Menu
JA, MAMA

Kako preživjeti horor prvih zubića?

Kad dobiješ dijete sa svih strana samo slušaš od već iskusnih mama, baka, novopočenih mama, ali i susjeda, nepoznanika u parku, ma od baš svih, kako su grčevi grozna stvar, kako morate to zajedno s djetetom istrpiti, kako ne postoji lijek da se skroz uklone i to nekako prihvatiš. Kupiš ti ipak sve kapi, griješ trbuščić, nosiš bebu na sve moguće i nemoguće načine i nakon otprilike 3 mjeseca to samo od sebe prođe. I ti se zahvaljuješ nebesima što je prošlo i što sad slijedi divan period s tvojom bebicom bez boli, plača, pun smijeha i igre.

A onda krenu nicati prvi zubi!! Horor svih horora, plač u bilo koje doba dana, odbijanje hrane, osip, temperatura, proljev ma nema što sve nije povezano s tim vražjim zubima koji nam, nažalost, probleme stvaraju cijeli život. Bole kad rastu, bole kad ispadaju, bole kad su pokvareni, bole kad su nadraženi, bole, bole i bole!

Prvi zubi kada krenu nicati, u cijelom tom kaosu natečenosti desni i blago ovišene temperature, budete ipak sretni jer vaše malo napreduje, odrasta, rastu ti mali vražići s kojima će uskoro moći sve jesti i nećete morati za sobom vući mikser, blender i razna pomagala jer vam dijete još uvijek ne grize.

Foto: Pinterest

Mi smo Loti, kao pravi i brižni roditelji, kupili sve gelove za zube koji su tada bili na tržištu kao „oni koji djeluju“. Iskreno da vam kažem, od ta tri jedan je pomogao, ali na kratko, to je trenutno olakšanje jer njih taj gel hladi, ali da su sad čuda učinili – nisu, iako se kao roditelj nadaš nekako u dubini duše da hoće jer ipak ne voliš gledati svoje malo kako plače, a pomoći nema. Prvi zub kad je izašao, završio je na Instagramu, kod svih prijateljica, baka, to se najavljivalo na sva zvona, a sada kada ih je u ustima već 9, više ih i ne primjećujemo. Super stvar je da se oni nakon nekog vremena i naviknu na te zubiće i činjenicu da im stvaraju probleme i ne drame baš toliko jako za svaki zub, nravano, dok ne krenu nicati oni stražnji s četiri vrha – mi još nismo u toj fazi, ali predstoji nam jako jako brzo.

Srećom imamo prijateljicu zubarku, koja je na telefonu s nama bila za sve i usred noći i koja nam je savjetovala da Lotu što ranije odvedemo zubaru – ne da ona njoj gleda ili popravlja zube, nego da stekne naviku dolaziti zubaru, sjediti mirno na vrućem zubarskom stolcu i da se navikne da će jednoga dana kad odraste, minimalno svakih šest mjeseci netko prčkati po njezinim ustima. I poslušali smo, odveli smo ju, sjela je na stolac, malo promatrala svjetlo, bušilice, šarene rukavice i bez problema je dala da joj se diraju desni. Prvi odlazak zubaru prošao je odlično, i zubarka nam je odmah nagovjestila koji zubi slijede i tako je i bilo – nedugo nakon toga izašle su trojke. Iskreno da vam kažem – trojke koje nismo ni primjetili da su izašle. Lota je dijete koje i kad se udari ne plače, kada padne ne plače, prvi zubi su bili stvarno velika boljka, ali sad sve više što je starija zubi izlaze šutke – na našu veliku radost.

Pripremite se na puno slinavljenja, negodovanja i griženja apsolutno svega i ako se nađete u situaciji da dijete plače ili cendra, a niste sigurni zašto jer provjerili ste sve one najbitnije stvari – pelenu, jel gladno, žedno, jel ima temperaturu, jel mu hladno, jel mu vruće – onda su to sigurno zubi!
Bitno je samo da vi mame, a i tate ostanete cool, da prihvatite činjenicu da to mora boljeti i da će proći. Budite uz njih maksimalno, održavajte higijenu redovito, pratite sve osipe, temperature, mažite sa svim živim, održavajte i zubi će uskoro postati prošlost, a onda dolazi nešto novo. Što, još ne znamo – čekamo pa javimo!