Menu
KULTURA

Googleov projekt We Wear Culture, u suradnji s MUO, obuhvatio i hrvatske kultne modne izloške!

Piše: Paula Marasović

Danas nas je tehnologija obdarila svojim iznimnim proizvodima i uređajima koji nam iz dana u dan olakšavaju život. Do jučer ste trebali u trgovinu obaviti kupnju, a danas za vas to radi tehnologija. Do jučer ste mogli u muzej na izložbu, a danas to već možete obaviti zahvaljujući naprednoj Googleovoj tehnologiji.

We Wear culture,  s podnaslovom “Priče iza predmeta koje nosimo”, projekt je nastao između Google Arts and Culture i preko 180 muzeja, škola i ostalih renomiranih kulturnih institucija diljem svijeta.

Koristeći najmoderniju tehnologiju, projekt vam omogućuje da istražite sve od drevnog Puta Svile, dvorske mode Versaillesa, do britanskog punka i otkrijete priče iza odjeće koju danas nosite.

Izložbe prikazuju modne ikone, pokretače trendova i trendsetere, kao što su: Alexander McQueenMarilyn Monroe,  Cristóbal BalenciagaCoco ChanelAudrey HepburnChristian Dior,  Helmut NewtonIrving PennYves Saint LaurentManolo BlahnikGianni Versace Oscar de la RentaPierre BalmainVivienne WestwoodIssey Miyake te mnoge druge. Predmeti ikona koji su promijenili način oblačenja generacija vraćeni su u život u obliku virtualne stvarnosti.

Na izložbi su surađivali modni stručnjaci, kustosi i dizajneri, te sveučilišta, muzeji i nevladine udruge iz cijelog svijeta kako bi pokazali da je moda dio naše kulture, oblik umjetnosti i rezultat istinskog obrtništva s višestrukim utjecajem.  Najsuvremenija Google tehnologija, uključujući virtualnu stvarnost, videozapise od 360°, Street View i snimke visoke “gigapixel” razlučivosti su u ovom obliku sačuvale muzejske zbirke i učinile ih dostupnima svima.

Muzej za umjetnost i obrt uključio je preko 150 predmeta iz Zbirke tekstila, mode i modnog pribora od prve haljine kupljene za muzej koja je istovremeno i jedna od najstarijih, do izložaka suvremene mode poput obuće Startas Borosana, poznatih hrvatskih proizvoda tvornice Borovo iz Vukovara.

Foto: muo.hr

Od pojedinih predmeta, kao jedan od najvažnijih iz MUO, ističe se vjenčanica Jelke Winkler iz 1883. godine koja naglašavala stražnjicu, u stilu tzv. “cul de Paris”. Iako je dizajnirana u Beču od strane Emma Rothmayer, šivana je u Osijeku od domaćeg materijala i rukama domaćeg krojača. Uz vjenčanicu su sačuvane cipele, vjenčić s narančinim cvjetovima izrađenima od voska, ukras za ženika i cvjetni ukras.

Zanimljiva je i haljina s narodnim vezom čiji je autor Bela Čikoš Sesija. Inspirirana je podravskom narodnom nošnjom, a može se pronaći i na nekim slikama ovog umjetnika.
I konačno, vjenčanica koju potpisuje modni dizajner Igor Galaš, te predmeti s izložbe posvećene povijesti ručnog sata.

Osim neprocjenjivih izložbenih umjetnina iz Muzeja za umjetnost i obrt, spomenuti projekt daje vam uvid u planetarno popularnu Chanelovu crnu haljina iz Musée des Arts Décoratifs u Parizu, koja je srušila do tad uvriježene trendove. Zatim, salonke Marilyn Monroe iz Muzeja Salvatore Ferragamo u Firenci, svojevrsnim simbol ženske seksualnosti i osnaživanja.

Tu su džemper i suknja nadahnuti Comme des Garçons kimonom (Kyoto Costume Institute-a, Kyoto, Japan, 1983.) i korzet Vivienne Westwood iz muzeja Victoria i Albert u Londonu.

Izložba We Wear Culture je dostupna online i putem aplikacije Google Arts & Culture za iOS i Android sustave.