Menu
JA, MAMA

Jesen i prehlada prijatelja dva

Jesensko doba je predivno vrijeme za duge šetnje na suncu uz ne tako visoke temperature te je i idealno vrijeme kada se naši mali pačići najlakše prehlade. Ujutro je hladno, preko dana toplo, puno se znoje i prehlade su nažalost neizbježne. Prošle godine kada smo prolazili kroz prvi začepljen nosić, nazvala sam jedinu osobu za koju sam znala da će mi dati najbolji savjet o higijeni nosa i ono najbitnije kako prevenirati upale uha i grla. Pogađate? Nazvala sam otorinolaringologa, prijatelja i doktora Borisa Ivkića koji je pri kraju specijalizacije i najdraže lice (osim naravno ginekologice koja me je porodila) bolnice Sestara Milosrdnica.

Kako ja ne bi bila jedina koja je njegovim savjetima spriječila upale i vrlo brzo riješila problem začepljenog nosića, odlučila sam i s vama podijeliti sve njegove savjete i naputke, koji su mi na prvu zvučali jako rigorozni, a kad smo krenuli s njima i na drugu su izgledali rigorozni. Plakali smo mi, plakala je ona, ali smo pravilnom higijenom nosa riješili prehladu, prevenirali upale i otklonili mogućnost upotrebe, svima mrskih, antibiotika.

Što se tiče pravilne higijene nosa, dr. Ivkić savjetuje – Jedini ispravan način čišćenja (toalete) nosa kod djece do gotovo 5-6 godina starosti je ispiranje nosa fiziološkom otopinom. Ispiranje se mora provoditi običnom špricom od 10 ccm, koju je cijelu potrebno isprazniti u nosnicu, tako da šprica bude položena okomito od ravnine lica, a ne prema gore kao što većina ljudi smatra. Isti postupak ponavlja se naravno i u drugoj nosnici. Potrebno je znati da za vrijeme respiratorne infekcije (prehlade, curenja ili začepljenosti nosa) ovaj postupak treba ponoviti i do 20 x dnevno. Volim reći roditeljima da je djeci potrebno ispirati nos isto onoliko puta koliko odrasli ispušu nos kada su prehlađeni – a to je sigurno 20-ak puta dnevno. Pozicija u kojoj se nos ispire može biti da glava bude položena bočno ili uspravno, zapravo svrha je uvijek ista – nos mora biti čist. Dio isprane fiziološke otopine izađe kroz drugu nosnicu van, dok ostatak dijete proguta, sekret ode u želudac i želučana kiselina razgradi.

Stvarno sam se bojala upale uha jer se sjećam svoje upale prije nekih 15-ak godina. Vjerovali ili ne – plakala sam kao malo dijete, vikala da ću umrijeti i utjehu tražila u mami. Da u mami, imala sam 15 godina i tada razmišljala o frajerima, izlascima i partijima, a kada je počela ta nesnosna bol, koju i danas pamtim – mamin zagrljaj bilo je idealno utočište. Eh da…evo mene skrenula s teme.

Kako prilikom prehlade prevenirati da se upala ne razvije u uhu ili grlu, dr. Ivkić savjetuje: Kada je dijete prehlađeno nos je glavni neprijatelj. Nos curi jer je došlo do upale sluznice, kada je sluznica upaljena ona je otečena i uzrokuje začepljenje Eustachijeve cijevi (poveznice između nosa i uha koja se nalazi na stražnjem dijelu nosne šupljine). Posljedično začepljenju dolazi do nakupljanja tekućine u uhu koja izaziva upalu. S druge strane sekret iz nosa se slijeva niz grlo što također iritira ždrijelo i uzrokuje upalu ždrijela ili grkljana. Zato je prva rečenica jako bitna! Ako je nos čist, ne curi i nije začepljen, neće doći do upale uha ili posljedičnih grlobolja. Ukoliko je nos čist, a upale uha su i dalje prisutne, može biti da je riječ o uvećanoj “trećoj manduli”, tj. adenoidnoj vegetaciji. U tom slučaju potrebno je pregledati dijete od strane otorinolaringologa.

Negdje sam pročitala da nije dobro djeci čistiti nos prije spavanja, jer..ne sjećam se više razloga. I da…bila sam u krivu: Nos se slobodno može čistiti i prije spavanja jer dijete na taj način i lakše zaspe s čistim nosom. Fiziološka otopina ima dvojaku ulogu. Jedna je da mehanički ispire čestice alergena, bakterija ili virusa sa sluznice nosa, a druga je da vlaži sluznicu nosa i oblaže je jednim zaštitnim filmom što je iznimno bitno ako je sluznica suha.
I da još jednom ponovimo – Kada je dijete prehlađeno nos je glavni neprijatelj. Pobrinite se za pravilnu higijenu nosa vašeg mališana i nećete ni znati što su upale i vaši malci neće poput mene morati tražiti utjehu u majčinom zagrljaju. Hoće, ali ne zbog upale.