Menu
INTERVJU

Gatuzo: INmusic nam je jedan od dražih festivala!

Razgovarala: Paula Marasović

Gatuzo čine dinamični i originalni zagrebački rockeri; Damir Trkulja Šiljo (gitara i vokal), Goran Martinjak (bubnjevi), Jakov Kolega (bas gitara) i Stipe Mađor-Božinović (truba). Svoj neuobičajeni glazbeni stil i način sviranja nazivaju eksplozivni rock koji krase sirovost, originalnost i podsvjesna ovisnost o bluesu. Iza sebe imaju četiri studijska albuma, a uskoro nas očekuje i peti. Ove godine, po četvrti puta nastupaju na INmusic festivalu. O nastupima na najvećem zagrebačkom festivalu, novom albumu, novim članovima i još mnogo toga, otkrio nam je gitarist i vokalist Gatuza – Damir Trkulja Šiljo.

Fotografije: službeni web benda

Već ste tri puta nastupali na INmusic festivalu, a ove godine publika vas ponovno može slušati na BalkanStageu omiljenog zagrebačkog festivala. Kakva su vam tad bila iskustva, atmosfera, publika? Kakva su očekivanja od ovogodišnjeg, 12.INmusica, s obzirom na novitete unutar benda?

Iskreno nama je INmusic jedan od dražih festivala i da, ovo je četvrti put da sviramo, što mene osobno jako veseli, jer sam i privatno bio posjetitelj svih godina i uvijek sa kupljenom kartom već u jesen dok još nije najavljen ni jedan bend. Znači povjerenje je tu.

Imate mnogo odsviranih koncerata, jesu li dosadašnji nastupi na INmusicu vaši najbolji/najdraži ili se ipak više čari krije u nekim manjim i da se tako izrazim ˝intimnijim˝ koncertima gdje je puno bolja i jača interakcija s publikom?

I festivali i klupski koncerti imaju svoje super strane, mi se osobno na svakom koncertu dajemo maksimalno do kraja. Što se mene tiče prednosti festivala (kao INmusic) su definitivno veliki stage (meni osobno to puno znači, jer volim slobodu u kretanju) i kvalitetan razglas, dok je prednost klupskih koncerata ta interakcija sa publikom. Teško mi je izdvojiti što je bolje i draže…

Od prošle godine otvorili ste novo poglavlje, priključila su vam se još dva člana, pa tako udvostručeni spremate novi, peti studijski album, što nam spremate?

Istina, puno se stvari promijenilo i zato s razlogom govorimo o II. Poglavlju. Zvuk se poprilično proširio i otišli smo u neke nove forme i žanrove, ali ono što je nama najvažnije nismo izgubili energiju i dinamičnost. Kroz kojih 15 dana trebao bi izaći novi singl „Ima li te…“ koji će najaviti spomenuti, novi album i zvuk. Novost je da novi album radimo s dragim Pavlom Miholjevićem i Jurom Ferinom (Svadbas), koji su ujedno i producenti albuma, što je vrlo motivirajuće i izazov za sve nas.

Kakao je uopće došlo do proširenja, kako su se snašli Jakov i Stipe?

Rekao bih spontano. Jakova i Stipu znamo već od prije, a i osim što smo dijelili stage, surađivali smo na nekim projektima. Nekako u periodu prije otprilike godinu dana kada smo Goran i ja vježbali nove pjesme, pojavila se ideja da se malo odmaknemo u zvuku za razliku od prijašnja četiri albuma. Ja sam imao neku ideju/viziju da to bude pomaknuto i totalno drugačije i tu nam se u sliku uklopila truba kao zanimljiv instrument. Priča sa Jakovom je takva da smo htjeli probati sa basom i da se ja malo odmaknem od svog stila sviranja, a sve nam je nekako govorilo da je on čovjek za to što tražimo. Tako da kad smo imali prvu probu to je zvučalo kao da je sa nama od početka.

Snimili ste pjesmu ˝Povrijedili smo jedno drugo˝ u suradnji s Goranom Barom, te pjesmu ˝Šutnja˝ s Sašom Antićem iz grupe TBF, kako je došlo do suradnji između vas i dotičnih?

Ja sam veliki fan hip hopa. Pratim tu scenu i oduvijek sam htio napraviti nekakav projekt vezan za taj žanr. Čak smo i krenuli u neku realizaciju toga i mislim da ćemo to svakako i napraviti, jer smo o tome razgovarali sa Sašom baš u periodu kad smo napravili suradnji i on je jako zainteresiran dapače čak je imao ideju uključiti i još neke hip hop-ere. Već smo tada snimili par stvari i krenuli s tom pričom, tako da vjerujem da ćemo to i napraviti nakon što snimimo naš novi album. Sa Baretom je suradnja ostvarena tako da je on mene baš u tom periodu kontaktirao i pitao da surađujemo oko rada na njegovom albumu, kako sam ja u tom periodu radio na četvrtom albumu „Megalomania“ pustio sam mu neke pjesme i samo po sebi se posložilo da bi bilo super da on na toj pjesmi uleti. I to je odlično ispalo.

Vaše albume, pjesme, zvuk, općenito vas kao muzičare hvale mnogi kritičari, uspoređuju vas s poznatim ˝The Black Keys˝ , naravno tu je i vaša vjerna publika, a svakim novim albumom nižete nove uspjehe i pohvale. Kako održavate vašu poznatu kvalitetu i prepoznatljiv zvuk? Odakle crpite inspiraciju i kreativnost za svaki slijedeći projekt? 

Što se tiče kritike, čitam od ljudi koje cijenim i od kojih mogu pročitati nešto konstruktivno i sa smislom – takvi još uvijek postoje, ali su ugrožena vrsta.
Nema tu nekog recepta po kojem radimo, jer ˝point˝ je da si kroz glazbu iskren prema sebi i drugima i da radiš iz srca i neke unutarnje potrebe. Ja osobno nikada nisam kalkulirao u glazbi i radio je radi nekih formatiranih radija ili kako nešto „prodat“ ili kako skratiti pjesmu da bi „ušla“ na radio itd. Inspiracije i kreativnosti se ima, mislim da se ja nekada osobno pitam : odakle crpim snagu za ovo stanje u glazbi i općenito u kulturi? Postoji jako puno entuzijasta i projekata i festivala (kao recimo INmusic), koji se trude održati i promovirati glazbu i kulturu općenito i to je divna stvar za zajednicu. Nažalost, više strukture vlasti koriste se medijima kako bi degradirali i zatupili narod, jer tako im je lakše manipulirati istima… Svakako treba se boriti za obrazovanje i kulturu u svakom slučaju, jer to je jedini spas.