Menu
GASTRO

Gastro priča: Pavlova torta

Pavlova torta uz čašu hladne limunade idealno je ljetno osvježenje, a sasvim jednostavan recept za njezinu pripremu, sigurna sam, svi već znaju. Nekoliko bjelanjka, šećer u prahu, šećer i šlag čine osnovu koja pristaje uz skoro svako voće, a najčešće varijante su sa šumskim voćem ili jagodama. ”Pavlova”, danas vrlo zvučno ime u gastronomskom svijetu, međutim prije nekih stotinjak godina ime Ane Pavlove (ruske balerine po kojoj je torta dobila ime), bilo je vrlo cijenjeno u krugovima samih vrhunskih umjetnika tih 1900-ih.

Ana Pavlova (rođena u Petrogradu  1881.godine) za svojeg je života osim zavidnih uloga u ruskom baletu, uspjela je od ženskog baleta stvoriti (rekla bih) potpuno drugu atmosferu. Školu klasičnog baleta završila je u petrogradskoj Carskoj baletnoj školi, a vrlo brzo je dobila priliku nastupati u Marijanskom kazalištu gdje postaje primabalerina već 1906.godine. Česti partner na sceni bio joj je slavni Vaclav Nižinski.

Fotografije: Pinterest

Anina lakoća izvođenja baleta dovela je do toga da su je neki već za života smatrali legendom ruskog baleta, a kao njezin izbor tu su uvijek bila klasična djela s obzirom na to da Ana nije imala interesa za moderni balet. Njezina karijera doživjela je vrhunac kada je 1905.godine imala vodeći solo u ”Umirućem labudu” u koreografiji Michaela Fokinea. 1930. Ana je imala 50 godina, a iza sebe bogatih 30 plesačke karijere. Međutim, njezino zdravlje se polako počelo pogoršavati. Poslije turneje po Velikoj Britaniji odlučila je uzeti poduži odmor za  Božić. Plesnu karijeru planirala je nastaviti u  Haagu, ali za vrijeme putovanja vlakom dogodila se nesreća u kojoj je Ana ostala  zarobljena između krhotina te ostavljena 12 sati na peronu. Nažalost, nimalo glamurozan kraj tako velike dive.

Zanimljivo je kako je sama Ana 1911.godine osnovala svoju plesnu družinu koja prva na svijetu otišla na svjetsku turneju. Za vrijeme jedne od turneja u Novom Zelandu upravo Ani u  čast po prvi put je napravljena torta ”Pavlova”. Sami kuhar, koji je osmislio recept, rekao je kako je torta trebala predstavljati sve ono što je i Ana, a to  je poletnost, jednostavnost i lakoća.

Za kraj donosimo recept za Pavlovu od Domaćice Sanje:

Sastojci:

  • 5 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera
  • 1 žličica Dolcela gussnela
  • 1 žličica alkoholnog octa

Priprema:

  1. Pećnicu upalite na 130°C i ostavite da se grije. Na tepsiju stavite masni papir za pečenje kojeg malo premažite s maslacem kako biste kasnije lakše odljepili koru nakon pečenja.
  2. Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg, postepeno dodavajući šećer, cijelo vrijeme miksajući mikserom. Miksajte nekoliko minuta, sve dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Znat ćete da je gotovo kada uzmete malo smjese s prstima i kada pod prstima više nećete osjetiti sitne kristale šećera.
  3. Na kraju u smjesu dodajte prosijani gussnel i ocat, promiješajte špatulom. Na papiru si s malo smjese ocrtajte krug promjera 20 cm, zatim svu smjesu prenesite u taj promjer. Torta će vam biti visoka oko 8 cm. Možete ju lijepo zagladiti ili ostaviti neurednu kao što je moja.
  4. Stavite koru u pećnicu na 01:30 h, ne otvarajte pećnicu u nijednom trenutku u tih 01:30 h. Tek nakon 01:30 h ugasite pećnicu, odškrinite vrata pećnice i koru ostavite unutra u pećnici da se skroz ohladi.

Za neke dodatne savjete i trikove koji bi bili i više nego korisni prilikom priprave ove ukusne ljetne poslastice, svakako pročitajte i post na Sanjinom blogu. Dobar tek! 🙂