Menu
LIFESTYLE

Ovo je najsretnija zemlja na svijetu u 2018. godini

Prema podacima World Happiness Reporta, zemlja s najsretnijim ljudima je Finska! Rezultati ovog istraživanja rangirali su 156 zemalja svijeta prema stupnju sreće, a zanimljivo je da su posljednjih godina među top 10 zemalja uvijek iste zemlje. Razlika je samo u rangu na ljestvici koji je svake godine pomalo izmijeni. Prije nego što je Finska proglašena najsretnijom zemljom na svijetu, ovu su vrlo poželjnu titulu nosile Danska, Norveška i Švicarska. Očekivano, zar ne?

Evo nekoliko kratkih crtica koje biste trebali znati o Finskoj.

Finska je zemlja izuma koje obožavamo

finska

Foto: Freepik

Finska sauna  je izum po kojem je ova zemlja postala popularna tek zadnjeg stoljeća, dok su blagodati saune ondje poznati već, kako se vjeruje, tisuću godina. Naravno, finska sauna kakvu danas poznajemo je prastari izum doveden do savršenstva. Poznato je da u Finskoj ima više sauna nego automobila i da one tamo ne predstavljaju luksuz. Ok, ovo je bilo lagano. Svi znamo za saunu. A, jeste li znali da iz Finske dolazi igrica Angry Birds? Tko zbog Angry Birdsa nije bio u zakašnjenju sa spremanjem ispita, ne zna što je studiranje. Osim ove igrice koja stvara opasnu ovisnost, Finci su izumili i SMS te monitor za praćenje rada srca.

Finci piju neočekivano mnogo kave

finska

Kakvi Talijani, Turci, Bosanci ili Hrvati? Finci piju neočekivano mnogo kave! Oni godišnje konzumiraju čak  9,6 kilograma kave po glavi stanovnika. To odgovara mjeri od 2 i pol šalice kave dnevno.

Ogromna površina, malo stanovnika

Površina Finske iznosi 338 424 kvadratna kilometra, dok u njoj živi svega 5,5, milijuna stanovnika. Sa 18 stanovnika po kvadratnom kilometru, Finska je najslabije naseljena zemlja Europske unije. Zanimljivo je da se na području Finske govori čak 12 jezika  koji pripadaju u nekoliko jezičnih skupina, – finskoj, germanskoj i laponskoj.

Ekološka osviještenost na zavidnoj razini

Finska bi mnogim zemljama mogla očitati lekciju vezanu za ekološku osviještenost. Naime, tamo se reciklira čak devet od deset plastičnih boca. Postotak recikliranosti staklenih boca je, vjerovali ili ne, gotovo 100%.

 

Ako je suditi po brojnim trivia tekstovima, u Finskoj su aparati za kockanje i zabavu monopolizirani od strane neprofitabilne kompanije koja cijeli profit preusmjerava u dobrotvorne svrhe. Navodno je pravo na brzi internet proglašeno temeljnim ljudskim pravom, a jednom godišnje u Finskoj se organizira Svjetsko prvenstvo u nošenju supruga. Pretpostavljamo da sve navedeno pridonosi osjećaju sreće tamošnjih stanovnika! 🙂