Menu
INTERVJU

Instagram mjeseca: le_cactoos soul sisters

Piše: Barbara Grgić

U našoj novoj rubrici “Instagram mjeseca” ugostili smo @le_cactoos, iza kojeg se kriju dvije najbolje prijateljice, Ana i Marina. Za Collage su nam otkrile kako su se upoznale, koje su im najdraže anegdote sa mnogobrojnih putovanja, kako je uopće nastala ideja za zajednički Instagram profil, što im je u planu u 2017.godini i još mnogo zanimljivih detalja!

Ana Garvan ima 27 godina, rođena je u Dubrovniku i voli putovati jer smatra da su to “apsolutno najbolje uloženi novac i vrijeme, jer iz putovanja čovjek može bezbroj stvari naučiti o svijetu, sebi i drugima. Što više vidiš, više znaš, a što više znaš, više vrijediš“. Velika je obožavateljica prirode i svega vezano uz nju, a njena prva ljubav je more. „Ima nešto umirujuće u moru, nešto lijekovito pa onaj stih u klapskoj pjesmi koji kaže „Život krade, more vrati“ mi je jedan od životnih slogana“.

Marina Gombar je rođena u Zagrebu i također ima 27 godina. Voli DIY projekte. Do sada je sebi, a i prijateljima i obitelji izrađivala svakakve sitnice od odjeće i nakita do igračaka i sitnica za dom. U zadnjih par godina putuje koliko može i uživa u svakome trenutku. Obožava ljeto, pogotovo ljeta provedena na plaži i u moru. Šetnje i istraživanje Zagreba, te odlazak na Sljeme.

Obje uživaju u šetnjama po prirodi, fotografiranju neobičnih detalja, putovanjima, sunčanim danima i ispijanju kava u predivno uređenim kafićima, no mi smo odlučili provjeriti koliko se dobro poznaju!

Kako biste opisale jedna drugu?

Ana: Marina je ukratko moja soul sister. Ona je osim onih tipičnih pridjeva koje ljudi koriste za svoje prijatelje poput: pametna, draga, smiješna, još i puno toga. Ona je osoba od povjerenja, koja uvijek stoji uz mene. Ona je osoba koja unese „vriću smija“ u moj život dok je u njemu „šaka suza“. Ona je puna kreativnih ideja, i njom zaista mi nikad nije i ne može biti dosadno. Marina je čudo od prijateljice, i nadam se da svatko na ovome svijetu ima svoju „Marinu“ jer zaista je život puno lakši i ljepši kad imaš pravu prijateljicu pokraj sebe.

Marina: Za početak, ovaj Instagram profil ne bi postojao bez Ane. Nikada se sama ne bih odlučila na ovako velik potez. Puno puta se znalo dogoditi da uslikam nešto i nisam baš sigurna u ljepotu/kvalitetu slike, pa bi me Ana razuvjerila i na kraju bi fotografija bila dobro prihvaćena od stane publike.Guramo se međusobno i podržavamo i smatram da je to jedan dobar temelj pravog prijateljstva. Nema ljubomore, samo ponos. Ana, moja soul sister je vrlo komunikativna, otvorena, opuštena, urenebesno smiješna i zabavna osoba! Rijetko kad se ne smijemo/zabavljamo.

Kad ste se prvi put upoznale i jeste li odmah kliknule? Koji je bio vaš prvi dojam?
Ana: Prvi put smo se upoznale kad smo imale 18 godina, ali smo tad bile samo poznanice. Na prvi dojam mi je bila draga, ali nismo puno pričale jer smo bile sa grupom zajedničkih prijatelja tako da je sve ostalo na manje-više „Ana, drago mi je / Marina, drago mi je”. Tek prije 3 godine smo se povezale kad smo sa zajedničkim prijateljima išli na novogodišnje putovanje u Francusku. Tu smo kliknule na prvu jer smo konačno popričale i shvatile da bi se trebale početi intenzvnije družiti kad se vratimo u Zagreb.

