Menu
KULTURA

I ja sam pročitala knjigu o Greti Thunberg o kojoj svi pričaju

Greta Thunberg je ime koje sam proteklog mjeseca uvjerljivo najviše puta upisala u Google tražilicu.

Moram odmah priznati da sam sve do izlaska knjige Naša kuća u plamenu , priču o švedskoj tinejdžerici Greti i njezinoj borbi protiv klimatskih promjena površno pratila. Činjenica da je jedna petnaestogodišnjakinja pokrenula globalni štrajk prilično je fascinantna i do te mjere nevjerojatna da sam se i sama priklonila onima koji smatraju da je u cijelu priču uključeno mnogo više ljudi od četiri člana živopisne obitelji Ernman – Thunberg i da pozadina nije toliko idealistična kako se čini na prvo čitanje novina i portala.

 

Ipak, jako sam željela pročitati knjigu Naša kuća u plamenu, koju je pisala Gretina majka, poznata švedska operna pjevačica Malena Ernman i to, kako kaže, u suradnji s cijelom obitelji. Čim je izašla u hrvatskom prijevodu, Naša kuća u plamenu bila je moj jedini plan za prvi slobodan vikend.

Bilo je izuzetno zanimljivo pobliže upoznati kontekst cijele priče i čitati o obiteljskoj dinamici Thunbergovih te o svemu što je prethodilo sad već cijelom svijetu dobro poznatom Gretinom trotjednom štrajku ispred švedskog Parlamenta.

Najvažnije pitanje

Naša kuća u plamenu nije knjiga o klimatskim promjenama, već knjiga je o jednoj obitelji koja se sa osobnom krizom, koja je trajala i nekoliko godina prije početka štrajka, nosi tako što se počinje baviti krizom našeg planeta.

Greti je bilo samo osam godina kad je u školi pogledala dokumentarac o klimatskoj krizi i upitala se kako to da o tome nitko ne govori. “Kako političari i odrasli općenito mogu govoriti o bilo čemu drugome ako je to jedino važno?” – jednom je prilikom pitala roditelje. I to je pitanje zapravo postalo pitanje o kojem njezina obitelj do današnjeg dana bez prestanka misli.

Ubrzo nakon susreta s temom klimatskih promjena, Greta počinje proučavati klimatsku krizu i način kako se o njoj govori u medijima, sve podatke upija svojim fotografskim pamćenjem te počinje razmišljati o štrajku.

Više nikad neće letjeti zrakoplovom

Tijekom cijele knjige u fokusu su različite (mogla bih reći i mnogobrojne) dijagnoze koje imaju i Greta i njezina mlađa sestra Beata, ali i majka Malena. Njihove dijagnoze uvelike odlučuju o tome kako će živjeti, što će jesti i kako će se ponašati te mi je njihova priča o Aspergerovom sindromu, ADHD-u i poremećaju protivljenja i odbijanja otvorio jedan cijeli novi svijet o kojem apsolutno ništa nisam znala.

U kategoriju pomalo radikalnog ide činjenica da je navela roditelje da promijene cjelokupni životni stil i majku da napusti posao jer je zbog njega morala često putovati zrakoplovom. Nitko iz obitelji ne leti zrakoplovom, što su i dokazali prešavši Atlantik u jedrilici kako bi stigli na UN-ov summit o klimatskim promjenama u rujnu.

View this post on Instagram

Here we go again… As you may have noticed, the haters are as active as ever – going after me, my looks, my clothes, my behaviour and my differences. They come up with every thinkable lie and conspiracy theory. It seems they will cross every possible line to avert the focus, since they are so desperate not to talk about the climate and ecological crisis. Being different is not an illness and the current, best available science is not opinions – it’s facts. I honestly don’t understand why adults would choose to spend their time mocking and threatening teenagers and children for promoting science, when they could do something good instead. I guess they must simply feel so threatened by us. But the world is waking up. See you in the streets this Friday! #fridaysforfuture #schoolstrike4climate #climatestrike #aspiepower

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

Dalje neću otkrivati.

Napisat ću samo još da bi knjigu trebali pročitati svi koje zanima fenomen Grete Thunberg jer je važno upoznati i pogled suprotan medijskom pogledu na priču o kojoj već neko vrijeme bruji cijeli svijet.