Menu
KULTURA

Izložba ˝Ilustracije pričaju˝- što nastane kad se na važna pitanja odgovori crtežima

U Oris kući arhitekture, u četvrtak 28. rujna, otvorena je izložba ˝Ilustracije pričaju˝ pod pokroviteljstvom međunarodnog arhitektonskog ureda Artelior, te u suradnji s portalom Buro 24/7.
Izložba se sastoji od 50 radova mladih ilustratora iz Hrvatske i Srbije, a izložene ilustracije, vjerovali ili ne, nastali su kao ˝odgovori na pitanja˝ u sklopu Snapshot intervjua autorice projekta Lane Petrak, kojoj je ovo ujedno i prva samostalna izložba.

Fotografije: službeni Facebook

Sama riječ snapshot, kako objašnjava autorica, arhitektica Lana Petrak, označava kratki uvid ili malu količinu informacija prema kojima možemo naslutiti kakav je netko. Intervju je osmišljen tako da svi autori odgovaraju na pet istih pitanja kroz svoj primarni medij – ilustraciju. Umjesto pisanih odgovora, različitim tehnikama i u različitim formatima, crtaju priče o sebi. Radovi daju jedinstvenu introspektivu kojom ogoljuju intimu autora i otkrivaju stvari koje je lakše nacrtati nego napisati.

Svaki umjetnik odgovorio je ilustracijom u svom stilu, a sudjelovali su Davor Gromilović, Klasja Habjan, Tea Jurišić, OKO, Klara Rusan, Killa slova, Manuel Šumberac, Stipan Tadić, Hana Tintor i Dominik Vuković.

Izložba ima i humanitarni karakter jer će se prilikom zatvaranja održati aukcija izloženih radova, a prikupljena sredstva biti će donirana Udruzi Pragma koja se bavi promicanjem, razvitkom i unaprjeđenjem svih aspekata socijalne i zdravstvene zaštite socijalno ugroženih i bolesnih osoba.

Ovu jedinstvenu izložbu može se pogledati do utorka 10. rujna u prostorima Oris kuće arhitekture.