Menu
INTERVJU / KULTURA

Intervju: Ministarstvo magije Hrvatska

Prošlo je već 20 godina otkako je prva knjiga o mladom čarobnjaku Harryju Potteru pronašla svoj put  do obožavatelja diljem svijeta, a ni sama J.K.Rowling nije se nadala tako brzom i strelovitom uspjehu svog prvijenca. Knjiga ‘’Harry Potter i kamen mudraca’’  je prvi put objavljena 26. lipnja 1997., a smatra se  jednom od najprodavanijih knjiga ikada (procjenjuje se da je u svijetu prodana u 107 milijuna primjeraka). Vrlo brzo je cijeli svijet prihvatio ideju o čarobnjaku i njegovoj borbi protiv ”Znate Već Koga”, a nevjerojatno umijeće J.K.Rowling da uspije ispreplesti svijet u  kojem mi živimo sa svijetom čarobnjaštva zasigurno je mnoge od nas uspjelo zapitati ”Postoji li stvarno negdje Hogwarts?”. 

Međutim, iako je prošlo već 10 godina (da uistinu 10 godina) od izdavanja poslije knjige ”Harry Potter i darovi smrti” još je uvijek prisutan veliki broj obožavatelja koji se nikako ne mogu odvojiti od onoga što ih je osvajalo tijekom djetinjstva (a vjerojatno neke i  u odrasloj dobi).  Jedna takva skupina obožavatelja počela je djelovati i u Hrvatskoj pod nazivom Udruga ljubitelja Harryja Pottera ”Ministarstvo Magije Hrvatska” ili samo Minstarstvo Magije Hrvatska koja je prva udruga obožavatelja Harryja Potterra u Hrvatskoj, a danas godinu dana nakon osnutka broji preko 260 članova. Odlučili smo proslaviti 20 godina od izdanja Kamena mudraca intervjuom s osnivačina hrvatskog Ministarstva Magije, a u nastavku pročitajte sve što su otkrili za naš Kolaž.

Kako je nastalo Ministarstvo Magije Hrvatske? Postoje li takva ministarstva i drugdje po svijetu?

Ministarstvo Magije Hrvatska, odnosno, udruga ljubitelja Harryja Pottera nastala je zbog nedostatka Harry Potter događanja u Hrvatskoj. Dok su sve veće franšize poput Gospodara prstenova, Zvjezdanih ratova i Zvjezdanih staza imale svoju udrugu godinama, Harry Potter je bio zapostavljen. Iako su nam se javili drugi fanovi da su već razmišljali o pokretanju Harry Potter udruge, nitko se nije htio baviti papirologijom tj. nitko osim nas izgleda. Kada su papiri bili gotovi stvar se zarolala. Početak rada udruge sasvim slučajno se poklopio s izlaskom nove knjige Harry Potter i ukleto dijete te s izlaskom novog filma o čudesnim zvijerima tako da smo vrlo brzo postali jako popularni. Danas, godinu dana nakon osnutka brojimo preko 260 članova i trenutno smo najveća fan udruga u Hrvatskoj.

Nedavno ste izdali i službeni grb Škole Magije. Što predstavljaju simboli na njemu?

Nedavno smo krenuli s projektom Škola Magije koji će se odvijati u dvorcu Stara Sušica i kao i svaka škola magije i naša škola ima svoj grb. Bazirajući se na hrvatskim tj. slavenskim mitovima i motivima iz hrvatskog kraja osmislili smo cijelu priču o nastanku škole, o osnivačima i o samom grbu. Naime, hrvatska se škola magije razlikuje od Hogwartsa i ostalih škola po tome što su hrvatski čarobnjaci više okrenuti prirodi. Mi sami izrađujemo svoje čarobne štapiće tako što krenemo u potragu za granom ili grančicom koja će uspješno prepoznati i  kanalizirati našu magiju. Ruka s grančicom u sredini grba predstavlja cijeli taj proces i put čarobnjaka. Grb je okružen bršljanom, biljkom koja je u svako godišnje doba zelena i simbol je trajnosti biljne snage. Njena sposobnost penjanja simbol je ustrajnosti, a njezini čvrsti korijeni predstavljaju povezanost sa zemljom i prirodom. Osnivači hrvatske škole magije od svih su elemenata odabrali vodu zbog njezine istovremene neprimjetnosti i snage: voda donosi život, ali ga jednako lako i uništi ako se njome ne zna upravljati. Kapi vode na vrhu grba simboliziraju magiju naših učenika: mi smo tek kapi u moru znanja, svatko doprinosi na svoj jedinstveni način, ali tek kad se ujedinimo, postajemo nezaustavljivi. Voda je i važna poveznica s Hrvatskom, koja je, za razliku od drugih zemalja, bogata vodom. Četiri su kapljice u našoj školi, odnosno četiri doma koji su svoja imena dobili po drevnim slavenskim božanstvima. Jarovit je prvi i njegov simbol je medvjed, a nakon njega slijedi Lada sa svojom srnom. Treća po redu je Morana s risom te iza nje slijedi Perun čiji je simbol orao.

