naglasila je direktorica Austrijskog kulturnog foruma Zagreb – Susanne Ranetzky.

Fotografije: službeni Facebook Tjedna dizajna

Ovu manifestaciju od prvog dana podupire Grad Zagreb i Turistička zajednica Grada Zagreba koji su prepoznali važnost Tjedna dizajna kao kvalitetna i bitne ponude za Grad Zagreb, priopćila nam je  Ana Pandža Kunčević iz zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo i poduzetništvo.

Direktorica Tjedna dizajna Zagreb Tina Marković istaknula je kako od ove godine #tdzg po prvi put ima temu ˝U čemu je problem ?/ What is the problem? ˝, pitanje kojim se želi osvijestiti da dizajn predstavlja puno više od mode, stylinga ili marketinškog alata.

No, tema nije jednini novitet Tjedna dizajna, također tu su i neke od lokacija, proširene na preko 50, a definitivno najveće iznenađenje koje nestrpljivo čekamo je Dizajn park koji se gradi pored zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost Laubi, inače glavne lokacije u kojoj se tradicionalno održava Tjedna dizajna.

Dizajn park, čiji je idejni projekt osmislio Clinica studio, protezat će sa na tri tisuće četvornih metara gdje će se nalaziti devet kupola, a park je zamišljen kao dodatna atraktivna lokacija na kojem će se održavati izložbe, modne revije, sajmovi i po prvi put, dodjela nagrade #tdzg Nagrada u visini deset tisuća kuna za hrvatskog dizajnera koji najbolje upriliči ovogodišnju temu Tjedna dizajna Zagreb.

I konačno, što će se sve naći na bogatom programu Tjedna dizajna naveo nam je direktor Tjedna dizajna Zagreb Daniel Tomičić. Najavio je Izložbu namještaja Tjedna dizajna u Laubi, u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt, izložbu hrvatske tvornice namještaja Bothe&Ehrmann.

Zatim tu je #tdzg Market, jedinstveni prodajni sajam s 24 štanda, održat će se  ‘Produkteke’, ‘business to bussiness’ platforme za stvaranje novih proizvoda koja povezuje dizajnere, proizvođače i distributere, a ove godine posvećene su zemlji partneru Austriji. Također,u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb i Designaustria, u Laubi organizira se izložba suvremenog austrijskog dizajna.

Nadalje, tu je i najveća europska konferencija o dizajnu automobila koja okuplja dizajnere i zaljubljenike u kulturu automobila – ˝˝Auto(r)˝, te ˝KIKI˝, konferencija kreativnih industrija. Najavljene su i dvije modne revije; reviju studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta i revija boljih hrvatskih modnih dizajnera.
Još jedno iznenađenje od strane organizatora jest to da će se od ove godine više pažnje posvetiti novoj interdisciplinarnoj grani dizajna – Food Design, a u suradnji sa kolektivom ˝NaOko˝ ,te nizozemskim studiom ˝ Foodcuratos ˝ i francuski ˝ Toolsoffod ˝ predstavit će sve na temu dizajna hrane uz predavanja i radionice.
U petak 12. svibnja održat će se druga Noć dizajna, zamišljena kao vrhunac događanja na #tdzg Partner lokacijama, kada će trgovine, biti otvorene do 23 sata, a za kraj tu je party u Laubi.

Svaka partner lokacija samostalno će pripremiti svoj program predstavljanja i događanja, te će na karti dizajnerskih lokacija biti označena oznakom #tdzg Partner lokacija.

Ne zaboravite ovih sedam dana, koliko će trajati 4. izdanje Tjedna dizajna pribilježiti u svoje kalendare i podržati jedinu manifestaciju posvećenu dizajnu. Ovogodišnje izdanje #tdzg-a svakako je obuhvatilo najviše sfera dizajna do sad, pa će sigurno i oni najistančanijeg ukusa pronaći nešto za sebe.