Menu
KULTURA

Edward Burtynsky: Svijet kroz objektiv

Ponekad zaboravimo zastati na trenutak i okrenuti se oko sebe. U žurbi dana smetnemo s uma sve ljepote i čuda koje nam priroda nudi. Umjesto da hodajući podignemo pogled i time pokažemo koliko cijenimo ono što nas okružuje, svu pažnju počeli smo pridavati sitnim problemima, neodgovorenim porukama i lajkovima na nekoj od brojnih društvenih mreža. Zato smatram da je u današnje vrijeme važnije nego ikad predstaviti ljude koji su iznimka ovom pravilu. Edward Burtynsky osoba je koja živi za prekrasne prizore prirode. Samo s fotoaparatom u ruci, prošao je mnoge zemlje svijeta i u nezaboravnim fotografijama zatočio samo mali dio čarolije koju je tamo pronašao.

Edward Burtynsky je jedan od najcjenjenijih kanadski fotografa. Pri oblikovanju njegovog fotografskog stila, veliku su ulogu imali prizori iz ranog života. Kako je živio u blizini automobilskih tvornica, imao je priliku vidjeti što tehnologija može učiniti prirodi. Upravo tome posvetio je svoja djela. Kroz fotografije pokušava dočarati na koji način je pejzaž prirodno oblikovan, ali i koliko drastično može biti preoblikovan uplitanjem ljudi u prirodu. Za svoj rad dobio je mnoge nagrade, među kojima se mogu naći i: „TED Prize“ i „the Governor General’s Awards in Visual and Media Arts”.

Jednu od svojih izložbi nedavno je održao u muzeju Hunderwasser u Beču. Izložba je nosila ime „Water“ te skrivala jednu snažnu poruku iza tog, na prvi pogled, jednostavnog imena. Umjetnik je najprije prikazao i dočarao ljudsku ovisnost o vodi. Koliko bi bez nje, zapravo, izgubili i sebe. Kasnije fotografije zabilježile su okrutnu istinu. Voda zagađena uljem, iako vizualno prekrasan prizor pun šara, ogolio je ljudsku nepromišljenost. Premda nam voda znači život, sami si je uskraćujemo. Izložba nije samo snažna zbog svoje poruke. Čak i ako ih gledamo samo iz vizualnog aspekta, fotogafije su pune boja i života. Burtynsky nam daje priliku da prekrasna čuda prirode vidimo iz ptičije perspektive. Rijetko kada imamo priliku iz toga kuta gledati svijet. Sve te sitnice čine njegove fotografije jedinstvenima. One stvarno imaju moć da vas odvedu u neki drugi svijet, slično kao da ste pali u rupu i dobili priliku biti Alisa, samo na par trenutaka.

Svima poznata i mudra izreka kaže: „Slika govori tisuću riječi.“ Mislim da će vam nekoliko njegovih fotografija reći više o njemu nego što bih ja mogla i kroz još tisuću stranica.