Menu
LIFESTYLE

U očuvanju okoliša počnite od sebe!

Piše: Marija Bionda

U današnjem onečišćenom svijetu u kojem su ozonske rupe, zagađenje okoliša (vode, zraka) postali svakodnevica, živjeti barem malo više ekološki gotovo postaje imperativ. Želja je to mnogih ljudi, no većina ne zna odakle zapravo započeti. Stoga smo za vas pripremili nekoliko prijedloga koji bi vam mogli pomoći da ekološki osviješten život postane vaše svakodnevica!

Vjerojatno je najlakše krenuti od malih, svakodnevnih stvari. Podrazumijevamo da još od osnovne škole ne ostavljate otvorenu vodu dok perete zube, stoga ćemo krenuti od malo drugačijih ideja. Svi znamo koliko je važno dnevno piti 2 litre vode, no to često ne činimo i to ponekad samo zato što se jednostavno i ne sjetimo ukoliko ju nemamo kraj sebe. Stoga, kako biste pili dovoljno vode, bili zdraviji, ali i ekološki osvješteniji bilo bi dobro kupiti staklene boce za vodu koje možete koristiti uvijek iznova.

Iako su na prvi pogled skuplje, kroz neko vrijeme ćete se uvjeriti kako to nije slučaj. Zamislite samo koliko biste uštedjeli na tjednoj bazi kada ne biste kupovali pića u plastičnim bocama. Zamislite koliko je to manje plastike u okolišu. Isto vrijedi i za termosice – povoljnije i zasigurno više ekološke od papirnatih čaša s plastičnim poklopcima u kojima dobivate svoj coffee-to-go. Osim toga, vaša kava je zasigurno ukusnija.

Bilo bi idealno kada biste rekli „NE” plastičnim vrećicama. Pretpostavljamo da ste svi barem jednom vidjeli one ružne slike prirode i što joj sva ta silna plastika čini. Vrijedi jednako kao i za prethodan prijedlog – uz preslatke platnene vrećice ćete uštedjeti i uvelike smanjiti zagađenje okoliša. Vi se možda i jeste riješili plastike nakon što ste ju bacili u smeće, ali priroda nije. Neka istraživanja su pokazala kako je za razgradnju plastike potrebno čak 500 godina!

Predlažemo i da se s vremena na vrijeme poigrate s vegetarijanskom prehranom. Nevjerojatno je kolika se količina vode potroši, a koliko se otpada stvori prilikom prerade mesa. Uz to, pojedini zagovornici ovakvog načina prehrane navode kako se više od pola svjetskih oceana približava točki ekološkog kolapsa zbog pretjeranog izlova ribe, dok se šume uništavaju kako bi se dobili veći prostori za što veće mogućnosti uzgoja životinja na pašnjacima što pak značajno umanjuje proizvodnju kisika iz drveća.

Poklonite, donirajte ili kupujte u second-hand dućanima. Koji god vaš odabir bio, na ovaj se način okoliš može vrlo jednostavno, ali značajno očuvati. Ukoliko imate pretrpan ormar odjećom ili nekim drugim stvarima, svakako je bolja opcija pokloniti ih prijateljima ili donirati nekoj volonterskoj udruzi. Nadalje, kupovina u second-hand dućanima postaje sve veći hit, uzimajući u obzir vrlo niske cijene, određeni vintage stil koji pružaju, a koji je sve popularniji, ali i činjenicu da se u takvim trgovinama vrlo često mogu pronaći i vaše najdraže marke. Zato dajte priliku ovakvom shoppingu već ovaj vikend!

Reciklirajte, reciklirajte i reciklirajte! Ovo ne znači da ćete nastaviti kupovati svu moguću plastiku kako biste ju kasnije reciklirali, no ponekad je to jednostavno nužno. Koristite mobilna reciklažna dvorišta, počistite sav papir, staklo, plastiku, baterije, boje, lijekove i ostale vama nepotrebne stvari iz svog stana. Osjećat ćete se odlično uz više prostora, znajući pritom da ste učinili dobro djelo. Istraživanja su pokazala kako svaka tona recikliranog papira spasi 17 stabala od rušenja, a za recikliranje papira potrebno je čak 64% manje energije nego za proizvodnju novog!

Stoga nemojte više čekati i tražiti isprike! Često možemo čuti kako su ljudi nakon nekog vremena odustaju jer se ne mogu pridržavati baš svega što bi potencijalno moglo pridonijeti očuvanju okoliša, ali i da smatraju kako njihov doprinos zapravo ništa ne znači. No, vjerujte baš svaki, barem i mali pokušaj prirodi će značiti mnogo! Zajedno možemo uljepšati naš planet i ostaviti svim živim bićima iza nas ljepši, čišći i zdraviji svijet.