Menu
JA, MAMA

Filmovi za ove hladne, zimske dane

Postoji li bolje vrijeme za ušuškati se pod dekicu i uživati u filmovima nego u ovo blagdansko vrijeme? Vani je hladno, rano pada mrak, klinci su u krevetu već oko osam, devet sati i kako iskoristiti tih nekoliko sati za sebe i dragu osobu pokraj vas? Možete se opustiti uz knjigu, čašu vina, pripraviti si toplu kupku ili možete slijediti moj primjer i konačno pogledati filmove koji vam već dugo stoje na popisu za gledanje. Odabrala sam filmove vezane za majčinstvo, roditeljstvo i općenito obiteljske filmove jer mi se čine nekako idealni za ovo doba godine gdje je obitelj na prvom mjestu, a i idealni su za rasplakat se ako vam je to gušt. Vjerujte – osjećati ćete se bolje poslije, lakši čak nekoliko kila, iako uz ove blagdanske kolače – teško.
Neću ih poredati po nekom rangu, nego eto tako proizvoljno jer svaki od njih je na mene ostavio drugačiji utisak i svaki od njih je divan i poseban na svoj način.

Prvi je film na koji smo slučajno naletjeli nedavno. Iako sam ga planirala pogledati još kada je izašao prije otprilike godinu dana, jednostavno mi nije došao pod ruku i sada iznenadio nas je na nekom od ponuđenih programa. Riječ je o filmu Odjednom tata ili u originalu Demain tout commence. Kombinacija komedije i obiteljske drame koja nas je oduševljavala svakom svojom minutom. Film je francusko-britanski i u glavnoj ulozi je Omar Sy kojeg se svi sjećamo iz filma The Intouchables. Samuel (Omar) je veliko dijete koji dane provodi na brodu sa zgodnim djevojkama. Jednog dana mu dođe mlada cura i ostavi mu dijete tvrdeći da je njegovo. On sav izbezumljen odleti u London kako bi pronašao mamu malene Glorije i tu kreće njihova avantura. Film je zaista predivan, emotivan, zabavan i idealan za pogledati s prijateljicom, mužem, partnerom, mamom, s kim god – svidjet će se svima.

Drugi na mom popisu je Čudo iliti Wonder – film koji sam odmah odlučila pogledati čim je došao u naša kina jer sam velika ljubiteljica Julije Roberts i spremna sam gledati i one sladunjave romantične komedije u kojima će se ona pojaviti samo 3 minute – eto toliko se nas dvije volimo još od Zgodne žene. Film je snimljen prema knjizi i prati život malenog Auggie koji ima genetski poremećaj zbog kojeg mu je lice unakaženo i svakodnevno trpi izrugivanja vršnjaka. Priča prati i život roditelja, Julije Roberts kao mame i Owena Willsona kao tate koji uz njega i njegovu stariju sestru prolaze kroz zaista teške trenutke. Film je prepun emocija i prekrasnih životnih poruka. Pripremite maramice i možete krenuti s gledanjem.

Film koji me je baš onako pošteno nasmijao i prikazao baš sve vrste mama i trudnica je Što očekivati kada očekujete ili What to Expect When You’re Expecting. Radnja filma prati pet različitih familija i njihova uzbuđenja, izazove i iskustva za vrijeme trudnoće, poroda i samog roditeljstva. Možete vidjeti super savršene trudnice koje izgledaju i osjećaju se kao iz nekog pariškog časopisa, ali i one kojima su gležnjevi toliko natekli i ne idu nikuda bez kutije keksa pa se malo s njima i poistovjetite te sama radnja filma postane još smješnija. Gledala sam ga prije nego sam bila trudna, bio mi je onako ok, gledala sam ga u trudnoći i na neke scene plakala od smijeha jer kao da sam gledala sebe, nas u tim svakodnevnim situacijama. Ako tražite film koji će vas zabaviti i nasmijati, odaberite ovaj.

I posljednji koji ću vam preporučiti jer realno, koliko će vam dugo trebati i da ova četiri pogledate, je onaj kojeg ste vjerojatno kao i ja gledali već stotinu puta, ali uvijek baš uvijek je drag i vječno na popisu – gledat ću opet. Riječ je o filmu Otac moje nevjeste 2 iliti Father of the bride II. Znam da je jedinica bilo kojeg filma uvijek bolja, ali danas sam izabrala dvojku zbog tematike filma. Ako zaista ima još netko tko ovaj film nije gleda, evo – radnja prati obitelji Banks i MacKenzie u čiji mali svijet stižu dvije bebe. U isto vrijeme su trudne mama, koju glumi nevjerojatno fantastična Diane Keaton i kćer koju je utjelovila Kimberly Williams-Paisley. Tata je iznimno talentirani Steve Martin, a restaurator i organizator Baby Showera, koji je uvijek negdje tu, je super simpatični i humoristični Martin Short. Ova plejada glumaca garantira odličan provod i iznimnu zabavu i ako još niste pogledali ovaj film, trkom ga pronađite, zavalite su u naslonjač, na sofu ili krevet i uživajte.

Kolače spremite za goste, izvadite kokice i uživajte u zasluženom odmoru jer ste vjerojatno bili ona dežurna kuća u kojoj se svi skupljaju ili ste tri dana ophodili sve žive prejedajući se do nevjerojatnih granica. Sada je vaše vrijeme za odmor i uživanje. Mame, tate uživajte!

Foto: IMDB