Menu
LIFESTYLE

Killing Eve: Bit će vam žao što ovu genijalnu seriju niste otkrili ranije

Killing Eve (Ubijanje Eve) je novi naslov na našem popisu omiljenih serija. Ne možemo je usporediti ni s jednom prije nje, ne možemo je svrstati ni pod jedan žanr, ne možemo vjerovati da je nismo otkrili ranije, ne možemo je prestati gledati… Prvu i drugu sezonu uspješno smo zaobilazili, misleći da je to još jedna redateljska ludost koja nam se neće svidjeti. Ludost svakako jest, ali onaj tip koji vas “navuče” na prvo gledanje.

Novi set tekstova posvećen serijama počeli smo s 5 stvari koje možda niste znali o Netflixovom fenomenu La Casa de Papel, a nastavljamo s Killing Eve.

E-knjiga kao inspiracija za seriju

Seriju novela pod nazivom ” Codename: Villanelle” prije njezine ekranizacije, mogli ste čitati samo online. Autor Luke Jennings samostalno je objavljivao dijelove ” Codename: Villanelle” u periodu od 2014. do 2016. godine, ne nadajući se ovolikom uspjehu. Producentima serije svidjelo što Jennings ženske likove nije prikazivao kroz prizmu “muških fantazija”, već im je dao nevjerojatnu snagu i odmaknuo ih od stereotipa i očekivanja. Iako se neki dijelovi priče razlikuju (primjerice, motiv zbog kojeg Villanelle ubija), novele su poslužile kao odličan temelj za ovu hit-seriju.

Više od 100 glumica na audiciji za Villanelle

Na audiciji za Villanelle, bilo je više od 100 glumica, ali samo je jedna  Jodie Comer. Teško je zamisliti bilo koga drugog u ovoj ulozi, koja je Jodie donijela planetarnu slavu, nagrade struke i nove, zanimljive projekte. Kako kažu producenti, nisu tražili lik poput Nikite ili Djevojke s tetovažom zmaja, već “djevojku koja se može izgubiti u gomili“. Villanelle je daleko od onog kako zamišljamo hladnokrvnog ubojicu s dugogodišnjim stažem. Zato je ‘volimo’ i zato nas iznenađuje svakim novim potezom.

Photo: Pinterest
Sandra Oh i dvojba oko uloge

Kad joj je agent prvi put poslao scenarij, Sandri nije bilo jasno koji bi lik zapravo trebala utjeloviti. Kako je izjavila u nekoliko intervjua, znala je da ona zasigurno nije idealna za lik Villanelle, ali nije se nadala ni drugoj glavnoj ulozi – ulozi Eve. Ipak, Sandra Oh i Jodie Comer čine savršen spoj, a glumačka kemija među ove dvije nagrađivane glumice je nevjerojatna. Osim toga, Sandra Oh je nedavno izjavila kako je ”nakon 30 godina rada, tek u ovoj seriji mogla iskoristiti svoje pune kapacitete.”

Photo Credit: Gareth Gatrell/BBCAmerica
Ubojica koja tečno govori hrpu stranih jezika

U kojoj god se državi nalazi, Villanelle govori njezinim jezikom. U stvarnom životu, Jodie Comer, ne govori nijedan jezik osim engleskog i ova karakteristika njezinog lika ju je užasavala. Prilikom uvježbavanja scena, Jodie je na papir ispisivala rečenice na stranim jezicima točno onako kako se izgovaraju i to joj je pomoglo da ih nauči i da na kraju zvuči sasvim prirodno.

Carolyn vam je odnekud strašno poznata?

Hladna, od svakog emotivno distancirana MI6 operativnka Carolyn Martens (Fiona Shaw) koja angažira Eve za hvatanje Villanelle i otkrivanje istine iza ”Dvanaestorice”, mnogima se na prvo gledanje čini poznata, iako je teško smještaju u jednu konkretnu ulogu. Fiona Shaw ima dugogodišnju karijeru, koja uključuje mala i velika platna, ali i kazališne daske. Najpoznatija nam je, ipak, vjerojatno po ulozi tete Petunije iz filmova o Harryju Potteru.