Marina: Prvi put smo se upoznale u srednjoj školi preko zajedničkog prijatelja. Ana mi je bila skroz simpatična, ali nekako se nismo više našle u istome društvu i nismo se viđale. Sudbonosan susret je bilo jedno putovanje sa zajedničkim prijateljima. Tada smo već bile u svojim 20-ima i kliknule smo odmah. Znači, klik na drugu! 😀 Nakon povratka s putovanja smo se odmah drugi dan dogovorile za kavu jer nam je bilo neobično ne biti 24 sata zajedno i tako je sve krenulo. 🙂

Koja je najveća kvaliteta Marine, a koja Ane?
Ana: Marinina najveća kvaliteta je to što je prava prijateljica. Kratko i jasno. Opisati nekoga pravom prijateljicom nije lako jer ta osoba treba biti pouzdana, razumna, mudra, iskrena, smiješna, zabavna, itd. A Marina je baš baš sve to! Prava prijateljica, kažem vam.

Marina: Teško je izdvojiti samo jednu. Opuštena, spremna na izazove, hrabra, urnebesno duhovita, samostalna, lojalna.

Što vas smeta kod one druge?
Ana: Iskreno, stvarno se dobro slažemo i ne živciramo puno jedna drugu. Ako trebam nešto izdvojiti onda je to što Marina uvijek istražuje nove kafiće u Zagrebu, pa mi dođe s listom ideja gdje idemo piti kavu. To je super, međutim, većina tih „kafića“ budu slastičarne jer im je interijer genijalan (i to je zaista istina!), i onda ja koja sam vječito na nekoj dijeti, a nikad uspješnoj (haha!), moram patiti u slastičarni da ne naručim kolač, koji naravno UVIJEK naručim. A ona ne jede slatko jer nije ljubitelj, dok sam ja fanatik za torte, kolače, čokolade…
Marina: Ana zna riječi svih pjesama ikada! Bez pretjerivanja! Često mi zapjeva dok šećemo ili kada sjedimo na kavi i to ponekad zna biti frustrirajuće jer bih i ja s njom zapjevala, ali ne znam riječi. 😀 Osim ovakvih malih simpatičnih sitnica stvarno nema stvari koje me živciraju kod nje.

Jednoga dana kada budete imale svoje partnere, hoće li druga biti kuma te što će morati nositi na svadbi?
Ana: Kada dođe taj dan, Marina će svakako biti kuma, i naravno kao tipične žene već smo o tome i pričale par puta. Ne mogu zamislit da ona ne bude dio tog svečanog dana. Ona mi jedna od style-ikona, tako da vjerujem u njezin stil i mislim da će izabrati nešto drugačije, ali da opet bude elegantno i damski…kako to uvijek ona i radi!

Marina: Ne razmišljam o svadbi još. No ako se dogodi, Ana će biti kuma. 🙂 Ana ima odlično oko za predivne, elegantne haljine veselih boja kojima me uvijek iznenadi. Ne očekujem ništa manje od toga za svadbu!

Kako bi izgledala vaša djevojačka večer?
Ana: Iako standarne djevojačke večeri jesu zabavne, ja bih htjela da uz zabavno bude i kreativno. Stoga nemojte se iznenaditi kad vam kažem da je moja idealna djevojačka izgleda nešto poput ovog: Htjela bih iznajmiti tramvaj u Zagrebu koji bi vozio po cijelom gradu, okupiti sve svoje najdraže žene u životu, naručiti fini catering da donese gurmanske specijalitete kako bi mogle uživati uz kapljicu dobrog dalmatinskog vina i zvukovima žive muzike i s prskalicama i krunama na glavi tulumariti do zore. To je jedna ideja..,ne znam koliko je realna, ali smijem maštati, zar ne?

Marina: Ne znam, Ana bi je osmislila. 🙂 Ali bi sigurno došle doma idući dan popodne!

