Menu
JA, MAMA

Kako odabrati idealna kolica?

Uh…Moja današnja ispovijed bi se zapravo trebala zvati kako ne zeznuti pri odabiru kolica, a priča ide ovako… Kada odabirete i planirate kupovinu za prvo dijete imate dvije opcije, pod a dobijete sve od frendica, sestre, brata, rođakinje ili pod b kupite sve novo jer niste od koga imali dobiti. Pogađate, mi smo, ne svojom voljom, potpali po opciju b. Svi prijatelji imaju klince nekoliko mjeseci starije od Lote, a rođaci ili nemaju djece ili su već jako velika i sva oprema se raspala, a i mi jednostavno baš imamo malo rodbine. Zapravo nas je taj shopping baby opreme jako veselio jer smo kupovali za svoju prvorođenicu i iako je sve što u opisu ima naznaku oprema za bebe višestruko skuplje nego smo si mislili, odradili smo sve u par tjedana i spremo čekali to malo klupko sreće. Ono oko čeka smo se baš jako zeznuli je bio odabir kolica.

Kada smo tek saznali za trudnoću, razgovarali smo prvo o kolicima jer to je ono što ti nekako prvo padne na pamet i složili smo se da nam se sviđaju ona starinska kolica kojih danas ima kupiti u nešto modernijoj verziji. Kada smo pretraživali nismo baš pronašli željena kolica u Hrvatskoj i odlučili smo potegnuti nekih 400 kilometara istočno i Loti uzeti kolica u koja smo se online zaljubili. Sve smo dogovorili s željenim dućanom, rekli kada dolazimo da bi nas dočekalo neugodno iznenađenje. Naših kolica nije bilo za pogledati jer evo baš su prodana neki dan – iako su bila na rezervaciji. Nismo dopustili da nas to obeshrabri i već kad smo prešli tolike kilometre, odlučili smo pogledati što se još nudi. To vam je dućan veličine stotinjak kvadrata s unutra barem 50 različitih modela kolica. Pronašli smo jedna u koja smo se odmah zaljubili, usporedili cijene s hrvatskim dućanima i zaključili kako će ispasti puno jeftinije nego u RH i odlučili ih kupiti. Ono o čemu nismo razmišljali, a voljela bih da vi učite na našim greškama je da kolica ne treba kupovati samo po izgledu i ljepoti – tu postoji još puno faktora o kojima treba voditi računa, a mi kao mladi roditelji to be o tome još ništa nismo znali.

Ako ne vozite kombi, gledajte da se kolica maksimalno mogu sklopiti, sada govorim o 3u1 kolicima, ne o malim kišobran kolicima. Naša konstrukcija ili rama, kako vam je draže, je bila vrlo glomazna, nezgrapna i teška. Odlična za voziti, pogotovo za šumu u kojoj smo često vikendom, ali za utrpati u auto, pogotovo s još nekim stvarima vrlo loš odabir.
Nemojte kupovati kolica čije rezervne dijelove ne možete nabaviti. Nakon nekoliko mjeseci nam je kotač počeo cviliti i telefonski su nam rekli da je otišla neka gumica, ali da ju oni ne šalju u RH pa snađi se druže. Ipak nakon nekoliko mjeseci cviljenja, otvorio se dućan u Zagrebu koji je uvozio naš brend kolica i uspjeli smo riješiti problem.

Obavezno isprobajte u dućanu možete li ih sklopiti i rasklopiti jednom rukom, ako ne ide lagano, zaboravite ih. Vrlo često ćete morati sklapati kolica i trpati ih u prtljažnik dok drugom rukom držite dijete, a u zubima uzicu od psa. Lagana sklopivost i rasklopivost vrlo je bitna.
Bilo bi super kad bi pronašli kolica na koja pašu i neki drugi univerzalni nastavci i dijelovi, jer automatski si olakšavate ako ih želite nadograditi.
Pripazite da jaje (autosjedalica) bude zaista sigurna i po svim pravilima EU jer ipak će dijete u tome boraviti od svojih prvih dana.

Ako imate mali stan, probajte pronaći kolica koja imaju dvije komponente, a ne tri odvojene. Dakle da imate autosjedalicu i košaru koja se kad dijete poraste pretvori u sportski dio – velika je ušteda na prostoru jer ne možete zamisliti koliko je zapravo velika ta košara u kojoj će se dijete voziti svega prvih 5-6 mjeseci.
Iako danas na tržištu možete pronaći kolica i do 30 tisuća kuna, ipak malo stanite na loptu i pokušajte pronaći povoljnu, no vrlo sigurnu verziju jer postoje djeca koja ne žele biti u kolicima iako ona izgledaju predivno i sve mame vam zavide u parku.

Kupovina kolica trebala bi biti jedno super pozitivno iskustvo i nemojte se libiti ništa pitati i zatražiti jer prodavači su tu da vam pomognu u odabiru i da vaše maleno sigurno boravi u vozilu koje će, ako je kao naša Lota, obožavati. Oboružajte se strpljenjem i svim potrebnim informacijama jer zaista danas ima milijun različitih modela i budite pametniji od nas. Good Luck!