S grbom naše škole magije već ste se mogli susresti prateći naše objave. Međutim, on je do sada bio nepotpun. Danas vam po prvi puta otkrivamo kako grb uistinu izgleda te donosimo priču o njegovoj simbolici. Naime, hrvatska se škola magije razlikuje od Hogwartsa i ostalih škola po tome što su hrvatski čarobnjaci više okrenuti prirodi. Neki od nas nemaju uglađene štapiće koje su napravili drugi čarobnjaci, već ih izrađujemo sami. Izrada naših čarobnih štapića započinje potragom za granom ili grančicom koja će uspješno prepoznati i kanalizirati našu magiju. Ukoliko je potrebno, grančicu ćemo oblikovati kako mi želimo ili smatramo da je potrebno. Ruka s grančicom u sredini grba predstavlja cijeli taj proces i put čarobnjaka. Grb je okružen bršljanom, biljkom koja je u svako godišnje doba zelena i simbol je trajnosti biljne snage. Njena sposobnost penjanja simbol je ustrajnosti, a njezini čvrsti korijeni predstavljaju povezanost sa zemljom i prirodom. Osnivači hrvatske škole magije od svih su elemenata odabrali vodu zbog njezine istovremene neprimjetnosti i snage: voda donosi život, ali ga jednako lako i uništi ako se njome ne zna upravljati. Kapi vode na vrhu grba simboliziraju magiju naših učenika: mi smo tek kapi u moru znanja, svatko doprinosi na svoj jedinstveni način, ali tek kad se ujedinimo, postajemo nezaustavljivi. Voda je također i važna poveznica s Hrvatskom, koja je, za razliku od drugih zemalja, bogata vodom. Blagoslovljeni smo tim prirodnim resursom i svakako ga trebamo cijeniti i čuvati. Unutar kapljica nalaze se četiri životinje koje su simboli naših školskih domova. Četiri su kapljice u našoj školi, odnosno četiri doma koji su svoja imena dobili po drevnim slavenskim božanstvima. Jarovit je prvi i njegov simbol je medvjed, a nakon njega slijedi Lada sa svojom srnom. Treća po redu je Morana s risom te iza nje slijedi Perun čiji je simbol orao. I to je priča o našem grbu. #schoolofmagic #harrypotterfan #harrypotterfandom #skolamagije #starasusica #ministryofmagic #ministryofmagiccroatia #ministarstvomagije #ministarstvomagijehrvatska

A post shared by Ministarstvo Magije Hrvatska (@ministarstvomagije) on

U čemu sve može uživati jedan vaš član?

Svaki član Ministarstva Magije u svojoj prvoj godini članstva dobiva dugo očekivano pismo iz Hogwartsa, kartu za Hogwarts express, privjesak Darova smrti i lijepu iskaznicu s obilježjima Hogwarts doma u koji pripada. Pokloni za drugu godinu članstva će se razlikovati i bit će bazirani na drugoj knjizi. Osim materijalnih sitnica, svi članovi primaju naš newsletter u kojem prvi saznaju naše planove te pozivnicu na sastanke udruge koji se obično pretvore u druženja uz Harry Potter društvene igre. Također članovi Ministarstva ostvaruju super pogodnosti i popuste kod naših partnera i sponzora.

Kako se zapravo može trenirati metloboj fantastični sport osmišljen upravo po ideji J.K.Rowling?

Metloboj, nažalost, još ne možemo trenirati na letećim metlama, ali ga možemo trenirati na zemlji u bezjačkoj varijanti. Bezjački metloboj je dosta popularan sport, naročito u Americi gdje se trenira i na fakultetima. Nama najbliži profesionalni tim se nalazi u Ljubljani i oni su nam svojevrsni mentori pošto smo prvi trening odradili upravo kod njih. Ukratko, pravila bezjačkog i čarobnjačkog metloboja ne razlikuju se previše. Ima nekih sitnica koje su drugačije, ali princip je isti – 7 igrača, maljci, baluni i zvrčka, 3 gola sa svake strane, maljci ometaju igrače, balun se zabija u gol i donosi 10 bodova, hvata se zvrčka… Osim te razlike što u bezjačkoj varijanti ne letimo, nemamo ni pravu zvrčku, odnosno našu zlatnu zvrčku glumi osoba koja se mora svim snagama potruditi da ju ne uhvate.

U suradnji s Domom mladih organizirate dvodnevnu Školu magije (8.-9.srpnja) u dvorcu Stara Sušica. Što sve nudi Škola magije?

Škola Magije je naš novi i do sad najveći projekt. Ona je osmišljena kao skup kreativnih i znanstvenih radionica za djecu osnovnoškolskog uzrasta. Naravno sve radionice su na neki način povezane s magičnim svijetom Harryja Pottera. Tako na primjer imamo kreativnu radionicu izrade čarobnih štapića, crtanje čudesnih zvijeri i slično te znanstvene radionice npr. iz biologije i kemije koje su „zamaskirane“ u sat travarstva i sat čarobnih napitaka. Trajanje škole je dva dana, uz jedno noćenje u dvorcu.

Koliko vas je ljubav prema HP vodila kroz odrastanje? Što smatrate da sage o malom čarobnjaku i njegovoj družini sadrže, a da se bitno razlikuje od ostalih djela slične tematike?

Po nama, ono što razdvaja Harryja Pottera od ostalih dijela i čini ga tako popularnim čak i 20 godina nakon izlaska prve knjige je to što, za razliku od recimo Gospodara prstenova ili Zvjezdanih ratova, radnja prati odrastanje Harryja. Samim time ta serijal nije samo za odrasle ili samo za djecu, već je za sve uzraste. Osim toga, cijela priča nema samo jednu pouku, već cijeli niz pouka koje možda ne otkrijemo kad prvi put pročitamo knjigu, ali one su tu. Svakim novim čitanjem možemo saznati nešto novo i doživjeti to na sasvim drugi način, ovisno o našem raspoloženju, zrelosti ili emocionalnom stanju.