Najdraže mjesto na koje ste skupa otišle te anegdota vezana uz putovanje?
Ana: Najdraže mjesto na koje smo skupa otišle za mene je to famozno putovanje u Francusku gdje je i krenulo naše prijateljstvo, a obišle smo Chambéry i Lyon. Marina i ja smo htjele istražiti svaki kutak navedenih gradova, vidjeti što više moguće i u tome smo i uspjele. Na tom putovanju Marina je imala onesie pidžamu koja mi je bila nešto najbolje što sam ikad vidjela, i posudila mi ju je za Novu godinu tako da sam u Novu godinu dočekala u najboljoj pidžami u svemiru. Za rođendan sljedeće godine mi je poklonila upravo onesie, i mojoj sreći tad (kao i sad jer ju i dan danas nosim) nije bilo kraja!

Marina: Ljeto u Dubrovniku. Svako jutro bi se ustajale u 7 sati kako bi izbjegle nesnosne vrućine i prije svih stigle na sve must-see lokacije, a potom, oko 9 sati bi se bacile u divno more na praznoj plaži. Od tih tjedan dana u divnom Dubrovniku, smo tri smo bile zdrave. Ja sam imala gnojnu anginu, Ana se prehladila. Tako da smo ta tri dana iskoristile maksimalno. Anegdota vezana uz to putovanje? Na određenim mjestima u Dubrovniku ukoliko si domaći, imaš određene popuste. Tako smo nas dvije odlučile skoknuti do Arboretuma jer ja nikad nisam bila. Cijelim putem do tamo smo pokušavale smisliti kako da i mene profuramo pod “domaću” obzirom da su šanse da nabacim naglasak bile minimalne. Na neku foru Ana se uspjela izboriti za moj popust, a ja sam se pravila da me grlo boli i da ne mogu pričati!

Zašto zajednički instagram profil? Koja od vas više fotka?
Ana: Ideja se rodila jer zaista obje posjedujemo enormnu količinu fotografija. Jedan dan smo bile na kavi i kroz priču o slikama i što ćemo sa svim tim silnim slikama s putovanja, rodila se ideja o zajedničkom profilu koji će se bazirati na svakodnevnom svijetu oko nas i kako ga mi vidimo i percepiramo. Svijet oko nas se većinom bazira na prirodi i prirodnim ljepotama koje nas okružuju, ali nađe su tu još i fotografija arhitekture, hrane, a i pokoji selfie, nećemo lagati!
Marina: Obje volimo fotkati. Razvojem pametnih telefona svi smo dobili priliku “priuštiti” si dobre fotke. Prije jotprilike dvije godine obje smo otkrile, spontano, nevezano jedna uz drugu, čari fotografiranja mobitelom. Ideja o zajedničkom Instagram profilu se rodila jedne nedjelje na kavi. Odlučile smo sve slike koje smo do tada objavljivale na privatnim, zaključanim profilima objaviti na jednom zajedničkom. Htjele smo ljudima iz cijelog svijeta pokazati čari naše male, ali lijepe zemlje. Nikad nismo mislile da ćemo skupiti toliko followera i upoznati toliko dragih ljudi. Jednostavano, kada vidimo neki lijepi detalj ili prekrasnu prirodu, teško je ne zastati i fotografirati. Malo pomalo i nakupilo se slika! Jednako slikamo, a objavljujemo kako koja stigne, nemamo neki dogovor oko toga. Ponekad Ana objavi 3 zaredom, ponekad ja. 🙂

Kako izgleda njen savršeni odabranik?
Ana: Marinin odabranik mora bit visok i imati bradu jer su to prva dva koraka do njezinog srca. Idealno bi bilo kad bi ta brada (i kosa!) bila narančasta. On je već pronađen, i genijalan je, s toga ovim putem ga puno pozdravljamo!
Marina: Taman i visok. Dalje neka Ana nastavi.

