Menu
GASTRO / INTERVJU

Filipa Sorko: 2017. će biti moja kulinarska godina!

Piše: Ines Vuković

Ovih dana imala sam prilike upoznati talentiranu kreativku, koja je pokazala i dokazala da je uvijek dobro maštati, sanjati  i težiti ostvarenju svojih želja i snova.  Filipa Sorko je pobjednica showa 3,2,1 – kuhaj!, dizajnerica, zaljubljenica u život, hedonistica i frajerica koja na sve to gleda u visokim petama i s kuhačom u ruci. Uz sve svoje obaveze i projekte odvojila je vrijeme za Collage i otkrila nam zašto treba život doživljavati kao par žličica sreće, nekoliko dekagrama ljubavi i inspiracije te pritom u potpunosti uživati u životu.

Odmah bih bocnula „u sridu“. Da moraš birati, što bi izabrala: štiklu ili kuhaču?

Uh, odmah pitanje oko kojeg moram dobrano razmisliti! Kod mene to dvoje ide skupa, jedno bez drugog ne funkcionira. Najsretnija sam sa štiklama  na nogama i kuhačom u ruci! Iako, moram priznati da ima dana kada jedno prevlada. Mislim da sam trenutno u ”kuhača fazi”! Ali opet, doma imam više štikli nego kuhača. Kada malo bolje razmislim, možda bi ovog trenutka ipak moja dobitna kombinacija bila: Štikle na nogama i VILICA I ŽLICA u ruci (smijeh)!

Fotografije ustupila: Filipa Sorko

Imali smo te prilike upoznati u emisiji „3,2,1 kuhaj“. U avanturu si krenula sa sestričnom Petrom. Bi li se odvažila da si morala solirati?

Kratko i jasno: NEMA ŠANSE! Mislim da nijedna od nas ne bi ovo uspjela izgurati do kraja sama, ipak je sve lakše u dvoje. Petra me je uvijek nagovarala da se prijavim na neki kulinarski show. To je zapravo bila njezina skrivena želja, ali se ona također ne bi usudila sama. Ja nisam htjela ni čuti za to, svaki puta bi ju pitala: ”A zašto se ti ne prijaviš? Zašto me stalno gnjaviš?” I ona bi tu svaki puta odustala od nagovaranja. Ipak, kad mi je jedan dan došla i rekla da se nas dvije skupa jednostavno MORAMO prijaviti, vidjela sam da je vrag odnio šalu i da će joj se napokon sve te godine nagovaranja napokon isplatiti.

Pratim tvoj Instagram profil i neprestano me oduševljavaš svojom maštovitošću, kreativnošću i nevjerojatnim idejama. Kada si shvatila da je stvaranje nečeg novog tvoj đir?

Hvala, hvala! Instagram sam malo ozbiljnije počela voditi tek nakon što smo pobijedile u showu. Imala sam dosta slobodnog vremena tijekom ljeta te sam se bacila u instagramske vode i tu se rodila ljubav/ovisnost prema toj društvenoj mreži. Nikada nisam imala dovoljno strpljena, vremena i živaca voditi pravi blog, ali na Instagramu sve ide puno brže i lakše, što meni super odgovara. To je još jedna platforma na kojoj mogu kroz fotografiju izraziti svoju kreativnost i to odmah podijeliti s drugima. Presretna sam kada inspiriram druge, a još sretnija kada netko ili nešto inspirira mene.  I tako je to bilo oduvijek!

Tajna večera! Otkud ideja? Stoji li iza ovog projekta više kreativaca ili je sve „Filipa kreativa“ ?

”Tajne večere” su nešto što se u mojoj glavi polako razvija i zahuktava posljednjih 3,4 godine. Za tako nešto slično prvi sam put čula dok sam živjela u Londonu. Poznata food blogerica Mrs MarmiteLover  krenula je organizirati večere u njenom predivnom londonskom domu te mi je to odmah zapalo za oko jer je bilo nešto potpuno drugačije od onoga na što smo svi do sada naviknuli. A čim je nešto novo i neobično, i uključuje hranu, meni je i više nego dovoljno da me zainteresira. Kako sam počela malo više istraživati o Secret Undergound restoranima, to mi se sve više počela sviđati ideja. Kada sam naišla na dansku organizaciju Silver Spoon koja radi večere na neobičnim i neočekivanim mjestima, znala sam da je to to! Ja sam, kako bi se reklo, ”osnivač” i ”kreativna direktorica” Tajnih večera, ali imam svoj mali tim ljudi koji mi uvijek pomogne u organizaciji. Tako da se, na primjer, pozivnice ne pošalju prije nego ih odobri moj dečko, također umjetnička duša istančanog ukusa, tzv ”zamjenik kreativnog direktora”, a niti se lampice ne objese, ako ih ne objesi on (smijeh)!

