Menu
KULTURA

Ovo zimsko proljeće pamtit ću po jednoj genijalnoj seriji

Ljuba, Saša, Anđela i Filip su grupa najboljih prijatelja. Imaju oko 30-ak godina, a ono što im se događa u seriji “Jutro će promeniti sve” možemo ukratko nazvati – život. Ili, preciznije, nesnađenost u životu.

Radnja je smještena u Beogradu, gradu koji je nemilosrdan, surov, na steroidima, koji je preglasan, energičan i razbija iluzije, ali je istovremeno sanjiv i magičan. U stvarnosti, ovim posljednjim epitetima pridonose moje ružičaste naočale koje stavljam svaki put kad se iz Zagreba zaputim preko granice, a u seriji im pridonose sjajna kamera i montaža.

Foto: Službena Facebook stranica serije

Serija je beskrajno zabavna, tjera vas i da se smijete i plačete, ali i ozbiljno zamislite, a meni se činilo da svaka epizoda traje prekratko.

Za “Jutro će promeniti sve” čula sam čim se počela prikazivati, ali trebalo mi je pet mjeseci od emitiranja posljednje epizode da je i ja počnem gledati. I sad mi je, naravno, žao što nisam počela ranije.

Glavna glumačka postava obećava na prvi pogled. Ljubu tumači genijalni Andrija Kuzmanović, Filipa Nikola Rakočević, Sašu Isidora Simijonović (s kojom sam, uspjela sam nekako iskopati, u kinu Europa radila intervju još 2012. godine za VoxFeminae), a Anđelu Jovana Stojiljković.

Negdje sam pročitala da je serija snimana na preko 300 (uglavnom) beogradskih lokacija, a mnoge od njih podsjećaju me i na moje sretne i manje sretne trenutke koji su mi obilježili dvadesete.

Ono što mi je najljepše u ovoj seriji jesu upravo ti trenuci koje priziva i scene koje budi vjerojatno u svakome tko i barem površno poznaje Beograd, a da ne govorim o onima koji tamo žive i koji svakodnevno upijaju nešto novo na nikad monotonim beogradskim ulicama.

Serija o generaciji bez iluzija

Kažu da je ovo “serija o generaciji bez iluzija”, neromantizirana slika trenutka i mladosti, njezin uspjeh uspoređuju s nekim svima dobro poznatim klasicima srpske kinematografije, tamošnji mediji pišu i kako već dugo godina nijedna serija nije zabilježila toliko zanimanje i lojalnost publike. S druge strane, neke domaće kritike koje sam čitala nisu joj toliko blagonaklone i smatraju da serija nema fokus ili onu jednu temeljnu priču oko koje se pletu manje priče već da prelazi s teme na temu i svaku tek površinski zagrebe. Možda je baš u tome stvar.

Ja sam svakako pod dojmom. Serija “Jutro će promeniti sve” mi je uljepšala ovo zimsko proljeće.

A što se događa kad se dečko koji obećava na užas najbližih iz Amerike vrati u Beograd ili kad jednog ranog jutra doslovno išetate iz sedmogodišnje veze te voli li Filip Sašu, Ljuba Ivonu, a Anđela Miroslava, Martu ili nekog trećeg, prepustit ću vam da, ako već niste, saznate sami.