Menu
JA, MAMA

Kaj bi jeli naši mali?

Početak dohrane, tj. uvođenje krute hrane veliki je izazov za svaku novu, mladu mamu koja o tome baš i nije razmišljala. I kako se taj šesti mjesec djetetova života bliži – tako savjeti sa svih strana krenu pristizati. Nemoj krenuti s voćem, kreni s voćem, nemoj davati ništa osim bio namirnica, bježi od bio namirnica, nemoj još krenuti s dohranom, ma već si zakasnila s uvođenjem i tako u nedogled. Suočite se s milijun tekstova, knjiga, članaka, savjeta, priručnika, pamfleta, letaka i čega sve ne – što prvo uvesti, na što paziti i kako hraniti to svoje malo čedo koje ovisi o vama i kojemu će nove namirnice biti veliki šok, promjena i nova faza njegovog malenog života.

Ovo neće biti tekst na temu – kada uvesti dohranu i s čime krenuti, tako da ako vas to zanima obratite se na drugu adresu ili odmah prestanite čitati jer ja nisam tu da vam dijelim ikakve savjete, ja sam tu da vam ispričam svoju priču, a jedini savjet koji ću vam dati nevezano za ovu temu je – uvijek slušajte samo sebe. Ono što vi mislite da je najbolje za vaše dijete to najvjerojatnije i je tako. Naravno nećete krenuti s Nutellom i keksima, ali you get the point!
Mi smo krenuli s dohranom kad je Lota imala nešto više od 5 mjeseci i danas s nepunih 14 još uvijek upoznajemo neke namirnice, zavoljeli smo mrkvu, zamrzili tikvicu, ali u pravilu jedemo vrlo raznoliko i još uvijek pazimo što joj dajemo jer vodim se onom tezom – ima vremena da u životu jede lošu hranu, neka jede zdravo dok može. Nakon podužeg uvoda, odlučila sam olakšati mamama, a i tatama kuharima, jer znam koliko je i meni svaki dan teško, i podijeliti neke od naših najdražih jela, recepata i pomoći vam pri tjednom odabiru menija za vaše male krafnice. 🙂

Ultimativni broj jedan i ono što s guštom smaže do posljednje žlice je rižoto s povrćem. Nema puno mudrosti – na maslinovom ulju (koristimo domaće istarsko) popržite sve od povrća što imate u frižideru – mrkvu, luk, tikvicu, patlidžan, buču, ma što god i dodate rižu. Kao i kod klasičnog rižota, podlijevate vodom dok se riža ne skuha. Ako ste djetetu uveli sol u prehranu (što smo mi počeli prakticirati tek nakon godinu dana zbog raznih štetnosti soli i nemogućnosti dječjih bubrega da ju probave) dodate vrlo malo soli i imate prefini obrok pun vlakana, za kojeg ćete se nadati da će ostati i da ćete i vi moći ugrabiti koju žlicu.

Na broju dva se smjestila neizostavna pileća juhica od domaćeg pilećeg zabatka ili krilaca, grincajga iliti povrća za juhu i malo dužeg vremena. Idealna je za skuhati u većim količinama pa ju imate i za 2-3 dana – samo je dovoljno juhu prokuhati. Sve navedeno stavite u lonac i pustite da se kuha na laganoj vatri nešto više od 2 sata. Zdravo je, fino je i praktično je – ako ste negdje na putu, u apartmanu, skuhate juhicu i par dana ste mirni s kuhanjem za klince. Ja još dodam cous-cous ili rižu kako bi joj bilo zasitnije i uživam gledajući kako smaže cijeli tanjur.

Na mjestu broj tri našla se naša verzija Spaghetti Milanese, samo što ne koristimo špagete, nego bilo koje tijesto, a umak Milanese radim od tekuće Bio rajčice (99,5% udio rajčice) i pilećih ili purećih prsa koje Lota obožava. Prepržite prsa na maslinovom ulju, dodate rajčicu i prokuhate neko izvjesno vrijeme. Tijesto skuhate kak’ se spada, ne al dente i sve to pomiješate. Vrlo brz obrok koje će klinci obožavati.

Riba se na našem jelovniku nalazi barem jednom tjedno pa tako se našla i na Lotinom. Još uvijek joj dajemo isključivo list ili oslić, ali samo zato jer ih je vrlo lako čistiti i imaju vrlo malo kostiju. Iako – opreza nikada dosta – ako vas je strah bolje svaki zalogaj samo „promuljajte“ po prstima i papajte tako nego da vam se potkrade koja košćica. Kuhana riba, pečena na papiru za pečenje ili na maslinovom ulju uvijek je dobar odabir. Uz malo kuhane blitve, krumpir ili pečenu ciklu idealan je obrok za vaše najmanje.

Namirnica koju nikada nismo upotrebljavali prije Lote je kvinoja, danas je na meniju i „ponašamo“ se prema njoj kao prema riži. Super je u kombinaciji s raznim povrćem i vrlo je laka za pripremiti. Isperite ju dobro prije, stavite u hladnu vodu i kad zakuha gotova je za nekoliko minuta – no pišu vam uputstva na svakom pakiranju.

To su neki od naših ultimativnih recepata koji uvijek prolaze i koje smo zavoljeli baš od prve. Naravno da se na meniju nalazi i pregršt drugih namirnica, no ovo je ono što baš uvijek prolazi. Veliki je izazov krenuti s krutom hranom i svim mamama, ali i tatama želim puno sreće i nemojte odustajati. Uložite puno truda i potrudite se malima kuhati raznoliko i zdravo, jer kad jednom upoznaju okuse junk fooda, ovom divnom razdoblju možemo samo mahnuti pa-pa.