Menu
INTERVJU

FigurRama: Personalizirani ukrasi koje ćete poželjeti i za sebe

Razgovarala: Ivona Siničković

Jedan mali crni okvir s Lego figuricom duge, smeđe kose s pomno napravljenim kovrčama i predimenzioniranim trepavicama ;), koja u ruci drži minijaturnu diplomu na kojoj su moje ime, datum te naziv fakulteta, nalazi se na počasnom mjestu u mom stanu. Ono što je najbolje na njemu je to što je do najsitnijeg detalja osmišljen i izrađen samo za mene. Taj je okvir moj najdraži poklon i  podsjetnik na jedan od najvažnijih dana u mom životu, na dan kad sam diplomirala i zatvorila jedno divno životno poglavlje.

Zanimalo me tko i kako izrađuje ove personalizirane okvire. Evo odgovora!

Za početak – što je FigurRama, otkad postoji i tko stoji iza ove genijalne ideje?

Moje ime je Maja Kušan, iz Zagreba sam i diplomirana sam arhitektica.

FigurRama je personalizirani ukras koji podsjeća na neki događaj u životu, najdraži lik iz filma ili knjige, neko putovanje.

Osnovna ideja je veoma jednostavna – FigurRama se sastoji iz tri osnovna elementa – figurice s  dodacima, pozadine, te jednostavnog crnog ili bijelog okvira. Četvrti element koji povezuje prethodna tri je osobnost osobe za koju se izrađuje.

Na ideju uokvirenih figurica sam došla svim slučajno. 🙂 Bili smo pozvani na svadbu dragih prijatelja i u želji da im poklonim neku uspomenu uz uobičajenu kuvertu došla sam na ideju uokvirenih figurica mladenaca. Kasnije sam prijateljici napravila uspomenu za diplomu i tako je sve krenulo. Prve FigurRame počele su se prodavati u prosincu 2015. godine preko Facebook stranice FigurRama te u dućanima Sol i Papar i Carta Magica.

Kako si se kao arhitektica našla na nekom sasvim drugačijem poslovnom putu?

Ustvari se nisam daleko maknula od arhitekture. Unatoč FigurRami, i dalje radim u obiteljskom birou Studio Kušan, čija je glavna djelatnost arhitektura.

Za koje sve prilike izrađuješ FigurRama okviriće?

Prilika je mnogo i vjerujem da ove za koje sam do sada napravila nisu jedine. Do sada sam napravila uspomene za krštenje, djevojačke i momačke večeri, rođendane, rođenje djeteta, kao božićne poklone, godišnjice braka i veze, uspješno polaganje pravosudnog ispita…

Koji je najneobičniji zahtjev klijenata koji si dobila?

Teško mi je izdvojiti samo jedan okvir, svaki prijedlog je novi izazov. Ideja i mogućnosti je jako jako puno. Mislim da mi je najslađa narudžba ipak bila od četverogodišnje Mare, koja je po uzoru na bratovu FigurRamu htjela svoju.

Kako nastaju personalizirani detalji koje Lego figurice nose, drže u rukama i sl.?

Personalizirani detalji nastaju uz pomoć 3d printera. 3d printer kakav ja koristim, upotrebljava plastiku u trakama koju je moguće nabaviti u raznim bojama (žuta, crvena, koja svijetli u mraku, sa teksturom drveta, itd). Kroz iglu koja je zagrijana na cca 200 stupnjeva prolazi plastika, te se sloj po sloj stvara predmet koji smo prije modelirali. Kada je gotovo printanje, potrebno je još izbrusiti predmet i po potrebi ga obojati.

Koje sve opcije klijenti imaju prilikom naručivanja tvojih okvira? Možeš li doista napraviti baš sve što oni zamisle?

Pokušavam ispuniti svaku želju, prilagoditi svoju ideju tuđoj, i napraviti nešto čime će krajnji korisnik biti zadovoljan. Ponekad ne shvatim odmah što ustvari želi naručitelj, pošaljem svoje neke ideje koje onda razrađujemo zajedno.

Ljudi mi se često ispričavaju što me traže da popravim i prilagodim neke stvari na okviru, a meni je ustvari i drago da to rade jer znači da im je stalo kako će sve skupa izgledati, a meni je to dodatan elan za raditi još bolje.

Ograničenja naravno postoje, neke želje nije moguće ostvari zbog recimo dubine okvira. Dogodi se da klijent u želji da što vjernije prikaže svog prijatelja traži određenu boju očiju ili aparatić za zube što je u tako malom mjerilu nemoguće.

Koliko traje izrada jednog okvira i sudjeluješ li sama u cijelom procesu?

Za personalizirane okvire treba mi nešto više vremena. Prvo slažem figuricu, kreiram pozadinu i sve skupa šaljem na uvid naručitelju kako bi se dogovorili oko detalja. Najčešće su ključni detalji da FigurRama bude što osobnija. U prosjeku mi treba 7-10 dana, većina vremena prođe u dogovorima i usuglašavanju detalja.

Okvire koje radim po svom osjećaju napravim dosta brzo, obzirom da se ideja obično neko vrijeme „kuha“ u glavi i čeka da ju realiziram.

Većinu posla radim sama, veseli me i opušta, kao neka meditacija. Ipak, kada zagusti sa količinom posla uskaču mi u pomoć roditelji i dečko.

Koji je tvoj savjet mladima koji tek započinju neki vlastiti projekt?

Treba imati vjere u sebe i svoje ideje. Dobra ideja daleko se čuje, a najbolja reklama su zadovoljni krajnji korisnici.