3

Osim priča iz kuhinja, puno recepata i pregače, voliš krpice, štikle i  modu općenito. Kada se rodila ova ljubav? 

Ljubav prema krpicama i modi bila je moja prva ljubav. Još u osnovnoj školi sam izgledom i oblačenjem pomalo odskakala od drugih. Nije mi uvijek bilo lako zbog toga, ali je ljubav prema ekscentričnosti  bila jača od svega ostaloga.  Zato sam odlučila poslušati savjete onih koji su prepoznali tu moju umjetničku crtu i potrebu za kreativnim izražavanjem, te nakon osnovne škole, upisala sam i završila školu za modni dizajn. Prije nego me je kuhača osvojila, moj život imao je u  planu da se uputim na jedan od najjačih modnih fakulteta na svijetu, St Martins u Londonu, i da vam pravo kažem, nisam ni bila daleko od toga. U tom razdoblju svog života naučila sam da mi ne vrijedi nešto puno i unaprijed planirati  jer život ionako ima neki svoj drug plan za tebe i sve se uvijek odigra baš onako kako bi i trebalo.

Kada bi mogla opisati svoj stil u jednoj rečenici, kako bi ona glasila?

Mislim da mi je lakše svoj stil opisati  jednom riječju, nego  rečenicom,  a ta riječ je ”eklektično”. Vrlo jednostavno. Ne volim se ograničavati, stavljati u kalupe i pripadati nekom određenom stilu. Stvaram, oblačim se, dizajniram i stiliziram, onako kako se u tom trenutku osjećam i sa onim što u tom trenutku imam. Tako da, ako sam upravo kupila novu, predivnu običnu bijelu haljinu, minimalizam će biti moj stil za sljedećih nekoliko dana. Već odmah nakon toga bit ću sva u cvijeću i šljokicama. Jedino u čemu me zbilja rijetko možete vidjeti i što teško ulazi u moj stil je trenirka, a i hlače nosim jako, jako rijetko. Kada bi barem opet bilo ono doba kada su žene nosile samo haljine i bile ženstvene u klasičnom smislu te riječi!

filipasorko

Možemo li očekivati neke nove modne ili kulinarske projekt u nadolazećoj godini?

Imam osjećaj da će mi 2017. godina biti jako zanimljiva, prepuna novih projekata i jako zaposlena. Petra i ja planiramo snimiti naš prvi zajednički samostalni kulinarski show i jako smo uzbuđene oko toga. I dalje imam sto i jednu ideju u vezi svojih Tajnih večera, a kako svakim danom imam sve više i više upita i prijedloga za večere, bit će zbilja zanimljivo. Jedva čekam da realiziram sve svoje ideje, skuham još puno finih jela i upoznam još puno zanimljivih i zabavnih ljudi. Mislim da će 2017. godina biti i godina u kojoj ću, na žalost ili na sreću mnogih iskakati iz paštete. Delimano me je uzeo za  svoju novu ambasadoricu, te mi sa svojim posuđem itekako olakšao kuhanje na mojim Tajnim večerama. Veselim se suradnji s njima i hvala Bogu da doma nemam TV i da se ne moram slušati i gledati više nego što je to potrebno (smijeh)!

Filipa, koji je moto koji te pokreće?

Svi kreativci, zaljubljenici u život, ljubitelji svega lijepoga i pravi hedonisti, točno znaju što je to što nas pokreće. A to je ta potreba za stvaranjem, traganje za inspiracijom, uživanje u svim sretnim trenucima, vizija još boljeg i ljepšeg. Razvijanje sebe i svega što nas okružuje,  na kraju suza u oku od zahvalnosti kada shvatimo da nam se nekako sve te naše ludosti i hrabrost ipak na kraju najviše isplatile, te ona sreća kada vidimo da i drugi prepoznaju i cijene našu ljubav, strast i predanost onome što radimo.