Menu
KULTURA

Malkovich, Malkovich, Malkovich: Hommage fotografskim majstorima

 Piše: Paula Marasović

Da je Zagreb centar kulturnih događanja u Hrvatskoj ali i u Europi dokazuje činjenica da upravo naša metropola ima priliku ugostiti iznimno hvaljenu izložbu Malkovich, Malkovich, Malkovich: Hommage fotografskim majstorima fotografa Sandra Millera. Ovaj projekt nastao je 2014. godine i otad putuje na svjetsku turneju, a Zagreb je tek 13. grad na svijetu koji je domaćin ove izuzetne izložbe, točnije Galerija Bačva (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika).

Izložba je produkt suradnje američkog fotografa, te poznatog i omiljenog glumca Johna Malkovicha, po kome izložba i nosi ime. Ona je fotografski projekt koji kreira ikonične, legendarne fotografije nastale kroz povijest tako da imitira tehnike i koristi fotografsku opremu kojom je izvorna fotografija nastala.

Tako na slikama možemo vidjeti preobraženje  Malkovicha u Alberta Einsteina, Che Guevaru, Ernesta Hemingwaya, Salvadora Dalija, Marilyn Monroe, Andya Warhola i mnoge druge.

Sandro je s timom iz svog fotografskog studija godinu dana proveo pažljivo istražujući svaku od izvornih fotografija. Proučavali su svaki detalj koji se morao rekreirati u Sandrovim vizijama točno onako kako je i zamislio. Nakon godinu dana planiranja Miller i njegov tim šest su dana radili s Malkovichem po 15 sati na dan kako bi glumac moga prijeći iz jednog lika u drugi.

I konačno, tko bi se bolje snašao u ovoj ulozi nego John Malkovich. On ima, kako navodi Sandro Miller, nevjerojatnu, gotovo žensku stranu sebe, samopouzdanje i sposobnost ne samo da glumi lika, već i postaje taj lik.

Ideja za izložbu proizašla je, vjerovali ili ne, iz bolesti. Naime, fotograf i autor ove izložbe Sandro Miller, bolovao je od karcinoma i razmišljajući o bolesti želio je, ukoliko preživi, odati počast i zahvalu velikim fotografima koji su mu od početka karijere bili inspiracija i potaknuli ga da bude fotograf. I doista, izložba je tu, a kod nas puna dva mjeseca od 9. veljače do 9. travnja.

Da se radi o iznimnoj izložbi govori u prilog i posjećenost iste, od veleposlanice SAD-a Njezina Ekselencija Julieta Valls Noyes, veleposlanika Velike Britanije Njegova Ekselencija Andrew Stuart Dalgleish, bivši ministar kulture Božo Biškupić, ravnatelj MUO Miroslav Gašparović, Davor Bruketa, arhitekt Andrija Rusan, Željko Senečić, pa sve do mnogih poznatih glumaca, pjevača i ostalih imena iz društvenog života poput Enesa i Bojane Vejzović, Josipe Lisac, Željke Ogreste, Ive šulentić, Danijele Trbović i ostalih.