Kako izgleda Marinin, a kako Anin savršen stan?
Ana: Marinin idealan stan mora imati puno prirodnog svjetla. Bijela, crna i siva, bijeli parketi, drvo, puno svijeća i te diy detalji koji daju toplinu. Obožava nordijski stil i prirodne materijale, nenametljivost, jednostavnost, funkcionalnost i topli minimalizam.
Marina: Anin savršen stan je onaj s puno svjetla i stakla, minimalistički uređen s modernim namještajem. Kombinacija boja je bijela, srebrena, plava i crna. To su boje koje ju uvijek prate u kojem god stanu živi, i mislim da se najbolje osjeća kad joj je životni prostor ispunjen tim bojama.

 Da imate ceduljicu s porukom koju biste stavile u staklenu bočicu i otvorile za deset godina, što biste napisale jedna drugoj?
Ana: Pa ovo je genijalna ideja, mislim da ćemo to i napraviti! S obzirom na prijašnju rečenicu, neću puno otkrivati, ali sigurno ću nabrojiti sve Marinine želje i snove koje je htjela ostvariti 10 godina od sad uz poruku „Kaktusinjo najdraži, nadam se da si ispunila sve ove snove i želje! Ukoliko nisi, kreni odmah u realiziciju, jer znam da će to učiniti sretnom i veselom.“
Marina: “Ajmo ponoviti te Maldive!”

Što vas inspirira na dnevnoj bazi?
Ana: Svaki dan me inspirira nešto drugo, ali u suštini bih rekla da me inspirira osjećaj sreće. Želim biti sretna, i živjeti život punim plućima! Na tom putu k sreći uvijek me prati dobro društvo obitelji i prijatelja, a s njima je uživancija putovati iz dan u dan kroz ovaj ludi svijet.

Marina: Kreativni ljudi, obitelj, prijatelji, ljubaznost stranaca, iskren osmijeh. Zagreb. Jako volim taj grad i njegovu arhitekturu, skrivene prolaze, neotkrivene parkove.

Koji su vam općenito planovi za 2017., i za @le_cactoos profil?
Ana: Svakako ćemo i dalje nastaviti uživati u svijetu u kojem živimo, fotografirati najljepše momente podijeliti ih s našom instaobitelji na profilu. Planiramo par putovanja ove godine i nadamo se da će se ti planovi realizirati. Za sad, jedino znam da bih htjela posjetiti Istru ovo ljeto jer nažalost nisam se puno kretala tom regijom, a izgleda tako čarobno. Već sam krenula u realizaciju tog putovanja i moram vam priznat da jedva čekam!
Marina: Što se tiče @le_cactoosa, namjeravo nastaviti istim tempom. S obzirom da obožavam ljeto, veselim se toplijim danima jer sam više inspirirana za fotografiranje i općenito boravak vani. 2017.godina mi je puna planova, pa tako imam par putovanja na umu. No, ne bih htjela previše otkrivati, sve ćete saznati na @le_cactoosu. 🙂

Jesu li vam se javljali stranci i raspitivali se za mjesta koja ste fotografirale?

Ana: S obzirom da imamo ovaj profil tek 10 mjeseci, moram vam priznati da me iznenadio broj upita koji smo dobile. Dosta mi se ljudi javilo u vezi Dubrovnika da podijelim s njima najbolje plaže, kafiće i lokalne savjete o samome gradu ali i okolici. Najviše upita sam dobila o otoku Lokrumu jer slike s Lokruma su u najmanju ruku bajkovite. Također dobivamo upite o ostalim gradovima u Hrvatskoj i uvijek pomognemo ukoliko znamo neštp o lokaciji. Promoviramo Lijepu Našu i ponosni smo na to jer činjenica je da zaista imamo prekrasnu zemlju vrijednu istraživanja!

Marina: Jesu. Preko ljeta sam ja stavljala slike s predivnog Murtera koji sam te godine prvi put posjetila. Ubrzo smo u inbox dobili pitanje kako doći do plaže koju sam uslikala.
Jedna cura iz Amerike nam se javila dok je bila u posjetu Zagrebu i zamolila nas je popis nama najdražih kafića u Zagrebu i Zadru.