Menu
LIFESTYLE

TheFyaka: Digitalna ambasada fjake u bespućima pametnih telefona

U eri opće nervoze i vječnog osjećaja kašnjenja za rokovima koji su uvijek jedan dan iza nas, stres se javlja kao glavni uzročnik ili makar jaki katalizator brojnih zdravstvenih tegoba – od onih lakših energetskih padova do ozbiljnijih psihičkih i fizičkih oboljenja. Ipak, jedno mjesto na kugli zemaljskoj od davnina skriva kamen mudraca koji liječi čak i nemilosrdni tempo 21. stoljeća. Radi se, naravno, o Mediteranu.

Foto: Valentina Beg

Cijeli Mediteran, zahvaljujući svojoj rajskoj klimi, blagosolovljen je kvalificiranim hedonizmom. Svjetski je već poznata karizmatična polaganost Jadranske obale, posebice Dalmacije, koja drži sat za ništa mnogo više od simpatičnog asesoara. ‘Pomalo’, ‘vrag odnija prišu’, ‘kombrige’, i ostale mudrosti u korijenu su pojave iste svetosti – fjake.

Pretražite li Internet u potrazi za značenjem riječi ‘fjaka’, najčešći odgovor bit će da se radi o psihofizičkom stanju prilikom težnje ni za čim. Učestala je greška zamijeniti fjaku s lijenošću jer, za razliku od potonje, fjaka nije mana niti prepreka.

Dapače! Velike mudrosti i tajne uspjeha usmjerene su upravo postizanju uzvišenog stanja uma i tijela, u kojem čovječanstvo ima uvid u misterije svemira. Istočne religije nastoje postići fjaku dugogodišnjom disciplinom i meditacijom, dok u Dalmaciji ona jednostavno jest.

Međutim, za shvatiti pravo značenje fjake i proniknuti u njene dubine, potrebno je iskusiti taj modus vivendi. To je moguće postići opuštenim pristupom životu, te rušenjem granica vremena, a zatim i prostora. Prije svega, potrebno je posjetiti Jadransku obalu i razbiti predrasude vremena. Postoji više varijanti fjake, od kojih su dvije glavne skupine: ljetna fjaka i zimska fjaka.

S ljetnom skupinom više je ljudi bolje upoznato. Trenutak je to kada vam se ne da maknuti kosu koju vam povjetarac nosi na lice jer i vi sami lebdite na tom istom povjetarcu. Ne da vam se pomaknuti ništa jer ste u stanju apsolutnog mira i nepokolebljivi ste u tome od glave do pete. To je ono kada ležite pored mora zaklopljenih očiju, s okusom soli na usnama, i osluškujete što more šapuće plaži dok ju ljubi. Možete li sa sigurnošću utvrditi jeste li budni ili spavate? Ili, uopće, gdje ste i kad ste? Pjesnik Jakša Fiamengo lijepo je precizirao taj ravnodušni, ali opet predivni osjećaj: pola negdje i pola nigdje, uvijek nekako u međuvremenu.

Zimska fjaka nešto je oštrija i ostavlja manje na izbor. Toj skupini se morate pokoriti jer kada šibne bura ili zableuši jugo, htjeli vi to ili ne – ni za šta ste. Zato profjakarite dan, okanete i pričekate da dođu bolji dani. Obveze ionako (nažalost) neće nikamo pobjeći.

Vidimo da meteorološki uvjeti pokreću veliki val fjake. Taj val vas može potopiti kao tsunami ili uljuljati kao uspavanka, ovisno o stupnju vašeg opiranja. Nema smisla negirati energetsko polje fjake jer će vas sustići kao tsunami opcija. Žuri li vam se, jedini ste. Možete se samo izjesti od nervoze. Zašto se onda ne prilagoditi i učiniti svome zdravlju uslugu? Ono što mislite da je kašnjenje, zapravo je samo prilika za produljeno guštanje, a posljedično i dulji život.

Kasnije, pošto shvatimo i uhvatimo vanvremenski i svevremenski val fjake, možemo (i trebali bismo) surfati na njemu i mimo prostora. Siva užurbana svakodnevica traži tu oazu mira, užitka i sveopće lijeposti. Zbog zdravlja! A upravo tu na scenu stupa @TheFyaka, digitalna ambasada fjake u bespućima pametnih telefona. Zadatak @TheFyaka tima je uljepšati vam feed svagdašnji, pružiti podršku u relaksaciji, motivirati pozitivnim vibracijama i otvoriti put ka polaganosti. Opustiti se znači njegovati sebe, zato fjakarite bilo kad i bilo gdje uz @TheFyaka.

Odmor je potreban i tijelu i mozgu, a pauza nas kvalificira kao osobu koja zna upravljati svojim resursima. Zapamtite riječi kapetana Sullya, njujorškog pilota koji je 2009. prizemljio avion na rijeku Hudson i tako spriječio veliku tragediju: ”Može postići sve onaj koji nikad nije u žurbi.”