Menu
INTERVJU / JA, MAMA

Internet Mater: Skroz (ne)obična mama

Nisam mama i ta životna  uloga  mi još nije na radaru, ali već neko vrijeme na  Instagramu sa užitkom pratim jednu vrlo zanimljivu mamu – Internet Mater. Sviđa mi se što je iskrena, direktna i duhovita i, bez obzira  što su nam životni stilovi sasvim različiti, ne propuštam njezine objave i često me iskreno razvesele i poprave dan. Činila mi se idealnom za prvi intervju u rubrici “Ja, mama”, koju smo pokrenuli prije nekoliko mjeseci. O čemu smo sve pričale, pročitajte u nastavku!
Kako bi opisala Internet Mater u tri riječi?

Ovo me uvijek ubije. Nikad ne znam što napisati. Skroz (ne)obična mater.

Nedavno si se vratila na posao nakon porodiljnog. Kako ste to svi skupa preživjeli?

Ja sam preživjela jedva, klinci i muž su se dobro snašli. Trebala su mi dobra dva mjeseca dok nisam uhvatila ritam sa umorom od posla, pa parka i ostalih mamećih dužnosti. Sva sreća, taman je uletio godišnji, pa me resetiralo. Još moramo napraviti “fine tuning” kućnih zadataka i sve smo riješili.

internet mater

Foto: Privatna arhiva

Što ti nedostaje iz razdoblja full-time mame, a čega si se povratkom na posao s radošću otarasila?

Neki dan sam se vozila autom sa posla i gledala jednu mamu kako gura kolica. Nedostaju mi te šetnje bez nekog posebnog cilja. Sjela bih na kavu dok maleni spava i skrolala po netu ili čitala novine. Fali mi njegovi mekani debeli obrazi kad se probudi poslije popodnevne ćorke.

S druge strane, jedva sam čekala vratiti se na posao kako bi mogla pričati sa odraslim ljudima, obući nešto drugo osim trenirke i buljiti u zid ako mi se hoće pola sata. Monotonija mama života i ustaljenost rasporeda nikako mi nije legla, nikad. Uvijek me to izluđivalo i stalno sam izmišljala neke zadake ili projekte koji su u mojoj glavi bili super bitni.

Kako izgleda jedan uobičajeni radni dan u tvojoj obitelji?

Ujutro je apsolutni K A O S. Nikad ne pripremim navečer odjeću i ostalo (ovo je i note-to-self da to počnem raditi) tako da oboje idemo lijevo desno dok pokušavamo pronaći Rudijeve tenisice. On za to vrijeme poteže guc moje micelarne vode jer sam je ostavila nadohvat ruke, otovrenu. Onda Cvita neće čarape sa crtom ili imaju neku grbicu. Pa je on gladan, baca se po podu kuhinje i urla. Ujutro je prekrasno. Kad vidim one reklame na televiziji gdje svi zajedno sretno jedu ujutro doručak, prevrtim očima da me glava zaboli. Idemo na posao, zeka peka klasika. Poslije obavezno idemo u park istrčati djecu. Iz tog razloga u gepeku moram imati cipele za posao i cipele za park, zatim banane, kekse i vodu.  Izgleda kao da idem u rat. Navečer igramo neke igre, telka klincima dva crtića i ćorka. Mi zaspimo poslije Dnevnika.

internet mater

 

Na svojim društvenim mrežama pokazala si kako izgleda neuljepšani fitness put jedne mame. Kakav si feedback dobila od drugih žena i kojeg se komentara/savjeta uvijek rado sjetiš?

Željela sam napraviti video u kojem jedna žena, mama koja nije profi trener pokaže svoj fitnes put. Nisam još zapravo došla do te točke gdje bih htjela biti, zato mislim da će biti još videa na tu temu. Osobno me uvijek nerviralo gledati klipove gdje nam savjete dijeli trenerica koja vježba za posao, koja nema djecu, nema posao 8-16, i takve stvari. Žene koje su mi pisale kako imaju slične probleme i izazove i kako sam ih motivirala su mi najdraži, jer su upravo ono što sam htjela prenijeti. Žene su stvarno super regirale na to, bar one koje su naletile na video jer moj je kanal još u povojima.

Ustvari, čini se da je kod tebe sve stvarno i zato te ljudi vole. Što je najljepše što ti je donio taj neuljepšani online život?

Komunikaciju s drugim ljudima. Sa različitim osobnostima, kakve nikad u “pravom” životu ne bih upoznala, jer nam se putevi jednostavno ne bi presreli. Povratna informacija koju dobivam,  poruke da sam nekoga nasmijala. To me jako veseli. Postala sam pravi junkie o IG storyju za koji znam da ekipu nasmije do suza. Ma nasmijem se i ja sama sebi.

Tvoja prva asocijacija na riječ „majčinstvo“ je…

Bezuvjetna ljubav.

Koliko ti je važno vrijeme koje imaš samo za sebe? Što tada radiš?

Budući da oboje imamo prilično naporan raspored, moj muž i ja  imamo dogovor par-nepar dežurstva . Svaki parni dan ja treniram, pa neparni on, i za matični tjedan jedan dan manje za onog čiji je tjedan. Zvuči kao kvantna matematika, ali nacrtat ću graf jako je jednostavno. Treniranje je moj ispušni ventil, onda sam sretnija i zadovoljnija žena, mama i supruga. I videografija. Dišem za video.

Što bi poručila novopečenim mamama koje se još ne snalaze u žongliranju svih obaveza?

Sve će doći na svoje samo od sebe, nemoj forsirati rasporede i planove. Samo se prepusti životu, neka te nosi u prvim mjesecima kada dođe beba. Nakon toga posjedni sve ukućane za stol i kao general napravi novi plan koji će tvoja vojska pratiti . Jer trupe su se povećale, trebate se prestrojiti.

I MORAŠ imati vremena za sebe. Ostavi djecu doma i idi sjediti na klupici  ispred zgrade. Nisi Superman, i nisi svemoguća.

I za kraj – što bi poručila sebi u razdoblju kad si po prvi put postala mama?

Olabavi, smiri se jer ništa nećeš propustiti. Zagrli i pomazi više. Poljubi i reci volim te. Nije sramota biti malo nježnija verzija te grubijanke koju isfuravaš, nećeš se izgubiti.