Menu
LIFESTYLE / Nekategorizirano

Guilty binge watching: “You”

Nisam tip osobe koja vikende pretvara u maratonsko gledanje serija 20 sati u komadu. Moram krenuti ispočetka: Nisam bila tip osobe koja vikende pretvara u maratonsko gledanje serija 20 sati u komadu. Od početka #ostanidoma situacije, gledam serije puno više nego inače. Ni sad ne provodim nezdrav broj sati bingeajući Netflix i HBO, ali postoji nekoliko serija koje jednostavno nisam mogla prestati gledati.

Jedna od njih je i Netflixov fenomen ”You”. Serije uglavnom biram po preporuci. Već sam pisala o tome i to u tekstu o seriji ‘Bijeg iz Dannemore’, kao i u tekstu o najboljim mini-serijama na HBO-u. Tako je bilo i ovog puta.

Serija “You” djelomično se temelji na knjigama Caroline Kepnes, a imala je premijeru 2018. Druga sezona počela se prikazivati u prosincu 2019., a s obzirom da je ovo peta najpopularnija serija na Netflixu, potvrđena je i treća sezona.

“You” definitivno spada u moju guilty pleasure sferu. Prvo, zato što je najpopularnija među teenagerima, iz čije sam dobne skupine izašla prije više od desetljeća. Drugo, zato što me nikad, pa ni u situaciji izolacije nimalo ne privlači pojam psihološki triler. Treće, ne volim miks ljubavi i serije brutalnih ubojstava.

Ipak, nekad je baš dobro ići protiv svih afiniteta ili pravila i dati šansu novim žanrovima i temama.

Ukratko i samo uvodno: Radnja serije tijekom prve sezone odvija se u New Yorku, a u drugoj u Los Angelesu. Glavnu ulogu, samozatajnog menadžera knjižare Joea Goldberga, tumači Penn Badgley, a žensku, studenticu književnosti Guinevere Beck, divna Elizabeth Lail. Beck je već u drugoj sezoni tragična prošlost, a fokus je stavljen na Love Quinn, koju je utjelovila Victoria Pedretti. Uz Joea, Beck i Love, u seriji se pojavljuje još niz vrlo zanimljivih likova, koji slijedom nevjerojatnih (ponekad čak i vrlo trash, isklišejiziranih) obrata postaju oni za koje navijamo ili za čiju se sudbinu bojimo. Sukus svega je “ljubav”, koja je vrlo opasna ako je opsesivna. Pod izgovorom prave, istinske ljubavi, jedan lik iza sebe na brutalne načine ostavlja sve više žrtava i, naravno, stalno je na rubu da ga otkriju.

Kako ne bih previše spoilala, ostavljam trailere. Za sve ostalo, na raspolaganju vam je 20 napetih epizoda, a kad dođete do kraja, shvatit ćete da kraj još nije ni blizu…