Menu
LIFESTYLE

Evo što će vam pomoći da dobijete (prvi) posao

Ovo je tema koja, sigurni smo, zanima većinu naših čitateljica. Završile ste fakultet ili ste pri kraju fakulteta i u potrazi ste za (uglavnom) prvim poslom. Ne znate otkud krenuti, muče vas loše emocije zbog nekoliko odbijenica, ne znate što činite pogrešno, a svejedno još niste pronašle željeni posao… Evo nekoliko kratkih podsjetnika kako bi se trebale ponašati u procesu pronalaska posla koji često nije ni tako brz ni tako efikasan kao što smo zamišljale da će biti.

Ali, znate kako se kaže: “Osrednji angažman daje osrednje rezultate.” Zato, bacite se na posao uz ovih 5 jednostavnih savjeta!

 

1.Ustrajnost

Iako se ovo na prvu čini kao otkrivanje tople vode, u praksi mnogi od nas zanemare činjenicu da potraga za poslom u najvećem broju slučajeva ne završava slanjem prve molbe. Vrlo brzo se razočaramo i prvi neuspjeh nas pokoleba, dok bi nam zapravo trebao biti vjetar u leđa da se bolje pripremimo za novi razgovor ili dodatno “ispoliramo” životopis. Isto tako, ako kažemo da “aktivno tražimo posao”, to bi doista i trebalo značiti aktivno. Trebali bismo se informirati o što više slobodnih pozicija i poslati što više molbi, bez straha od odbijanja. Ustrajnost je jedna od osobina koje nam vrlo dobro dođu prilikom traženja posla. Ako niste te sreće da vas krasi ustrajnost, vježbajte ju!

2. Jasnoća cilja

Ovo se izravno nadovezuje na prethodni odlomak. “Slanje što više molbi”odnosi se na slanje što više molbi za istu ili sličnu poziciju, a ne slanje molbi na sve slobodne pozicije, od one koja nam je u struci do one s kojom nemamo veze, ali nam možda upali. Osjećaj obeshrabrenosti ili poraženosti nakon nekoliko odbijenica je sasvim prirodan i svi koji smo dosad tražili posao smo se (barem) nekoliko puta tako osjećali. Nismo svi idealni kandidati za svaku poziciju niti bi nam trebali odgovarati svi uvjeti i opisi posla. Trebali bismo si postaviti jasne ciljeve – u kojem smjeru želimo ići (samo posao u struci, posao koji nije iz struke ali već imamo nešto iskustva i sl.), želimo li raditi u većem ili manjem radnom okruženju, na koje uvjete želimo/možemo pristati… To su sve važne smjernice. Ukoliko pristanemo na sve što nam se ponudi bez imalo razmišljanja, odnosno s razmišljanjem da je to samo posao koji trebamo odraditi i samo s pogledom na iznos plaće, sigurno ćemo pogriješiti. Nejasni ciljevi mogu nas dovesti do toga da dobijemo posao na kojem ćemo “zapeti” idućih nekoliko godina, a koji neće biti nimalo stimulativan, uz koji nećemo imati perspektivu i koji će nam samo odmoći na željenom poslovnom putu. Iako mnogi savjeti vezani uz traženje posla govore da ne bismo trebali biti izbirljivi, mi mislimo upravo suprotno.

3. Networking

Povezivanje s ljudima iz iste branše, ali i općenito povezivanje s ljudima, može vas odvesti tamo gdje niste mogli ni zamisliti. Potraga za poslom nije pravocrtna niti možemo zanemariti našu okolinu. Ako ste jedni od onih “mogu ja to sam/a”, a ipak vam ne uspijeva pronaći posao, razmislite o tome da bi ostvarivanje novih kontakata moglo ubrzati cijeli proces. Seminari, radionice, konferencije… Sve su to mjesta na kojima možete pronaći osobe slične vama, osobe sličnih ili istih interesa, istog obrazovanja… A neke od njih će znati više od vas, imati više kontakata, imati više iskustva. Možda vam daju poneki savjet, možda znaju za neku otvorenu poziciju, možda vas mogu preporučiti nekome, a možda su i sami vaši budući poslodavci. Dobro razmislite o tome ako ste se začahurili u vašem malom svijetu iz kojeg ne izlazite.

4. Upoznajte se s radom tvrtke u koju dolazite na razgovor za posao

Iako ste poslali mnogo životopisa na razne adrese i više ne znate o kome se točno radi kada vas nazove Borna iz tvrtke koju je nejasno izgovorio na telefon, podsjetite se kome ste sve poslali molbu i informirajte se o potencijalnim poslodavcima. Oni će vas nerijetko pitati što znate o njima, a vi ćete morati imati spreman odgovor. U protivnom, činit ćete se nezainteresiranima i neprofesionalnima. Morate znati odgovoriti zašto ste se prijavili baš na njihov oglas, što vam se sviđa u njihovom radu i zašto sebe vidite u njihovom timu.

5. Oboružajte se iskustvom

Ono što vas odvaja od drugih koji su netom završili fakultet i također krenuli u potragu za poslom, možda baš onim za koji ste i vi idealan kandidat, jest iskustvo. Radno iskustvo trebate steći i prije završenog fakulteta te njime popuniti životopis. Mnogima volontiranje nije ni na kraj pameti jer smatraju da čine veliku uslugu poslodavcu koji ih iskorištava, a oni su samo besplatna radna snaga bez perspektive. Ako promijenite perspektivu, pa razmislite o tome čini li netko uslugu vama nudeći vam priliku za stjecanjem korisne prakse još za vrijeme studija, prakse koja će vam nemjerljivo puno pomoći u potrazi za prvim poslom, sasvim sigurno ćete se poželjeti prijaviti za volontiranje na nekoj od pozicija koje vas zanimaju. Kada imate radnog iskustva i prije pravog zapošljavanja, osjećat ćete se sigurnije i imat ćete prednost pred ostalim kandidatima.