Menu
LIFESTYLE

Kako pretvoriti mali stan u ispunjenje snova?

Dobivajući više lijepih trenutaka s najbližima, a manje raskošnih stvari, za mnoge je ljude život u malom ispunjenje svih želja. Ono što dobivamo ovakvim životnim stilom su jednostavnost, toplina i manje kućanskih poslova. No, ono što nitko ne želi jest osjećati se stisnuto i neugodno, stoga se odlučujemo na razne načine prividno „povećati“ i uljepšati naš životni prostor. Svi smo čuli one uobičajene savjete poput bojanja zidova u što svjetlije nijanse, otvaranje prostora rušenjem zidova, unošenjem što više prirodnog (ili umjetnog) svjetla i, naravno, dobra organizacija prostora kako bi sve bilo na svom mjestu te time pridonosilo našoj prividnoj prostranosti. Ako želite pronaći nešto inspiracije, saznati više o tome kako stilizirati svoj mali stan i kako smisliti kreativna rješenja bez profesionalnog dizajnera – čitajte dalje!

Glavni savjet kojim se vodimo je – sve ima više od jedne svrhe.

Dakle, naš krevet je ujedno i naš ormar, a naš stolić je mjesto gdje možemo sakriti mekane dekice i jastučiće kao i najdraže časopise. Ovaj savjet je nešto što trebamo imati na umu dok kupujemo namještaj, ali često samo prilagođavajući namještaj koji već imamo, možemo doći do jednakih rezultata.

Razmišljaj kreativno! Ili kako bi po „naški“ rekli – „Think outside the box!“

Prošetajmo prostranstvima interneta i pronađimo neobične i praktične alternativne komade namještaja. Primjerice, veliki tradicionalni blagovaonički ili radni stol zamijenimo policom u ulozi stola koji možemo staviti uz prozor ili zid (ovisno koliko vam prostora treba i čega se možete odreći).

Ako ste poput mene i lijepi radni stol je nešto čega se ne želite odreći, a ne želite ni imati prenatrpanu spavaću sobu, još jedan način kako dobiti više prostora je pomicanje kreveta. Ne, nećete spavati na podu, nego ćete nabaviti zidni krevet koji se jednostavno podiže kada vam više ne treba. Vjerujte mi na riječ, postoje i u Hrvatskoj, a ne samo u američkim emisijama za dizajn interijera (tamo se zovu Murphy beds). 🙂

Podovi i zidovi

Dokazano je da ujednačeni podovi daju svojevrstan flow cijelom stanu i vizualno pružaju osjećaj prostranosti.

To isto rade i svijetle boje na zidovima, ali to često zna izgledati jednolično i dosadno. Stoga, kažu dizajneri, trebamo se odlučiti za zanimljive detalje žarkih boja koji će podići prostor! Ti detalji nesvjesno tjeraju gledatelja da krene na vizualni put kroz sve tajne našeg malog životnog prostora što stvara osjećaj slojevitosti, dubine i prostranosti.  U principu, što dulje netko gleda, to mu se čini da je prostor veći.

Vertikalni prostor često ostane samo prostor za dekoraciju, no on ne mora nužno biti samo to. Lonci, tave i šalice mogu biti super dekoracija u kuhinji, a floor-to-ceiling police i ormari mogu pružiti onaj (uvijek potreban) dodatni prostor za skladištenje. Savjet plus, viseće lampe i lusteri su hit u malim stanovima!

Staklo i reflektirajuće površine su nam najbolji prijatelji.

Iako toga najčešće nismo svjesni, upravo stakleni detalji prostoru daju osjećaj prozračnosti i svježine što najčešće znači i prostranost. Reflektirajuće površine i ogledala na zidovima pružaju jednake rezultate, plus – još jedno mjesto za popraviti frizuru ili šminku. 🙂

Pronaći pravi balans između praktičnosti i stila je formula za ugodan i lijep dom. Ne trebate se odreći niti jednog, samo trebate razmišljati pametno i – rješavati se viška stvari. Znam da nam je to često teško, ali trebali bismo jedanput ili dvaput godišnje proći kroz sve što posjedujemo i jednostavno se riješiti viška. Iznenadit ćete se koliko stvari ne koristite i nisu vam potrebne, a kada ih se riješite, osjećat ćete se lakše i vaš će stan izgledati kao iz časopisa. Sretno!