Menu
KULTURA

Glumcu Timu Rothu večeras će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva

Britanski glumac Tim Roth primit će nagradu Počasno Srce Sarajeva za svoj izniman doprinos filmskoj umjetnosti
Tim Roth večeras će u 20:30 u Ljetnom kinu Raiffeisen primiti prestižnu nagradu Sarajevo film festivala – Počasno Srce Sarajeva. Prije dodjele nagrade, u 18:00 sati će održati Masterclass u kinu Meeting Point.
Tim Roth je rođen u Londonu, a trenutno živi u Los Angelesu. Izgradio je karijeru igrajući nezaboravne likove u nizu nezavisnih filmova. Kako je od najranijih dana posvećen umjetnosti, Roth je proveo mladost pokušavajući postati kipar i slikar. Međutim, kad se iz šale prijavio na audiciju za jednu srednjoškolsku predstavu i dobio ulogu, otkrio je da istinski voli glumu. Po završetku srednje škole upisuje dramske studije u Londonu.
Počeo je graditi karijeru u kazalištu, a svoju prvu filmsku ulogu ostvario je u kontroverznom TV filmu Made in Britain, koji je osvojio nagradu Prix Italia. Odmah nakon toga dobija jednu od glavnih uloga u filmu Mikea Leigha U međuvremenu. Roth je nastavio nizati uspjehe ostvarivši uloge u više od petnaest filmova i TV drama uključujući ulogu u filmu Meta Stephena Frearsa, za koju je osvojio Nagradu Standarda za najboljeg debitanta, kao i uloge u filmovima Kuhar, lopov, njegova žena i njezin ljubavnik Petera Greenawaya, Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi  Toma Stopparda i Vincent i Theo Roberta Altmana u kojem je glumio Vincenta Van Gogha.
Svjetsku slavu stekao je ulogama u filmovima Quentina Tarantina Psi iz rezervoara i Paklneni šund, koji je osvojio nagrade Zlatni globus i Oscar za najbolji originalni scenarij. Zbog njegove uloge u filmu Rob Roy slavljen je kao jedan od najboljih filmskih negativaca u povijesti, a ona mu je donijela i nominacije za nagrade Zlatni globus i Oscar za najboljeg sporednog glumca.
Debitirao je kao redatelj s fascinantnim filmom Ratna tona, zasnovanim na knjizi Alexandera Stuarta, za koji je dobio izvanredne kritike. U filmu je jednu od glavnih uloga odigrao Ray Winstone, a premijerno je prikazan 1999. na Filmskom festivalu Sundance, a potom i na festivalima u Cannesu i Torontu.
Roth je igrao i u seriji Laži mi, koju su Imagine Entertainment i Brian Grazer producirali za Fox. U seriji je igrao vrhunskog znanstvenika i pionira istraživanja u području detekcije laži. Također je ostvario ulogu u seriji od tri dijela, Klondike, inače prvoj seriji kanala Discovery, čij je izvršni producent Ridley Scott, u BBC-jevoj dramskoj seriji od tri dijela Tajna kućice na broju 10, u kojoj je igrao ozloglašenog serijskog ubojicu Johna Christieja, te u BBC-jevom TV filmu REG, koji je nominiran za Međunarodni Emmy.
Trenutno igra u seriji Metalna zvijezda televizijskog kanala Sky Atlantic, koja je trenutno u svojoj trećoj sezoni. Nedavno je ostvario ulogu u igranom filmu Luce, u kojem je nastupio uz Naomi Watts i Octaviju Spencer.
Uz Clivea Owena odigrao je jednu od glavnih uloga u filmu Pjesma od imena u produkciji Sony Pictures Classics, koji će premijerno biti prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu u septembru ove godine.
Tekst i foto: Službena stranica SFF-a.