Menu
MODA

Kako izgleda spoj umjetnosti i mode?

Havainasice po treći put preuzimaju zanimljivu ulogu slikarskog platna

Predstavljamo treću po redu suradnju u sklopu projekta “Retratos Do Brasil” (‘Portreti Brazila’) koji je pokrenuo brend Havaianas. Cilj projekta je približiti brazilsku kulturu ostatku svijeta na zanimljiv i zabavan način. Kroz projekt Havaianas stvara impresivne capsule kolekcije japanki s različitim printevima koje vjerno prikazuju duh brazilske kulture, stil i način života te ljepotu i raznolikost flore i faune.

Foto: PR

Nova kolekcija uključuje divne i interesantne umjetničke radove Tarsile Do Amaral iz Sao Paula. Tarsila Do Amaral je 1920ih u Parizu tijekom studija razvila svoj prepoznatljiv stil korištenja vibrantnih boja za prikazivanje brazilskog krajolika i folklornih scena  svakodnevnog života u Brazilu. Smatra se da je bila jedna od začetnica modernističkog umjetničkog pokreta u Brazilu istih godina, te je osim toga bila i modna ikona, spisateljica i pijanistica.

Havaianas od svojih početaka zagovara slobodu uma, hrabrost, individualizam, kreativnost i inovativnost te sve to nastavlja prenositi kroz ovaj projekt i homage Tarsili kao umjetničkoj ikoni i ženskom pioniru. Kreirana su 3 modela koja sadrže neke od njenih najpoznatijih umjetničkih dijela. Svaki model nosi svoju priču te su istovremeno toliko različiti, a toliko slični zbog veselih boja i šarmantnog izgleda. Njena umjetnost se savršeno uklapa u nadolazeće ljeto i već prepoznatljiv stil Havainasica te djela idealno prenose brazilski duh – šarenilo i vibrantne boje koje oslikavaju raznolikost i živost flore i faune.

Tri verzije modela:
  • A Cuca – priča o staroj ženi koja je poprimila oblik krokodila koji bi krao zločestu djecu
  • Postcard: prikaz brazilskog krajolika
  • Anthropophagy – inspiriran Manifestom anthropófago Oswalda De Andrade (njenog muža) koji govori o pojavi priznatog brazilskog kulturnog identiteta