Menu
MED & CO. / PITAM ZA FRENDICU

Što je HPV, kako se prenosi i kad se trebaš testirati?

Nakon teksta o zabludama vezanima za spolno prenosive bolesti (SPB), iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stiže još jedan vrlo koristan tekst. Ovog smo puta više o HPV-u pitali Davora Plažanina, dr. med., spec. epidemiologa, koji nam je objasnio što je HPV, kako se prenosi, koji su najčešći tipovi HPV-a, možemo li uočiti simptome ovog virusa te kad je potrebno otići na testiranje.

HPV je vrlo rasprostranjen virus. Postoji više od 200 tipova HPV-a, a oko 50 ih inficira intimno područje.  Možeš ga dobiti spolnim putem, i to ne samo penetracijom, nego i kontaktom „kožom o kožu“ u području spolovila. Oko 80% osoba u jednom trenutku svog života doći će u doticaj s HPV-om.

Tipove HPV-a koji inficiraju genitalno područje možemo podijeliti na visokorizične (16, 18, 31, 35, 39, 45, 51, 52, 56…) i niskorizične (6, 11, 41, 43, 44…). Ako se zaraziš HPV-om niskog rizika mogu ti nastati genitalne bradavice (kondilomi) i blaže promjene na stanicama, dok ti HPV visokog rizika može uzrokovati teže premaligne i maligne promjene stanica. Rak vrata maternice je najčešći rak uzrokovan HPV-om. Osim njega, HPV može uzrokovati rak stidnice i rodnice kod žena, rak anusa i grla kod muškaraca i žena te rak penisa kod muškaraca.

Ako si zaražen/a HPV-om, najvjerojatnije to ni ne znaš s obzirom da virus obično ne izaziva simptome. Možeš imati infekciju u stanju mirovanja godinama, a bez da bilo što primijetiš. Nakon više godina mirovanja, virus  se može aktivirati i postepeno izazvati promjene na sluznici. Zbog toga je gotovo nemoguće točno utvrditi kada si se zarazio/la HPV-om i tko ti ga je prenio.

U većini slučajeva će se infekcija povući zahvaljujući djelovanju imunološkog sustava, ako se to ipak ne dogodi, promjene uzrokovane HPV-om mogu se uspješno liječiti.

Ako se želiš zaštititi od HPV-a, ponašaj se odgovorno prema svom spolnom zdravlju.

Preporuča se i cijepljenje protiv HPV-a, koje je besplatno za sve učenike i učenice 8. razreda osnovne škole.

Kada se testirati na HPV?

Za žene (iznad 30 godina) koje nemaju nikakve simptome, preporuča se napraviti HPV test jednom u 5 godina, dok se za žene mlađe od 30 godina preporuča Papa test. Preporuka za muškarce je da kada uoče promjene na intimnom području potraže pomoć liječnika koji će ih po potrebi uputiti na HPV testiranje.

 

O projektu „Živjeti zdravo“

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja „Živjeti zdravo“, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Na temelju Nacionalnog programa nastao je projekt „Živjeti zdravo“ koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i trajati će od 2016.-2022. godine. Cilj projekta „Živjeti zdravo“ je unaprjeđenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života. Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti koje su uzrok više od tri četvrtina smrti u Hrvatskoj. Projekt „Živjeti zdravo“ sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.