Menu
LIFESTYLE / INTERVJU

Ka’ iz bajke: Vezenje kao omiljena suvremena vještina

Krajem prošle godine, naišla sam na nekoliko zanimljivih Instagram profila posvećenih vezenju. ”Ma, tko to još danas radi?”, pitala sam se scrollajući kroz nezamislivo kreativne feedove, nesvjesna da sam zagrebala tek površinu suvremenog vezenja, tradicionalne vještine koju su nam u naslijeđe ostavile starije generacije. I sama sam za drage ljude kao poklone proteklih blagdana odabrala goblene suvremenih motiva i mislim da je to bila sjajna, nekonvencionalna, neočekivana ideja. Uskoro sam saznala da je i Antonia, koja je pije par godina bila dio Collage tima, pokrenula svoj projekt posvećen vezenju i nazvala ga Ka’ iz bajke. Odmah sam poželjela popričati s njom. Razgovor je u nastavku…

Za početak, ukratko nam predstavi svoj Ka’ iz bajke!

Ka’ iz bajke je moj mali projekt koji mi se već godinama vrti po glavi, a prošle je godine napokon ugledao svjetlo dana u formatu Instagrama i bloga na kojima dijelim sve o ovoj predivnoj vještini koju su nam ostavile naše bake, samo u malo suvremenijem obliku. Cilj mi je pokazati kako je vezenje još uvijek zabavna i opuštajuća vještina koju je jednostavno savladati. 

Foto: Privatna arhiva

Kako se iz hobija razvio posao i kako si odlučila napraviti taj presudni korak i predstaviti Ka’ iz bajke široj publici?

Iglu i konac sam u ruke primila otprilike kada i olovku i papir. I to zahvaljujući bakama i tetama koje su stalno plele, heklale i vezle jer sam ljeta provodila u tipičnom seoskom okruženju u Dalmatinskoj zagori. Vjerojatno je bilo samo pitanje vremena kada ću napokon napraviti mjesta u svom uvijek prepunom kalendaru i vratiti se ovim aktivnostima. Prije nekoliko godina prijateljica Sanja me uvela u svijet modernog vezenja u kojem doslovno nema kraja idejama, inspiraciji i projektima na kojima možeš testirati granice svoje kreativnosti, a da u isto vrijeme nešto stvaraš i opuštaš se. Znala sam da je ovo aktivnost koja bi se svidjela mnogima i tako sam odlučila učiniti vezenje pristupačnijom te pokazati da je to vještina koju zaista svatko može savladati. 

Osim toga, voljela bih na taj način sačuvati taj djelić one ne tako davne svakodnevice koji su nam ostavile naše bake.

Prošao je Božić, prošli su blagdani… Vjerujem da  je bilo poprilično radno! Kakve si zahtjeve najčešće u tom periodu dobivala, jesi li zadovoljna povratnim reakcijama i što je u planu za period pred nama?

Taj period mi je, osim narudžbi vezova, obilježilo lansiranje mog prvog seta za vezenje. Htjela sam na neki način vidjeti hoće li uopće itko biti zainteresiran za vezenje. I sama sam se u tom trenutku uvjerila da zaista postoji puno ljudi koji bi se voljeli okušati u ovome, a nikada nisu, stoga sada radim na novom setu za vezenje i pripremam cijelu seriju video tutorijala o vezenju na svom YouTube kanalu. Ove će se godine kod mene naći i setovi za najmlađe. Osim toga, vez je predivan poklon kao uspomena za sve velike životne trenutke pa već za veljaču pripremam i poseban projekt za sezonu vjenčanja koja nam uskoro dolazi. 

Čini mi se da je interes za vezom i vezenjem drastično porastao u zadnje vrijeme. I sama pratim nekoliko profila na društvenim mrežama koji se bave ovom tematikom, a vidjela sam da je vez bio i čest poklon, čak su i neki brendovi svojim klijentima i influencerima darovali setove za vezenje… Kakva je, iz tvoje perspektive, domaća scena vezilja? Znate li se i komunicirate li međusobno?

Dok nisam otvorila Instagram o vezenju, djelovalo mi je kao da baš nitko od nas mladih, osim Amerikanaca i Australaca, ne veze. Zatim sam počela otkrivati jednu vezilju za drugom, sve redom mlade djevojke poput mene kojima je vezenje hobi, a nekima i posao. Ne bi čovjek rekao ali zaista nas ima sve više, i to diljem regije. Na Instagramu je trenutno jedna divna mala zajednica mladih vezilja i čini mi se da se više-manje sve međusobno znamo. Kada malo bolje razmislim, gotovo da ne prođe dan, a da se s nekom od njih ne čujem. S većinom bih sigurno pila i kave, da se može. 🙂

Gdje se inspiriraš i od koga najviše učiš?

Najveća inspiracija su mi strani Instagram profili o vezenju kao što je @floralandflossemboidery zahvaljujući čijem setu za vezenje sam zapravo i savladala proces suvremenog vezenja. Alexandra koja stoji iza tog profila mi je pravi podsjetnik na ono u što bih jednog dana voljela pretvoriti ovaj hobi. 

Kakve zahtjeve najviše voliš? Je li ti draže raditi po svom ili se držati želja i ideja koje ti pristižu u inbox?

Obožavam i jedno i drugo jer je u svaki novi projekt potrebno uložiti dosta vremena i oko pripreme i oko izrade. Vezenje je tzv. “Slow art” pa nema smisla raditi po nečijim željama ako u tome ne uživaš. Ipak, nekako mi najdraže za izradu budu narudžbe za koje znam da će završiti kao dio dekoracije i uspomena u dječjoj sobi. Vjerojatno zato jer sam i sama odnedavno mama ali i zato jer je moja prva takva narudžba putovala baš jednom malom Marku Noi u Dalmatinsku Zagoru, u Imotski.

Postoji li mogućnost organiziranja barem online radionice za sve zainteresirane, jesi li već razmišljala o tome?

Svakako sam razmišljala o radionicama jednog dana, no zasad ću svo to znanje koje imam i nadograđujem dijeliti preko svojih setova za vezenje koji sadrže sve potrebne alate za izraditi svoj prvi vez s detaljnim uputama. Osim toga, tu će biti i serija video tutorijala na YouTube kanalu Embroidery&crafts by Tonka. Jednoga dana, kada situacija dopusti i kada se još malo posložim, bih voljela držati i radionice u živo. Također, bilo bi predivno kada bi u našoj regiji postojale i izložbe, natjecanja, višednevne radionice za vezilje i slično. Sada sam otišla malo predaleko ali tko zna! 🙂

Kako smo na početku godine, kad su aktualne novogodišnje želje i odluke – što bi, iz vlastitog iskustva, poručila svima onima koji će pročitati ovaj članak, a koji nikako da se odvaže na pokretanje projekta ili posla o kojem već dugo razmišljaju?

Da zaprate Teu Zavacki, haha. Od nje sam naučila i primijenila dvije vrijedne lekcije. Za početak treba definirati prvi korak, prestati razmišljati što će drugi reći i jeste li dovoljno dobri za nešto ili, još bolje, ne razmišljati uopće. Osim toga, okružite se ljudima koji vas motiviraju, i u svojoj okolini i na društvenim mrežama. I to ljudima koji su ili na mjestu na kojem vi želite biti jednog dana i onima koji su podrška u svakom vašem naumu. I to je sve što treba za početak, dalje će se već puno lakše slagati kockice.