Menu
LIFESTYLE

Iceland Stories: The Golden Circle

Ono što ćete kao posjetioc Islanda zasigurno obići jest Golden Circle. Radi se o 300 km dugoj panoramskoj cesti oko Reykjavika na kojoj se nalaze najpoznatije turističke atrakcije.

SABORNICA IZMEĐU TEKTONSKIH PLOČA

Prva točka je Nacionalni park Thingvellir, ‘Polje sabora’. Tu su se 930. godine počeli sastajati Vikinzi. Sastajali su se jednom godišnje, na dva tjedna u lipnju. Njihov sabor, centar društvenog života, tradicionalna zakonodavna i sudska skupštini, zvao se Althing. Kasnije u srednjem vijeku su se, u duhu kršćanske inkvizicije, ovdje počele izvršavati i poprilično brutalne tjelesne kazne. Obilazeći lokalitete Drowning Pools (kaznionice rezervirane za žene) i Gallows Rock (one za muškarce), nastojala sam zanemariti mračni vjetar dalekih represivnih vremena. Ali unatoč strahotnoj noti, mjesto odiše monumentalnošću i globalno velikom kulturnom važnošću. Naime, nakon onih u staroj Grčkoj, Althing je najstariji parlament svijeta. A za razliku od onih u staroj Grčkoj, on se na ovom mjestu održao sve do 1798. godine, kada su ga Danci ukinuli.

Fotografije: Valentina Beg

 

Thingvellir još i više fascinira kao područje gdje je rascjep među tektonskim pločama ne samo vidljiv, već i vrlo opipljiv. Lagana šetnjica raspuknutim stijenama, atraktivni slap Öx, veliko jezero Thingvallavatn, i pukotina Silfra u kojoj, uz dozvolu, doslovno možete roniti među kontinentima… Već samo ovo mjesto je definitivno vrijedno svačije bucket liste.

GEYSIR – ISLANDSKA RIJEČ KOJU RAZUMIJU SVI NA SVIJETU

Druga točka Golden Circlea je geotermalno Haukadalur polje visoke sezmičke aktivnosti. Među višebrojnim karakterističnim bazenima u kojima lagano vrije voda, najpoznatiji su Geysir (po kojem je ova prirodna pojava i dobila ime) i Strokkur. Dok se Geysir smirio i sada samo pozdravlja lijepim okom, Strokkur i dalje divlja izbacujući vrele mlazove od dvadesetak metara prosječne visine. Voda u bazenčićima je neodoljive boje, ali i nezamislive vrućine. Zbog praznovjerniih, civilizacijom ispranih umova, mnogi su turisti u gejzire bacali novčiće za sreću. Zbog tog nerazumnog fenomena ljudskog ponašanja, uokolo su postavljene zabrane takvog ponašanja jer priroda ne mari za naše novce, a nagrizeni ostaci metala samo je nagrđuju.

ŠTO ZLATO I POČETAK EKOLOŠKE OSVIJEŠTENOSTI IMAJU ZAJEDNIČKO?

Sljedeći na ruti, jednako fantastičan, čeka veliki Gulfoss, ‘Zlatni vodopad’. Nalazi se u kanjonu ledenjačke Hvítá rijeke i preko dvije skaline pada između 70 metara visokih stijena. Početkom dvadesetog stoljeća engleski je biznismen razvio ambiciju za podizanjem hidroelektrane na Gullfossu. Stanovita Sigríður Tómasdóttir, koja je odrasla u blizini, na to je prosvjedovala prijetnjom da će se onda ona baciti u slap. Zahvaljujući njenom hrabrom aktivizmu, do industrijske intervencije nikada nije došlo, a Gullfoss i dalje moćno dominira vidikom demonstrirajući snagu netaknute prirode. Sigríður je također često vodila i hiking grupe ovim ne baš pristupačnim terenom. Tako je, osim kao jedna od najpoznatijih zaštitnica islandske prirode, ostala zapamćena i kao žena koja je utabala staze nevjerojatnih pogleda.

VERTIGO U KOLORU

Krater Keriđ, danas jezero, sa svojim specifičnim crvenim kamenjem, četvrta je točka ture, i nama je bio mjesto za piknik. Slojevi zemlje i vegetacije koji izviru iz crvenog kamenjara pružaju fantastičan vrtlog boja i ne znam koji bi se luksuzni interijer mogao mjeriti s takvim objednim ambijentom. Čak i kad nam je objed bila obična konzerva tune i kukuruz.

 

KONJSKE SNAGE ISLANDA

Osim geoloških spektakularnih pojava, svugdje smo susretali simpatične islandske konje, pa tako i u obilasku Golden Circlea. U mom itineraru su bili pod muss. To se pokazalo i potpuno opravdanim budući da je druženje s tim plemenitim životinjama došlo kao endorfinska kruna ovom prvom ozbiljnijem kontaktu s islandskom prirodom.

A na cesti smo susreli i vozilo koje me je fasciniralo kao svjedok uvjeta što vladaju islandskim putešestvijama. Autobus terenac je sasvim običan autobus, ogoljenih guma što mu pruža sasvim neobičan izgled. Razmišljajući kuda se to vozi, lagano sam počela spoznavati u kakvoj se divljini zapravo nalazimo. Ipak je Golden Circle civilizacijski ukroćena ljepota, skoro nešto kao zoološki vrt. Zemlja nam je toga dana doista otkrila malo svoje živosti i moći, ali to je bio tek senzibilan gležanj što sitno proviruje ispod duge halje tajnovite dame.

I unatoč svim hipnotizirajućim bojama, dinamičnim pojavama i osebujnim reljefima, još uvijek nismo bili ni blizu onoj zapanjenosti po kojoj ćemo kasnije pamtiti Island…