Menu
INTERVJU / KULTURA

Jure Brkljača: Kod glazbe volim nepredvidivost i beskonačnost

Jure Brkljača je mladi i perspektivni zadarski kantautor, koji je bio jedan od finalista showa The Voice. Nakon Voicea je svoj glazbeni put nastavio stvaranjem novih autorskih singlova kao što su ‘Druga strana’, ‘Pristani na sve’ i ‘Božić je’, koju ćemo predstaviti u sklopu ovog članka. Jure je glazbenik čije pjesme su inspirirane osobnim životom i životnim situacijama drugih ljudi. Za Collage nam je otkrio o čemu govori njegova nova božićna pjesma, što ga inspirira za pisanje, kakvo mu je iskustvo bilo pjevati s legendarnim Oliverom Dragojevićem te koji savjet mu je dao mentor Tony Cetinski.

Nakon uspješnog singla ˝Pristani na sve˝, krajem studenog si objavio novu božićnu pjesmu ˝Božić je˝, čiji si autor. O čemu govori pjesma?

Pjesma govori o dvoje mladih ljudi koji provode Božić vani na hladnoći, ali iako je hladno, njima je dobro jer se vole, a to je najvažnije.

Možeš li nam reći kako se odvija tvoj proces pisanja? Što te inspirira za pisanje i koliko vremena je potrebno da se napiše pjesma?

Inspiriraju me moj život i situacije drugih, motiviraju me i priroda i atmosfera. Najmanji detalji me mogu inspirirati i stvoriti mi veliku priču od toga.
Tu nema pravila, može nastati u 20 minuta, može i pola godine trajati stvaranje, sve ovisi o daru inspiracije. Meni je iskreno najbolje pisati mamuran ili u velikom emocionalnom stanju.

Držiš li se nekih posebnih rituala kako bi se doveo u kreativan stadij? Jesi li se ikad našao u situaciji da nisi bio u mogućnosti izraziti svoju kreativnost u potpunosti?

Dobro pitanje, imam rituale, stvaram neke situacije i ugođaje. Najviše sam inspiriran kad sam umoran i nakon neprospavanih noći, tada je kreativnost nadražena!
Jesam, često, krenem pa se dogodi blokada.

Tijekom Voicea su te proglasili novim Oliverom, a kasnije ti se pružila prilika i zapjevati s njim. Kakvo je bilo iskustvo i kakav utjecaj je Oliver kao glazbenik imao na tvoj rad?

Prije svega Oliver je jedan jedini i nenadmašan, zato ne volim kad me uspoređuju iako je to velika čast.
Mi zapravo imamo različite glasove, ali djelujemo na tu sjetu pa to ljude podsjeti. To je bilo ostvarenje snova, trebalo mi je neko vrijeme da to procesuiram i shvatim koliko je to za mene velika stvar.
Oliver je imao velik utjecaj na moj rad, njegove pjesme i Runjić faza.

Foto: Filip Brala

Kakav je Tony kao mentor i suradnik? Možeš li nam otkriti neki njegov savjet koji ti je dao, a koji ti se posebno urezao u pamćenje?

Pa pravi mentor i prijatelj, njegovi savjeti su nezamjenjivi i privilegija je imati ga uz sebe. Ono što me najviše naučio je biti svoj i opušten u situacijama u kojima mi mladi previše “paničarimo”. Ja sam i ovako inače po prirodi flegmatičan, tako bar kažu.

Smatraš li da si ti izabrao strast ili je strast izabrala tebe? Što je ono što najviše voliš kod glazbe?

Mislim da se dogodio spoj. Ja sam imao hrabrosti posvetiti se riziku i slijediti svoju zvijezdu, ali je također to izabralo mene, to sam pravi ja, drugačije ne može.
Kod glazbe volim nepredvidivost i beskonačnost.

Koji su ti budući planovi na glazbenom polju? Možemo li uskoro očekivati neku novu glazbenu suradnju?

Hmm. Surađivat ću s autorima po meni jednim od najvećih, a to su Miroslav Rus i Jure Stanić. Možda bude i duet s nekim, ali još ne mogu reći s kime.